Zawsze byłam tego zdania, że najlepsze przepisy, to te zasłyszane od przyjaciół, znajomych, ich mam, ciotek i dalekich krewnych. Niczym złote myśli, spisane na skrawku papieru, na odwrocie biletu lub na nachalnej ulotce o przydrożnych usługach ogrodowych. Trzymam je wszystkie bardzo skrzętnie, bo ich wartość bezcenna i unikatowa. Każdy dom a tym bardziej wielopokoleniowy, przechowuje w sekrecie swoje receptury – czy ciasto już wolno z pieca wyjąć, jak gotować marmolady, jakich naczyń nie należy używać do potraw i co z bitą śmietaną, gdy już dawno zwarzona. Choć zdarzają się czasem i takie rarytasy, jak konfitury z czarnego bzu, szarlotka z papierówek, rydze w maśle czy potrawka z królika w sosie koperkowym i sama instrukcja, choć bym uważnie spisywała, czasem mi nie wystarcza. W czym tkwi szkopuł ?… jeszcze nie wiem, choć przypuszczam że z niektórymi potrawami, trzeba sie wyjątkowo zaprzyjaźnić, zdobyć ich zaufanie i może nas zaskoczą ! 

    Dzisiejszy przepis na to cudo malinowe, to jeden z tychże przepisów, usłyszany od znakomitej pani domu. Jeżeli większość potraw, smakuje podobnie jak ten tort malinowy, to co tu po mnie … !

 

Skład:

3 serki mascarpone po 250 g

3 blaty biszkoptów

2 opakowania świeżych malin

3 żółtka

500 ml śmietanki kremówki 36%

150 g cukru pudru

mus truskawkowy:

0.5 kg mrożonych truskawek

2 łyżki cukru

1,5 szklanki białego wina (pół słodkie)

 

 

A oto jak to zrobić:

1. W szerokiej misce ucieramy żółtka z cukrem pudrem na gładką, jednolitą masę. Powinno nam to zająć ok. 5 minut. Stale mieszając dodajemy serek Mascarpone. W efekcie końcowym powinna nam wyjść gładka, biała masa. Następnie ubijamy bitą śmietanę i dodajemy do masy z serkiem mascarpone. Delikatnie mieszamy.

2. Do małego rondla przekładamy zmrożone truskawki z 2 łyżkami cukru. Gotujemy ok. 2 minut na małym ogniu, stale mieszając, a następnie dolewamy białe wino. Pozostawiamy na małym ogniu min. 15 minut. Powinien wyjść nam mus truskawkowy. Blaty biszkoptów rozkładamy na płaskiej powierzchni i nasączamy musem truskawkowym. 

3. Na paterze, kładziemy jeden nasączony biszkopt, nakładamy masę serka mascarpone z bitą śmietaną. Przykrywamy biszkoptem i ponawiamy tą samą czynność. Na końcu, ostrożnie smarujemy białą masą wszystkie brzegi tortu. Układamy maliny i wkładamy do lodówki na min. 3 godziny. Tort najlepiej smakuje na drugi dzień. Pamiętajmy o zabezpieczeniu folią aluminową, tak by inne zapachy nie przedostały się do ciasta.

 Do małego rondla przekładamy zmrożone truskawki z 2 łyżkami cukru. Gotujemy ok. 2 minut na małym ogniu, stale mieszając, a następnie dolewamy białe wino. Pozostawiamy na małym ogniu min. 15 minut. 

Powinien wyjść nam mus truskawkowy.

Ubijamy bitą śmietanę.

 W szerokiej misce ucieramy żółtka z cukrem pudrem na gładką, jednolitą masę.

Stale mieszając dodajemy serek Mascarpone. W efekcie końcowym powinna nam wyjść gładka, biała masa. 

Następnie dodajemy bitą śmietanę do masy z serkiem mascarpone. Delikatnie mieszamy.

Rozdzielamy biszkopty na 3 części.

Blat biszkopt nasączamy musem truskawkowym. 

Nakładamy masę z serkiem mascarpone i bitą śmietaną.

… aż powstają 3 piętra.

Na końcu, ostrożnie smarujemy białą masą wszystkie brzegi tortu.

Dekorujemy świeżymi malinami.

Kategorie:

136 odpowiedzi na “Malinowy król (przepis na tort malinowy).”

  1. Po prostu bosko,wygląda rewelacyjnie.Moje oczy same jedzą…Już dawno się tak nie ucieszyłam jak dzisiaj na ten przepis.DOLCE VITA!!!!!!!!!!!!!!
    Ps.Napisz proszę gdzie można kupić takie gotowe biszkopty.Pozdrawiam słonecznie:)))

    • Zosia

      Dziękuję bardzo!!!!!!

      p.s. blaty biszkoptowe możesz kupić w każdym dużym supermarkecie (Tesco, Lidl, Bomi)

    • Dziękuję za odpowiedź:)A tort zrobię na pewno!Szczęściarz ten kto go zje:)))))

    • Oj niezły szcześciarz jest z twojego chłopaka
      pozdrawiam
      http://ahhmniam.blogspot.com/

    • Witam Zosiu
      Tort wygląda rewelacyjnie:) Istne cudo.
      Mam tylko jedno małe pytanie czy możesz mi powiedzieć jakiego serka mascarpone użyłaś do zrobienia kremu, ponieważ bardzo chcę ażeby wyszedł mi tort a nie rozpłynął się.
      Pozdrawiam:)

    • Witam,
      Mam 1 pytanie, może zabrzmieć głupio, ale wolę się upewnić :) w jaki sposób zrobić mus truskawkowy? mam na myśli to, czy truskawki wrzucić same do garnka czy w jakąś określoną ilość wody?

  2. Serek mascarpone i maliny… idealne połączenie!:) Tort musiał być pyszny:) Gratuluje umiejętności!

  3. ja robiłam jagodowy, nie ma smaku tłuszczu. Polecam!

  4. wygląda przepysznie. Zosia kiedy otworzysz cukiernię?
    Najlepiej sieć w całej Polsce abym obojętnie gdzie był zawsze mógł Twoje przysmaki zjeść!!!

  5. Jesteś rewelacyjna! Dziś zrobię to cudo, by było na weekendowe spotkanie z przyjaciółmi:D!!!!!

    • Zosia

      Zrób koniecznie! trzymam kciuki!

      Pozdrowienia,
      Zosia

    • Dziś na drugie śniadanie kukurydza z masełkiem czosnkowym, dzięki Tobie nie muszę się zastanawiać „co by tu zrobić do jedzenia”. DUŻY PLUS!! Pozdrawiam Cie bardzo mocno z Bytomia! :)

  6. Wygląda przepysznie!!!!!dziś go zrobię!!!!a knedle ze śliwkami rewelacja!!!!Wszystkim smakowały!!!!pozdrawiam!!!

  7. Ja dziś zrobię sam mus; tort to dla mnie jeszcze wyższa szkoła jazdy:)
    To będzie miły dzień:)

    Pozdrawiam:)

  8. Zosiu,
    też uważam, że najlepsze przepisy to te podawane tzw. pocztą pantoflową lub z pokolenia na pokolenie :)
    Choć przyznam, że rzeczywiście tego rodzaju przepisy mogą stanowić pewien kłopot – np moja Babcia w przepisach rzadko kiedy podaje dokładne proporcje składników. Później wynikają z tego ciekawe dyskusje między nami – ja się pytam dlaczego ciasto nie wychodzi, nie ma odpowiedniej gęstości, a Babcia na to ‚dodaj trochę mąki, tak na oko, wyczujesz kiedy będzie dobre’ :) Inna sprawa, że nasz rodzinny przepis na ruskie pierogi, mimo że od lat jest niezmienny, nie gwarantuje efektu „pierogów Babci” – nie wiem czy to kwestia ręki, która wyrabia ciasto, czy może stażu? ;)
    Proponowane przez Ciebie cudo malinowe wygląda obłędnie (po wyglądzie oceniam, że jako łakomczuch zjadłabym sama cały tort ;) może zaczniesz biznes cukierniczy od Sopotu/Gdańska/Gdyni? miałabyś we mnie pierwszą stałą klientkę :)
    serdecznie pozdrawiam!

    • tak, tak… „poczujesz jak będzie dobre”, „-ile dodać cukru, – tak troszkę, żeby za słodkie nie było” itp. ;D

    • Moja mama świetnie gotuje, ale żeby dostać od niej przepis to jest problem bo również większość rzeczy robi na oko :) Także jak ktoś ją prosi o przepis to musi się liczyć z tym,że może cos nie wyjść ;)

  9. Zosiu uwielbiam Twoje przepisy. Za każdym razem jak zaczynam się odchudzać to dajesz coś nowego :) Ale warto czasami zgrzeszyć bo to co serwuje sobie i rodzince to pyszności. Dziękuje za wszystkie przepisy

    Pozdrawiam

    • ten tort powinien się nazywać „Cholesterolowy król z malinami” Masakra ile tu jest tłuszczu. Ten tort ma co najmniej 5300 kcal i co najmniej 520g tłuszczu (i to nasyconego!) (a przeciętne dobowe zapotrzebowanie na tłuszcz to ok. 60g). Rozumiem że nikt nie zje całego i że nie robi się go codziennie ale mimo wszystko…

    • Zosia

      To jest tort :-)

  10. Taki tort to rozkosz dla podniebienia i radocha dla oczu ,wygląda to fantastycznie! Wszystko bardzo dopracowane i chylę głowę nad twoimi pomysłami n idę Orleanie i nad Twoją starannością wykonania.Po prostu wspaniale.
    A przepis na tort na pewno wypróbuje bo wygląda znakomicie !!;)
    Pozdrawiammmm ;)!!

  11. Zosiu… Wszytskie Twoje przepisy, które robiłam są świetne!! Spaghetti z krewetkami, spaghetti z orzechami, parpadelle z kurkami, tosty z cukinią itd… cudo!
    Ale mam problem z serkiem mascarpone… Robiłam tiramisu i mus malinowy i niestety zamiast kremu (jak na zdjęciach) wychodzi mi rzadka masa….. Nie wiem co robię, źle, gdyż używam 2 serków mascarpone z Biedronki ;) po 250g i 4 żółtek, tylko cukier puder daję na oko. Czy możesz mi poradzić w jaki sposób zagęścić tę masę?? Ktoś pisał w komentarzach o żelatynie, ale nie wiem czy to dobry pomysł. Dodam, że w lodówce ta masa gęstnieje i następnego dnia jest już ‚zbita’. Ale na początku po prostu się leje…. Przykro mi, gdyż w smaku jest to wspaniały deser! :)

    • ja robilam z serków z biedronki i tez było rzadkie, teraz tylko lidl! te są lepsze, wychodzi super.

    • Polecam jeszcze Piątnicę! Sprawdzona, smaczna, a masa wychodzi gęsta ( nawet po dodaniu dodatkowo ubitych białek) . Ważne także, aby najpierw bardzo dobrze ubić żółtka z cukrem i wtedy dodajemy po trochę mascarpone.

    • Może powinnaś dać lepszy serek mascarpone? W przepisie są 3 po 250g, może to też robi różnicę. Ja robiłam dzisiaj – dałam 3 serki i 3 żółtka, nic się nie lało. Mascarpone jest dość zbity, więc nie powinno być problemu.

    • Aniu,ja robiłam tiramisu kilka razy i pierwsze faktycznie wychodziło mi tak płynne,ze nie dało się nałożyć na talerzyki. Ale za którymś razem wykryłam przyczynę-żółtka ubijamy z cukrem mikserem,ale dodając serek NIE MIKSUJEMY,TYLKO MIESZAMY ŁYŻKĄ.mikser strasznie rozbija serek i staje się on płynny. ważne jest też,by deser/ciasto sporo poleżało w lodówce. przy tiramisu było podane,że można je jeść po paru godzinach,a przekonałam się,że najlepiej się zwiąże gdy poleży w chłodnym całą noc.

    • ja robiłam mikserem i nie było płynne.

  12. wow!!! wyglada nieziemsko!!!:))

  13. wygląda znakomicie..

  14. Witaj Zosiu, to pytanie już chyba było ostatnio zadane, ale nie było odpowiedzi, masz piękne talerze ogólnie całe zastawy, ile ich dokładnie masz? I gdzie kupujesz? Pozdrawiam serdecznie ;)

  15. Cudo :)) Postanowiłam, że zrobię ten tort na urodziny (4 września), tylko mam nadzieję, że wtedy będę mogła dostać jeszcze świeże maliny :)
    Zosiu, wczoraj robiłam ciasteczka owsiane wg Twojego przepisu. Niestety po włożeniu do piekarnika ciasto się rozlało i wyszedł mi płaski placek zamiast okrągłych ciasteczek :( Do drugiej tury dodałam więcej mąki i wyszło tak samo. Nie wiem, czemu tak się stało, wszystko robiłam zgodnie z przepisem…

  16. Zosiu,
    dziś zrobiłam szarlotkę wg Twojego przepisu, wyszła zjawisko! Wciąż wypróbowuję kolejne przepisy z MCE i chyba mogę stwierdzić, że uczę się od Ciebie gotować, a poza tym …pokochałam to! ;)) Dziekuję!

  17. Zosiu, prawdziwą gospodynię poznaje się po tym, że nie idzie na łatwiznę np. zamiast kupować blaty biszkoptowe naładowane różnymi „E”, zrobi sama biszkopt i przekroi na 3 równe części (wielka sztuka!). Tak samo jak zaproponowana kiedyś przez Ciebie chałka na śniadanie- diabeł tkwi w szczegółach- trzeba samemu zrobić chałkę i podać np. z własnoręcznie zrobionym przez siebie dżemem (nie od babci, mamy czy cioci). Przełożenie gotowych krążków masą z mascarpone/ubitą śmietaną to żadne wyzwanie.

    • Zosia

      Dziękuję za propozycję. Niestety nie każda pani domu ma czas na pieczenie biszkoptów.. i chyba nie traci na swojej autentyczności i ,,prawdziwości”. Pozdrawiam Czytelniczkę :D

    • Brawo Zosiu! Jestem Mamą 3 dzieci i również kupuję gotowe biszkopty a uważam się za prawdziwą gospodynię.
      … śledzę Twój blog od początku i prostota Twoich przepisów a zarazem Twoja skromność jest tu dużym plusem.
      p.s. A drogiej czytelniczce proponuje założyć bloga i może wtedy podyskutujemy o jej przepisach. ..

  18. To dopiero MAXI KING! Już wiem, jaki chcę mieć tort na 18 :)

  19. Zosiu! uratowałaś mnie! Za 2 tyg urodziny ma mama,a za 3 imieniny ma chłopak. Chciałam im sama zrobić tort i teraz zrobię na pewno !:) Dziękuje!!!

  20. Zosiu uratowalas mnie;) moj chlopak ma urodziny w najblizszym tygodniu a ja szukalam pomyslu na tort inny niz rok temu;) dzieki

    gdzie sie tak opalilas?
    pozdrawiam

  21. Witaj Zosiu! Nie poraz pierwszy korzystam z Twoich przepisów, a wczoraj skusiliśmy się z mężem na torcik malinowy:) Gdy tylko podesłałam mu linka, od razu oświadczył, że musimy zrobić, i teraz właśnie z zachwytem go konsumujemy! Niedługo będą nasze urodzinki, i też zamierzamy poczęstować gości tym właśnie tortem. Czekamy na nowe, pyszne przepisy! Pozdrawiamy:)

  22. Zosia, dzięki Tobie czytam ten blog! Naprawdę świetne przepisy. A ten torcik… mmm no cudo:D Tak dalej:) Pozdrawiam!

  23. Przeglądam Twojego bloga i chciałam Ci polecić film Julie and Julia. Nie wiem czy już oglądałaś, ale film jest przepyszny. Koniecznie zobacz! O blogowaniu i gotowaniu w skrócie, ale ślinka cieknie podczas oglądania.

  24. Zosiu! Twój blog to fenomen! Zaczęłam odwiedzać waszą stronkę dla nowinek modowych, ale szybko przerzuciłam się na dział kulinarny i codziennie sprawdzam, czy nie dodałaś jakiegoś nowego przepisu :)
    Jako pracująca studentka nie mam zbyt wiele czasu więc pobyt w kuchni staram się ograniczać do minimum. Priorytetem jest dla mnie jednak zawsze solidne śniadanie i dzięki Tobie zyskałam kilka fajnych pomysłów! A inne przepisy oglądam tak dla relaksu, bo miło się na nie patrzy :) Tak trzymaj, Kraków pozdrawia!

  25. Poezja! Po trzykroć poezja:)

  26. aj. wygląda ekstra. przypomina torcik Pavlovej. polecam podobny: becoming-a-housewife.blogspot.com

  27. Zosiu, nie pierwszy raz zachwycasz swoimi przepisami. Postanowilam zrobić mężowi niespodziankę i upiec mu TORT MALINOWY na jego jutrzejsze urodziny:) trochę go jednak zmodyfikuję. Aby nie kupować truskawek, do musu użyję malin z działki:) a na górę dam borówkę amerykańską (oczywiście też z działki) być może pomieszam ją z malinami. Mam nadz., że wyjdzie;P Biszkopt postaram się upiec sama (mam super przepis na wysoki biszkopt, który ZAWSZE wychodzi- mogę się nim podzielić). Pozdr.

    • Olu to jak byś mogła to ja poproszę o przepis na biszkopt, który zawsze wychodzi :)

    • Proszę (Zosiu, mam nadz., że nie masz nic przeciwko):
      Skład
      5 jaj całych (6 małych)
      1 i 3/4 szkl. cukru (dodawać partiami do ubijanych jaj)
      cukier waniliowy
      Ubić na parze (stawiamy garnek z małą ilością wody na dnie, tak żeby wytworzona para ogrzewała ubijaną masę. Na to drugi mniejszy garnek, w którym ubijamy jaja z cukrem). Gdy masa podrośnie, cukier się rozpuści i nabierze konsystencji gęstego kremu zdejmujemy z kuchenki.
      1 szkl. mąki pszennej
      3/4 szkl. mąki ziemniaczanej
      2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
      Wymieszać na talerzu i stopniowo po kilka łyżek dodawać do masy jajecznej, delikatnie mieszając (ja zawsze używać miksera).
      Masę przełożyć do większej tortownicy (sporo rośnie) wyłożonej pergaminem lub z wysmarowanym i wysypanym bułką dnem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok. 45-60 min.
      Wczoraj robiłam i wyszedł wysoki biszkopt. Spokojnie na 3 płaty można go przeciąć. Pozdr.

    • Zosia

      Bardzo dziękuję za przepis!

      Zosia

    • :) a ja Tobie:) zmodyfiowane ciasto wyszło super, mąż zadowolony z niespodzianki:) nawet świeczki dmuchał, ale nie powiem ile:P

  28. Dzięki dzięki za ten przepis!! Jestem poza domem i brak piecyka, piekarnika mi doskwiera! Ten przepis jest idealny szybki i na pewno smaczny!!:) Dzięki dzięki dzięki zabieram się za niego już w sobotę!!:)

  29. Olu bardzo dziękuję za przepis. W środę sprawdzę czy rzeczywiście ten biszkopt wychodzi:p

  30. Super, ja od niedawna bawię się w robienie tortów, ale sama piekę biszkopt wychodzi rewelacyjnie, ale nie miałam pomysłu na śmietanę z czym ją połączyć?
    Niebawem urodzinki mojej córeczki, napewno ucieszy się !!! Pozdrawiam i dzięki za podpowiedź.

  31. Tort rewelacja! Zrobiłam go na urodziny chłopaka, wszyscy byli zachwyceni ( łącznie z Jego mamą ;) )

  32. ufff… zrobiłam tort! jako że mieszkam w małym miasteczku, to więcej czasu zajęło mi skompletowanie wszystkich składników (chodzenie po kilkunastu sklepikach, odwiedzenie targu) niż zrobienie samego tortu :) jedyne co zmieniłam to dodałam do śmietanki śmietan fix, ponieważ z uwagi upału nie chciała się ubić. teraz tylko czekam do wieczora kiedy będę mogła spróbować :)
    Pozdrawiam Cię Zosiu!

  33. JAK ZROBIC MUS BEZ UZYCIA WINA? BARDZO PROSZE O POMOC!

  34. miaaam. Dziś było moje przyjęcie zaręczynowe :-). Malinowy król był gwoździem programu :-). Wszyscy byli pod wrażeniem, tym większym, że chyba pierwszy raz w życiu zrobiłam tort. Wyszedł dopiero przy drugim podejściu. W pierwszej próbie użyłam jakiegoś niedobrego mascarpone. Wyglądał ok ale niestety zrobiła się z niego ciecz, bez szansy na gęsty krem. Na szczęście nie poddałam się tak szybko, pobiegłam do sklepu i nabyłam rekomendowany we wcześniejszych komentarzach serek firmy piątnica, jak dla mnie od dziś jedyny właściwy :-). Wycieczka się opłaciła, tort wyszedł rewelacyjny, oryginalny i PRZEPYSZNY. Zosiu, pozdrawiam i bardzo dziękuje za super przepis. @

  35. zrobiłam, polecam, przepyszny!

  36. cześć :)
    zrobiłam ten tort jako pożegnanie dla mojego wyjeżdżającego na studia chłopaka i powiedział, że teraz naprawdę żałuje że wybrał wojsko we wrocławiu, skoro ma mnie w Lublinie z takimi boskościami ;)
    trochę zmodyfikowałam przepis (jak zwykle) i nasączałam musem malinowym, ze świeżych malin z karmelem i winem czerwonym półsłodkim. wyszedł super. dzięki za przepis, a stronę dodaję do ulubionych ^^

  37. Witam Zosiu :)

    tort wyglada rewelacyjnie, mam nadzieje ze mimo marnych zdolnosci kulinarskich wyjdzie mi to cudo ;))) czy piszac o bitej smietanie masz na mysli ubicie jej z kremowki i nastepnie dodanie do masy mascarpone ? niby banalne ale niestety nie dla mnie.. czekam na odpowiedz

  38. A czy zamiast truskawek można do musu użyć świezych malin ? I zrobić z nich to samo co z truskawkami ? Byłoby coś z tego ? Pozdrawiam :)

  39. mam pytanie jakie owoce można użyć zamiast truskawek i malin ?

  40. A ja uzylam piatnicy 3x250g i wyszla woda z tego kremu tak samo wiec nie ma reguly. Pomijam fakt, ze 27 sierpnia byl nieziemski upal i wszystko sie topiło w locie. Ale postal w lodowce przez noc i byl pyszny.Dziekuje za super przepis!

  41. Już od dawna śledzę tego bloga i muszę powiedzieć że jesteś wspaniałą kucharką! bardzo spodobały mi się przepisy i koniecznie wypróbuję kilka jeszcze w tym miesiącu :) pozdrawiam

  42. O matko jak ten torcik pyyyyyyyyyffffnie wyglada. Dostalam slinotoku, uwielbiam torty z duza iloscia masy ;P

  43. Mój przepis na tort z:
    malinami/truskawkami/wiśniami/śliwkami/czereśniami:

    7 jaj
    mąka
    cukier
    cukier aromatyczny (do wiśni idealny jest migdałowy), może być waniliowy
    olej
    proszek do pieczenia

    Białka ucieramy na puszystą masę z aromatycznym cukrem dobranym do owoców i cukrem (ok. 3 łyżek). Dodajemy ze 2-3 żółtka, olej (ćwierć szklanki) i łyżkę proszku.
    Wlewamy do formy, wkładamy owoce, palcami przykrywamy ciastem.
    Ma wyrosnąć w 200 stopniach.
    Wyjmujemy.
    Można:
    1. Po prostu posypać cukrem pudrem;
    2. Przekroić na pół i przesmarować wybranym kremem typu Etker, oraz posmarować tymże.
    Pycha!

  44. Hej Zosiu,

    Mieszkam w kraju w ktorym owoce lesne sa bardzo ciezkie do zdobycia. Jakich innych owocow moglabym uzyc aby tort wyszedl rownie smaczny.

    Pozdrawiam i dzieki za swietny przepis :)
    p.s. To bedzie moj pierwszy samodzielnie przyrzadzony tort w zyciu :)

  45. Zosiu, jeśli mogę…
    Zrobiłam biszkopty z przepisu Nigelli Lawson ( książka „Kuchnia”)
    Jest naprawdę prosty i wychodzi świetnie…
    3 jajka
    250g drobnego cukru
    90 ml wrzątku
    1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    150 g mąki

    Jajka miksujemy z cukrem, na gładką puszystą masę.
    W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia.
    Do masy jajecznej dodajemy powoli wrzątek mieszając.
    Następnie stopniowo mieszamy mieszankę mąki z masą jajeczną. Powoli mieszamy, dbając aby nie pojawiły sie grudki.
    30 minut w 180 stopni C.

    Polecam:)

    Polecam

    • z tego przepisu wychodzi jeden biszkopt tak? Czyli musze zrobić 3 takie?

  46. Skończyłam…
    Teraz jestem ciekawa jak smakuje…
    Powiem tylko, że masy i musu truskawkowego starczy na 3 takie torty:)
    A może oszczędzałam na nadzienie…?:)

  47. hej
    zrobiłam:)
    z lekkimi modyfikacjami ale wyszło PYYYYSZSZSZNE,dzięki za przepis.
    Następne w kolejce do sprawdzenia:)

  48. Zosiu!
    Niedługo Halloween!;-)
    Polecam PUMKIN PIE – Ciasto dyniowe
    Krok po kroku, dzisiaj zrobiłam – pycha!
    http://www.videojug.com/film/how-to-make-pumpkin-pie
    Znajoma długo mieszkałam w NY. Wczoraj u niej jadłam i dzisiaj sama skorzystałam z przepisu….

  49. Rewelacja!!! Torcik przepyszny oraz pana cotta:)
    Dziekuje za przepisy
    Pozdrawiam
    Magda

  50. Zosiu! Niedługo ma urodziny moja przyjaciółka i chciała bym zrobić jej taki tort bo uwielbiam piec tylko jest taki mały problem a mianowicie jesteśmy nie pełnoletnie i nie pijemy wina. I w związku z tym czy można je czymś zastąpić ? Proszę o szybką odpowiedź, dziękuję i pozdrawiam :)

    • Zosia

      Spokojnie możesz pominąć alkohol, ważne jednak żeby biszkopty nie były za suche, więc dodaj sporo tych konfitur/owoców. Możesz również dla lepszego aromatu, dodać do owoców (tych, które będziesz gotować) kilka kropel aromatu np. cytrynowego.

      Pozdrowienia i powodzenia!
      Zosia

  51. okiii, tak zrobię. dziękuję :)

  52. ZOSIU POMOCY!
    czy do tej białej masy na końcu można dodać kakao żeby była czekoladowa? albo coś innego? albo czego można użyć oprócz malin? proszę o szybką odpowiedź ! :)

  53. Zosia- właśnie wstawiłam tort do lodówy!!! :)
    kupiłam maliny i jeżyny (o tej porze rzadkość) ale postanowiłam zaszaleć.. ;) jutro mój Narzeczony kończy
    30-tkę!! przyjdą nasi przyjaciele- i już nie mogę się doczekać!!! :) PS. to pierwszy tort (zrobiony własnymi rękami) w moim życiu!!!! :)) radocha jest więc ogromna!!! pozdrawiam ciepło z Warszawy, j.

  54. Witam, mam jedno pytanie. Czy do musu truskawkowego jest niezbędne białe wino? czy mogę użyć czegoś innego?
    pozdrawiam :)

  55. Zrobiłam :))) tylko raczej w moim wykonaniu jest to winogronowy król :))) wiadomo, że o tej porze roku nie ma świeżych malin, a mrożone na wierzchu tortu kiepsko by wyglądały, dlatego ułożyłam połówki czerwonego winogrona. I jeszcze jedna modyfikacja: nie miałam akurat w domu białego wina, więc użyłam zamiast niego koniaku !!! mimo to mus smakuje wyśmienicie. Teraz tort czeka w lodówce na walentynkowy wieczór :))) Pozdrawiam serdecznie Zosiu

  56. tort jest rewelacyjny każdy zajadał się ze smakiem, jest delikatny i … nie da się tego opisać.
    mimo to, że jest zima i nie ma świeżych owoców poradziłam sobie inaczej dodając na górę wiórki czekolady, polecam :)

  57. Zrobiłam tort i muszę go zrecenzować :)

    Wyszedł pyszny, wszyscy zachwyceni. Delikatny, słodki w sam raz, mocno czuć truskawki :)

    Moja dekoracja: róża z czekolady plastycznej, oczywiście z listkami i łodyżką (polecam)

  58. niestety ten przepis tez jest chyba na oko bo opakowania malin sztuk 2 moga zaiwerac od 200 do 2kg malin .

  59. Cześć,

    na własnej skórze spróbowałam tego przepisu. Moja recenzja, kilka uwag i zdjęcia tortu, znajdują się tutaj

    http://cookiebara.blogspot.com/2012/03/recenzja-kulinarna-malinowy-krol-610.html

    Zrobiłam go na Św Patryka i tutaj polecam ci niesamowity tort Ciasto Guiness – Guiness Chocolate Cake ze zmodyfikowanego przepisu Nigelli. Genialny!

    http://cookiebara.blogspot.com/2012/02/testowy.html

    Pozdrawiam,

    Basia

  60. cześć Zosiu! Mam pytanko jak duży jest ten torcik czy z podanych składników wyjdzie ten tort na około 15 osób? pozdrawiam!

  61. Czym mogę zastąpić wino ?

  62. Pięknie wyglądasz Zosiu na tych zdjęciach, jesteś moim niedoścignionym wzorem jeśli chodzi o to, jak wspaniale prezentujesz się w kuchni ;-) Wcale nie musisz mieć kucyka i spranej bluzy, tak jak się niekiedy przyjmuję !! ;) Na pewno z przyjemnością podgląda Cię w kuchni Twój Narzeczony ;) A przepis podoba mi się niesamowicie więc już niedługo zagości u mnie w moje urodziny ;-)

  63. Przymierzałam się do tego tortu już od kilku miesięcy, a dziś biorę się do roboty! Mam nadzieję, że też wyjdzie mi tak efektowny jak Twój :) Nie powiem żeby było łatwo znaleźć świeże maliny o tej porze roku, więc użyję zamrożonych i kilka świeżych borówek amerykańskich dla ozdoby. Pozdrawiam!

  64. czy truskawki maja być zimne jak będe nasączać?

  65. Zosiu, od dawna śledzę Twój blog i próbuje czynić cuda w kuchni,a z Twoimi przepisami jest to prościzną;) dziękuję za przepisy!! ( pysznie wyszła mi Szybka szarlotka ,,Zielone Jabłuszko”). Wielkimi krokami zbliżają się moje urodziny, a jestem wielką fanką malin i pomyślałam, że zrobię ten tort. Mam tylko pytanie, czy zamiast musu truskawkowego mogę zrobić malinowy? i czy napisałabyś jak go zrobić tak by był zniewalająco pyszny? Z góry bardzo dziękuję za pomoc:) Miłego dnia!

  66. A można użyć innej śmietany zamiast 36%???

  67. Zrobiłam tort ale niestety krem wyszedł mi zbyt płynny. Nie mam pojęcia co teraz zrobić, czy można go jeszcze uratować? proszę o radę.

  68. wygląda bosko. chyba spróbuję go zrobić, tylko że jak to tort na urodziny dziecka, to chyba wino sobie daruję.
    (i jak to świetnie, że to przepis, który sankcjonuje niepieczenie biszkoptu, bo wszędzie każą piec i jeśli chcę użyć gotowych blatów, czuję się jak obrazoburca)
    ciekawe czy się uda.
    świetne zdjęcia. pierwszy raz tu jestem. tort mnie przywiódł:-)
    pozdrawiam

  69. Droga Zosiu ! zaczynając swoją przygodę piekarza-cukiernika szukałam na Twojej stronie przepisów. znalazłam ten tort i stwierdziłam: „A co mi szkodzi, robię !” Teraz ten tort jest przebojem ! Koleżanki w pracy, przyjaciółki, rodzina zajadają się, aż im się uszy trzęsą ! Jutro również czeka mnie robienie tego tortu. Wiem, że szybko się nie znudzi ;) jest po prostu IDEALNY ! Ale jako, że malin już brak, będę musiała po raz kolejny posłużyć się borówkami amerykańskimi-smakuje równie bosko !
    p.s. hitem jest też ciasto marchewkowe i wilgotne ciastko cytrynowe z bitą śmietaną ;) a także pierniki, czekolada pitna, ciasteczka z malinami i naleśniki ze szpinakiem ;)
    dobrze Cię mieć, Droga Zosiu ! :))
    serdecznie pozdrawiam ! :))))

  70. Zrobiłam i jestem zachwycona efektem! Cudownie mokry i nie za słodki, marzenie! U mnie zostało sporo kremu więc zrobiłam małe desery z herbatnikami, kremem i musem. Bajecznie prosty i szybki przepis, polecam!

  71. Tort wyszedł przepyszny :) Bardzo dziękuję za przepis. Pozdrawiam

  72. TORT REWELACJA -PALCE LIZAĆ;)……..KAŻDEMU SMAKOWAŁ:))))

  73. Juz po raz trzeci robie tort z Twojego przepisu Zosiu. Jest wysmienity, pasuja do niego nie tylko maliny, ostatnio uzylam owocow z ogodu: malin zwyklych i zoltych, poziomek i swiezej miety. Niestety ten tort ma jedna wielka wade- za szybko znika!!! Jesli ktos jeszcze go nie probowal, polecam!

  74. Mam pytanko czy można użyć mrożonych malin ?

  75. Witaj Zosiu!

    Tort wygląda przepięknie i pewnie jest pyszny, zamierzam zrobić taki dla babci jako słodki prezent z okazji jej święta i stąd moje pytanie: czy zamiast malin można użyć jakichś innych owoców, bo nie wiem czy o tej porze roku uda mi się gdzieś znaleźć świeże. Myślałam o tym, by zastąpić je może bananami, ale nie wiem… Będę wdzięczna za odp.
    Serdeczne pozdrowienia :)

  76. hej! chciałabym zrobić tort, ale w wersji 1/3 to znaczy jeden biszkopt, a nie 3 piętrowy! czy mozesz Zosiu napisać, czy jest sens/ czy zrobi wrażenie (wiadomo, idę do kuchni głównie po to żeby zaimponować ukochanemu) no i jakie proporcje? A i nie mam miksera (studencki budżet….) czy może być zwykła bita śmietana taka kupiona albo smietanka roztrzepana trzepaczką? BŁAGAM POMOCY! jeśli odpiszesz, to uratujesz mi życie :)

  77. Zrobilam tort wczoraj na swoje urodziny i dzis zajadalismy sie nim :) nastepnym razem dalabym wiecej truskawek, poniewaz za malo mi musu wyszlo i musialam dodac dzem truskawkowy..

    Przepis zapisuje w zeszyciku swoim!

    Dziekuje!

    • Zosia

      Super! Bardzo się cieszę! dziękuję za wiadomość!

      Z pozdrowieniami,
      Zosia

  78. Zosiu tort z Twojego przepisu przebił tort zrobiony przez profesjonalistkę, byłam przeszczęśliwa:):):) pychotka:) czekam dalej na przepis na tartę z malinami i rabarbarem:)

  79. Pierwszy tort w życiu i od razu jako element surprise party na 30. urodziny ukochanego. Stres był podwójny, bo tort trzeba było zrobić w tajemnicy, przechować w lodówce i przetransportować zbunkrowanego w bagażniku na trasie Wrocław-Opole. Wszechno wyszło! Tort wzbogaciłam jeszcze borówkami, zrezygnowałam z wina na rzecz potężnej dawki soku z limonki i powiem krótko – byl szał:)) Wielkie dzięki Zosiu za ten przepis! (A wczoraj wieczorem były placki szpinakowe stuningowane z tartą cuknią. Mmmmm…)

    • Zosia

      Extra!! Bardzo się ciesze, że całe przedsięwzięcie się udało!

      Pozdrawiam gorąco!
      Zosia

  80. Zrobiłam wczoraj tort dla synka , jest przepyszny i wszyscy chwalili :)) tylko, że mnie wystarczył jeden pojemniczek malin ten większy a nie dwa ( i to nie z oszczędności). Pozdrawiam !!!!!!!!!!:)) i dziekuję.

  81. Heya i am to the most important time in this article. I discovered the following plank and i also locating It truly helpful & this reduced the problem out there a lot. I’m hoping presenting anything back along with assistance people such as you forced me to be.

  82. Zosiu,
    tak pora roku, że muszę zapytać, czy mogę zastąpić świeże maliny-mrożonymi, bo chyba nie mam szans na świeże.
    pozdrawiam z Łodzi,
    Hania

  83. Zosiu, czym mogę zamienić wino w musie truskawkowym – nie lubie alkoholu, wszędzie go wyczuje, a tort będą też jadły małe dzieci i dlatego tym bardziej nie chciałabym dodac wina do ciasta. dziękuję za pomysł z tym tortem – zrobie go na urodziny mojego męża :)

  84. Zosiu,ale proszę o podpowiedź czym mogę zastąpić to wino?

  85. wyszlo wszystko przepysznie – dziekuje :)

  86. Tort wyszedł super, ale nieco zmieniłam przepis :). Zamiast kupnych biszkoptów upiekłam tzw. biszkopt rzucany (nie opada). Do ubietej śmietany dodałam odrobinę żelatyny aby utrzymała się sztywna konsystencja a potem wymieszałam z mascarpone. Do musu dodałam wino półwytrawne bo takie miałam w domu. Genialny przepis, polecam! :)

  87. Kasiu! Torcik za kazdym razem wychodzi przepyszny! Przepis idealny!

  88. Zosiu, chce zrobić torcik na urodziny córki, planuje już to od kilku miesięcy jak tylko słyszałam jak opowiadasz o nim w dzień dobry TVN :) jest on tez w Twojej nowej ksiazce, ale zastanawiam sie czym mogę zastąpić wino? Chyba nie bardzo go mogę dodać jeśli tort będą jadly dzieci? Poradz proszę czym zastąpić :)

    • Zosia

      Dzień dobry, możesz śmiało pominąć i np. dodać trochę więcej konfitur truskawkowych. Ja najczęściej podgotowuję je i później nasączam blaty biszkoptowe :-) Trzymam mocno kciuki!

  89. dziękuję za odpowiedź! zapomnialam jeszcze zapytać jakiej średnicy były twoje blaty biszkoptowe? chodzi mi o ilość musu i kremu – na jak duży torcik wystarcza :) nie chcialabym żeby zabrakło :)

Dodaj komentarz