Po całym poranku pełnym zdjęć, wpadamy dosłownie na chwilkę do wyjątkowo gwarnej restauracyjki. Głodne i zmarznięte. Trochę zmęczone, ale za to pełne nowych inspiracji. Zamawiamy szybko i zdecydowanie. Jemy również w nieco małym pośpiechu. Na odpoczynek będzie jeszcze czas. W oczekiwaniu na rachunek, przeglądamy ponad 700 zdjęć. Kasujemy i na zmianę komentujemy. Może coś… Czytaj dalej

Moje propozycje na drugie śniadanie. Spróbujmy zastąpić pszenne pieczywo ciemnym z pełnego przemiału. Choć obecnie mamy mnóstwo rodzajów pieczywa i jest to świetna okazja do wypróbowania chleba z różnymi dodatkami: z rodzynkami, rozmarynem, suszonymi pomidorami, solą morską itd. Warto przy każdej okazji ,,przemycić" choć trochę zieleniny :-)   Chleb orkiszowy z serkiem wiejskim, pomidorami, czerwoną… Czytaj dalej

24 stycznia 2012

Kaiserschmarrn!

Kaiserschmarrn (omlet cesarski) Skład: 220 g mąki 4 żółtka 4 białka 50 g cukru 250 ml mleka 3,2% garść rodzynek (opcjonalnie) szczypta soli cukier puder masło/olej do smażenia polewa: 500 g mrożonych śliwek kilka kropel cytryny 2-3 łyżki cukru pudru A oto jak to zrobić: 1. Mleko, przesianą mąkę, żółtka, cukier i szczyptę soli mieszamy i… Czytaj dalej

Banana Split Skład: 2 banany 4 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka soku z cytryny (opcjonalnie) garść prażonych płatków z migdałów 1-2 łyżki konfitury z czarnych porzeczek  A oto jak to zrobić: 1. Banany obieramy ze skórki, kroimy wzdłuż i skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy jogurt grecki oraz konfitury. Na końcu posypujemy gorącymi, prażonymi płatkami z migdałów.

 Najlepsza? Dlatego, iż ostatnio należy do moich ulubionych. W swoim smaku pobiła swój pierwowzór z ręcznie robionym pesto. Poznałam ją w pewnej interesującej restauracji. Wracając do domu jak zwykle z impetem i prosto do kuchni, postanowiłam ją odtworzyć. Naturalnie z małymi modyfikacjami. Sami się przekonajcie. Wszystko, czego potrzebujemy to cienko pokrojony wędzony łosoś, pszenne pieczywo i… Czytaj dalej

15 sierpnia 2011

Owocowe Résumé!

    Świeże owoce zazwyczaj kuszą nas najbardziej w wakacyjne dni. Ich jaskrawe barwy przyciągają nasz wzrok, smakowity zapach nęci nos, a uhonorowaniem tego wszystkiego jest ich smak. Ażeby czasu nie tracić, poniżej krótkie podsumowanie najbardziej poczytnych wpisów, gdzie głównymi bohaterami są maliny, truskawki, czereśnie, śliwki, morele, brzoswkinie …  http://www.makecookingeasier.pl/bez-kategorii/zyc-zdrowo-dlaczego-nie/ http://www.makecookingeasier.pl/bez-kategorii/nietypowa-szarlotka-z-jablek-i-moreli/ http://www.makecookingeasier.pl/na-slodko/sernik-na-zimno-z-czeresni-ktora-posadzil-moj-tata/ http://www.makecookingeasier.pl/na-slodko/z-cyklu-przepisy-na-dzien-matki-truskawkowe-tiramisu/ http://www.makecookingeasier.pl/na-slodko/majowa-szarlotka-z-rabarbaru-i-jabluszka/ http://www.makecookingeasier.pl/na-slodko/jogurtowe-placuszki-z-jagodami-i-borowka-amerykanska-pancakes-3/… Czytaj dalej