Skip to main content

Słony spód. Słodka masa serowa. Karmel (Salted Caramel Cheesecake)

  Słodko-słony sernik chodził za mną już od dłuższego czasu. Do karmelu specjalnie nigdy nie trzeba było mnie namawiać, a już po brytyjskich słodkościach, tym bardziej zabrałam się za wypróbowanie przepisów. Oto i efekt po moich ostatnich nocnych zmaganiach się w kuchni. Co Wy na to? Uprzedzam, sernik jest mocno wilgotny, a karmel po wyjęciu z lodówki kruchy. Podałam go w sobotę rano na śniadanie, niestety nie wytrzymał do południa.

Skład:

sernik: 900 g mielonego, białego sera twarogowego (może być z wiaderka)

200 g cukru

3 duże jajka o temperaturze pokojowej

2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

2 czubate łyżki jogurtu naturalnego

1 łyżeczka cukru z wanilią 

starta skórka z połowy cytryny

karmel:2 łyżki masła + 1/2 szklanki brązowego cukru + 1/2 szklanki śmietanki kremówki 36%

kruchy spód: ok. 150 g pokruszonych i zmiksowanych kruchych ciasteczek (typu: Petit Beurre) + 4 duże łyżki masła + 1/2 łyżeczki soli gruboziarnistej (zmielonej)

A oto jak to zrobić:

1. Herbatniki kruszymy w mikserze, dodajemy sól i roztopione masło. Mieszamy i wysypujemy na dno tortownicy. Za pomocą płaskiego mieszadła wyrównujemy powierzchnię kruchego spodu. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach C przez 10 minut. Kruchy spód wyjmujemy, odstawiamy zwiększamy temp. piekarnika do 260 stopni C.

2. Ser mieszamy z cukrem na wolnych obrotach, dodajemy cukier z wanilią, skórkę z cytryny oraz jogurt naturalny. Następnie po jednym jajku. Mieszamy i na koniec dorzucamy mąkę ziemniaczaną. Całość łączymy w jednolitą masę i przelewamy na kruchy spód. Pieczemy przez 11 minut, a następnie nie otwierając piekarnika, zmniejszamy temp. do 100 stopni C i pieczemy przez kolejne 40 minut. Sernik pozostawiamy w piekarniku do ostygnięcia.

3. Aby pokryć sernik karmelem, musimy na rozgrzanej patelni rozpuścić brązowy cukier a następnie dodać masło i w trakcie mieszania śmietankę. Potrwa to ok. 3-4 minuty, aż masa przybierze brązowego koloru. Natychmiast ostrożnie przelewamy na wierzch sernika i wkładamy ciasto do lodówki (najlepiej na noc). Przed podaniem możemy nieco oprószyć drobinkami gruboziarnistej soli morskiej.

Sposób pieczenia wypróbowałam z polecenia Davida Lebovitza z książki pt. Słodkie życie w Paryżu, Pascal. Sernik jest mocno wilgotny.

Follow my blog with bloglovin!

129 Odpowiedzi do “Słony spód. Słodka masa serowa. Karmel (Salted Caramel Cheesecake)”

  1. Ciasto na śniadanie? O.o Nawet nie chcę myśleć, co taka bomba węglowodanów robi potem z metabolizmem.

  2. Zosiu mam prośbę, poniewaz robię placuszki z cukinii według Twojego przepisu, a nie wiem gdzie kupić paprykę Jalapeno. Pomóż, gdzie można ją kupić?

  3. Aaaa fantastyczny przepis na ukochany sernik, Twoje tarty wypróbowałam więc czas na kolejne wyzwanie ^^
    Czy ktoś ma pomysł czym można by zastąpić karmelową polewę ?

  4. przepis wydaje się ciekawy,ale nie jestem przekonana do słonego spodu. czy myślisz,ze można zrezygnować z dodawania do niego soli i zrobić go tylko z ciasteczek i masła?

  5. Hej!
    Nie mieszkam w Polsce i nie ma u mnie zwyklego sera z wiaderka..Czym moge go zastapic-riccotta, mascarpone, philadelphia..?
    Z gory dziekuje za odpowiedz!
    A co do slonego smaku, to ja robie karmel z dodatkiem soli, a dokladnie fior di sale, fleur de sel-wysmienity do polania lodow waniliowych! I mysle, ze moze sie sprawdzic takze do polania sernika..!

  6. Zosiu, a może podsunę Ci pomysł na cykl z przepisami dla naszych maluchów?? Chętnie bym z nich skorzystała, sama co prawda nie mam dzieci, ale mam gromadkę siostrzenic i siostrzeńców, a gotowanie dla nich to czysta przyjemność. Proszę o rozważenie mojej propozycji, a ja już czekam na przepisy.
    Pozdrawiam :)

    • Od przyszłego tygodnia startuję z przepisami dla maluchów :) a zatem do zobaczenia!
      Zosia

  7. Uwielbiam serniki :) Tylko czy można w ogóle zrezygnować ze spodu? Nie wiem czemu,ale nie tknę sernika, który ma coś pod spodem ;) Tylko co wtedy z tym słonym akcentem? Może słony karmel?

  8. Wygląda pysznie !
    Zosiu, mam do Ciebie pytanie. Czy masz sprawdzony przepis na surówkę z czerwonej kapusty ? Wiele razy jadałam w restauracjach i zawsze smakuje rewelacyjnie, a mi w domu nigdy nie wychodzi :( Pomóż proszę !

  9. Zosiu, twoje przepisy są bardzo dobre, ale jak nie radzisz sobie z interpunkcją, to może ktoś powinien sprawdzać twoje teksty. Bardzo rażą mnie kropki na końcu tytułu, przecinki w dziwnych i niespodziewanych miejscach. A “wtorkowy-szybki” rozłożył mnie na łopatki.

    • A co , jak przepis z błędem to Ci ciasto nie wyjdzie ?
      Daj sobie spokój, Pani profesor….
      TU SIĘ GOTUJE !!!
      To czytają pasjonaci kuchni Zosi, a nie interpunkcji…..

    • A ja za to uwielbiam krótkie tekst zosi- zawsze są osobiste i to jest w tym naprzyjemniejsze:)
      Pozdrawiamy Cię Zosiu,
      P+i

      • Błędy nie przeszkadzają w gotowaniu, ale gdy ktoś czyta klasyczną literaturę, to pewne rzeczy zauważa mimowolnie i mu przeszkadzają. Uważam, że mój komentarz nie był wredny i dziwi mnie odzew na niego. W końcu jest to znany blog i chyba mam prawo napisać o tym, co mi się nie podoba…?

        • w sumie to to jest blog Zosi i to ona ma się tu czuć dobrze niezależnie od popularności bloga, a Ty masz prawo na tyle wyrażać swoją opinię na ile Ci Zosia pozwoli
          a osoba CZYTAJĄCA KLASYCZNĄ LITERATURĘ i szczycąca się tym faktem po blogach powinna umieć wyrażać swoją opinię w bardziej kulturalny sposób, miłego dnia :)

  10. Widzę małe zmiany w wyglądzie bloga. Świetnie, jest jeszcze ładniej i wygodniej i czytelniej. Cieszę się zwłaszcza z czcionek. I przepis po wydrukowaniu jest czytelniejszy. Nie mogę się doczekać kolejnych wpisów, zdjęć, pomysłów. I pozdrawiam, jak zawsze : ) Miłego dnia.

    • Jesteś pierwszą osobą, która dostrzegła zmiany :-) Bardzo Ci dziękuję za komentarz. Pozdrawiam porannie!

      Udanego dnia,

      Zosia

  11. wygląda przepysznie! zapraszam na mojego nowego bloga. Zosiu, nowa odsłona jest super, zmiany się czasami przydają ! :-)
    z pozdrowieniami, Daria :-)

  12. Świetne zmiany. Bardzo na plus :) Teraz jest tak trochę intymniej, czcionka przypominająca pismo ręczne- daję nam namiastkę “dzienniczka”, dodałaś living- bo przecież poza gotowaniem wrzucasz troszkę codzienności :) no a przepis..mam ogromną słabość do słodko-słonego i kiedyś na pewno wypróbuję. Pozdrawiam

  13. Nowa szat graficzna świetna :)
    Niestety nadal brakuje wyszukiwarki przepisów :(
    I możliwości druku samego przepisu.

    Pozdrawiam serdecznie w oczekiwaniu na kolejne przepisy

  14. Fajna ta nowa wersja strony – gratulacje:)
    a skoro widzę podtytuł “photography” to proszę o posty jak np. robiłaś zdjęcia- czy odbijasz światło, jakie światło jest najlepsze, jak można udoskonalić zdjęcie. Przecież fotografia to twoja pasja więc miło gdybyś się z nami nią podzieliła “od kuchni ”

    wszystkiego dobrego & pozdrawiam
    kamila

  15. Chyba nigdy nic nie skomentowałam, ale Wow, zmieniłaś stronę! Chciałam CI powiedzieć, że to co robisz jest cudne! przepisy są naprawdę dobre ale przede wszystkim są cudowne zdjęcia! Gratuluję!

  16. chyba będę pierwszą której się nie spodobał nowy image strony :P
    pusto się zrobiło w nagłówku, a ta czcionka.. troszkę dziecięca ;)
    no ale w końcu liczy się treść bloga, a ta jest niezmiennie wysokiej jakości! ;) pozdrawiam

  17. Mam pytanie, dlaczego strona sklepu nie dziala? Jakies problemy ze strona, czy sklep juz w ogole nie funkcjonuje?

  18. Pewnie nie powiem nic nowego na tle reszty komentarzy, ale muszę:) Zosiu, jaki masz teraz piękny wygląd blog na prawdę jest świetny!:)
    Ps. Czy możemy się jeszcze spodziewać jakiejś relacji z Londynu?:)

  19. Żeby uzyskać słony spód można zamiast soli dodać zmielone solone orzeszki, będą pasowały do karmelu, a spód jest pysznie chrupiący :)

  20. polecam pieczenie takiego sernika w kąpieli wodnej:) właśnie kończę mój sernik z serków kremowych z sosem cytynowym:) pozdrawiam!

  21. Wygląda rewelacyjnie i natychmiast nabrałam ochoty na ten sernik. Chciałabym się tylko upewnić co do temperatury – na pewno 260 stopni przez 11 minut? skala w moim piekarniku kończy się na 250 stopni. Czy to znaczy, że się nie uda, czy też potrzymać nieco dłużej w maksymalnej temperaturze?
    (przepraszam, jeśli to banalne pytania, ale rzadko piekę ciasta)

    • ja w tej samej sprawie – u mnie kończy się chyba na 230-240 stopniach. Jak przepis zmodyfikować, żeby jednak wyszedł?

      • Witajcie, proponuje zatem zwiększyć czas pieczenia w tak wysokich temperaurach do 15 minut, a póżniej zmniejszych do 100 stopni C.

        Pozdrawiam ciepło i trzymam kciuki,

        Zosia

  22. Wygląda przepysznie, uwielbiam wszelkie serniczki :) ten zdaje się być naprawdę smaczny :)

    A powiedź Zosieńko kiedy można się spodziewać Twojej książki? :)

    Z serdecznymi pozdrowieniami,
    Aga :)

  23. Dzien dobry, juz od dlugiego czasu zagladam na twoj blog Zosiu i bardzo mi sie podoba, przepisy i twoje piekne zdjecia z podrozy. Ale jakos nigdy wczesniej nie zostawilam komentarza. Dzisiaj zauwazylam zmiane na blogu i podoba mi sie ale chcialam tylko wspomniec, ze na ipad ucina do polowy prawa strone, twoje zdjecie, tagi i reklamy.

  24. Sernik wyszedł naprawdę rewelacyjny, masa serowa faktycznie jest bardzo puszysta i wilgotna. :) Kupiłam również polecany cukier z wanilią i powiem szczerze, że jest różnica, nie zawsze mamy pod ręką laskę prawdziwej wanilii więc warto się zaopatrzyć w ten cukier na czarną godzinę! Dziękuję za przepis i pozdrawiam ciepło :)

  25. Zosiu po przeczytaniu przepisu zaraz pobiegłam do sklepu po produkty….sernik już zrobiony i skonsumowany!! Jest rewelacyjny….cała rodzina się zajadała!! Dziękuje za inspiracje. Dobrej nocki!!!!

  26. Ach, jak tu cudnie! ;-) Podoba mi się. Jest pięknie i pysznie.

    Miłego i ciepłego weekendu!
    Pozdrawiam,

    Asia

  27. Hej, własnie zaczęłam robienie tego sernika i dodam, że jest to pierwsze prawdziwe ciasto jakie w życiu zrobię. Ciasto juz piekarniku i mam jedna uwagę: nie podałaś na jaki program ustawic piekarnik i na którym poziomie piec, a wiem, że to może miec duzy wpłym na efekt końcowy. “strzeliłam” i ustawiłam piekarnik na ‘gór-dół’ na środkowym poziomie, ale nie wiem czy tak powinno być… okaże sie za 50 minut.. tak czy inaczej dzieki za fajny przepis :)

    • tak pownno być: góra-dół i środkowy poziom.

      I jaki efekt?

      Pozdrawiam ciepło,

      Zosia

  28. Zosiu strona na tablecie nie dziala prawidlowo!!!! Prosze naprawcie to bo ja uwielbiam tego bloga a nie mam komputera.stala czytelniczka.

    • Super! Bardzo się cieszę i dzięuję Ci serdecznie za wiadomość :-)

      Udanego wieczoru,

      Zosia

  29. Zrobiłam dziś sernik ale niestety nie wyszedł karmel… Był rzadki i miał grudki :/

  30. Zrobilam. Pyszny. Wszyscy sie zajadaja :) co prawda karmel nie do konca mi wyszedl. Cukier ladnie sie rozpuscil, ale jak dolalam maslo i smietanke to cukier sie zbrylil w kamien i nie moglam juz go wymieszac. Polalam wiec tym co mi wyszlo…ale i tak jest cudny. Moj maz powiedzial, ze bardzo delikatny..corka chodzi i sie dopomina o jeszcze. Robilam pierwszy raz, ale na pewno ne ostatni :)

  31. Gosiu mam pytanie , zrobiłam ten serniczek i wyszedł bardzo dobry , ale użyłam do niego serka waniliowego i jest dość twardy i nie urósł . Myślisz że to wina sera czy może piekarnika ?
    Pozdrowienia :)

  32. Dzisiaj zrobiłam go ponownie i ponownie wyszedł cudownie;) Oczywiście znikł w oka mgnieniu.Sernik “wkradł” się na listę moich pysznych i naprawdę szybkich do zrobienia słodkości;) A to naprawdę ważne przy dwójce dzieciaczków;)

  33. Przepis świetny, za wyjątkiem sposobu na karmel. Cukier dobrze rozpuścić w wodzie na patelni. Gdy się rozpuści, nie mieszać – niech zbrązowieje. Można co najwyżej poruszyć poziomo patelnią. Smietane przed dolaniem należy podgrzać. Masło niepotrzebne. Tym sposobem nie będzie grudek.

  34. Przepyszny serniczek Zosiu, właśnie się nim zajadam;) jedynie karmel nie wyszedł, musiałam zrobić po swojemu. Mniam!

  35. Dziękuję Ci Zosiu za ten przepis z całego serca! Sernik podbił serca wszystkich z mojej rodziny, nawet taty, który jest bardzo wybredny. Zrobiłam dokładnie wszystko zgodnie z przepisem, nawet karmel wyszedł mi idealnie (bałam się o niego, ale robiłam z wielką starannością). Przepis ląduje w moich “ulubionych i niezawodnych”, jestem Ci meeeega wdzięczna! :) Teraz czas na pierniczki, które jeszcze nigdy nie wyszły mi idealnie. Jednak mam do Ciebie pełne zaufanie.
    pozdrawiam ciepło :)

    • Gosiu! Bardzo, bardzo Ci dziękuję za wiadomość! Trzymam zatem mocno kciuki za pierniczki! 

      Ściskam,

      Zosia

  36. Droga Zosiu,
    jaką średnicę ma tortownica, w której piekłaś sernik? Moja jest duża, na pewno powyżej 30 cm i obawiam się, że ciasto wyjdzie bardzo niskie.
    Dziekuję za odpowiedź.
    Marta

  37. polaczylam Twoj przepis z przepisem J. Oliviera. Cheesecake w piekarniku, zobaczymy co wyjdzie :) !

  38. Zrobiłam ciasto i mimo mojego antytalentu do pieczenia, było rewelacyjne! karmel skusił nawet najbardziej zadeklarowanych przeciwników sernika i nawet oni przyznali, że smakował.
    Dwie uwagi techniczne: (1) nie mając 260 st. na piekarniku, piekłam nieco dłużej w 250 st. (2) zabrakło mi w treści uwagi, że serników nie miesza się intensywnie (doszukałam się tej informacji już po fakcie), przez co w trakcie pieczenia na cieście wyrósł pokaźny krater, na szczęście opadł, ale przysporzył mi sporo stresu. Może to przez to, że mało mam doświadczeń z ciastami, ale ta uwaga przydałaby się w treści :)

  39. Pingback:Le Salty Caramel // Słono-słodki sernik | where is somewhere else? // co jest gdzie indziej?

  40. Pretty nice post. I just stumbled upon your blog and wished to say that I have truly enjoyed browsing your blog posts. In any case I will be subscribing in your feed and I’m hoping you write once more soon!

  41. Have you ever considered about including a little bit more than just your articles? I mean, what you say is fundamental and everything. However think of if you added some great visuals or videos to give your posts more, “pop”! Your content is excellent but with pics and videos, this website could definitely be one of the best in its niche. Very good blog!

  42. I precisely had to appreciate you again. I’m not certain the things I might have handled without these tactics contributed by you over my topic. It had been a very intimidating concern for me personally, nevertheless considering a expert strategy you solved the issue made me to weep with fulfillment. I will be thankful for the support and as well , expect you realize what a great job that you’re doing educating men and women thru your blog post. Most likely you’ve never got to know any of us.

  43. Oh my goodness! an incredible article dude. Thank you Nonetheless I am experiencing subject with ur rss . Don’t know why Unable to subscribe to it. Is there anybody getting identical rss problem? Anyone who knows kindly respond. Thnkx

  44. Hi, Neat post. There’s a problem together with your web site in internet explorer, would test this… IE nonetheless is the market leader and a big component to people will leave out your fantastic writing because of this problem.

  45. Wow, superb blog format! How lengthy have you ever been running a blog for? you make running a blog glance easy. The total glance of your site is wonderful, as smartly as the content material!

  46. Wow, amazing weblog format! How long have you ever been running a blog for? you make blogging look easy. The whole glance of your web site is fantastic, as smartly as the content material!

  47. Fantastic blog! Do you have any suggestions for aspiring writers? I’m hoping to start my own site soon but I’m a little lost on everything. Would you suggest starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many choices out there that I’m totally confused .. Any recommendations? Cheers!

  48. Although internet websites we backlink to beneath are considerably not related to ours, we feel they may be in fact worth a go through, so possess a look.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.