Skład:

(przepis na 4 osoby)

ok. 500 g dyni (obrana i pokrojona w kostkę)

4 ząbki czosnku

1 puszka mleka kokosowego

1 cebula

1 puszka ugotowanej cieciorki

1 łyżka przyprawy Garam Masala

1/2 łyżeczki mielonego imbiru / 1/2 łyżeczki kuminu / 1 łyżeczka pieprzu

garść zielonej fasolki szparagowej

1 pierś z kurczaka (podwójna)

do podania: garść świeżych liści kolendry / 1/2 limonki

Przepis na kaszę pęczak:

ok. 300 g kaszy pęczak

garść posiekanej natki pietruszki

3/4 szklanki wody lub bulionu warzywnego

2 ząbki czosnku + 2 łyżki masła

sól morska

A oto jak to zrobić:

  1. Na rozgrzanej patelni z oliwą podsmażamy posiekaną w kostkę cebulę, wyciśnięty czosnek i przyprawy. Dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka i obsmażamy, aż będzie złocisty. Następnie dodajemy kawałki dyni, kawałki fasolki szparagową, odsączoną ciecierzycę i mleko kokosowe. Mieszamy i doprawiamy solą wg uznania. Zmniejszamy ogień i pozostawiamy pod przykryciem przez 10-12 minut. Przed podaniem dodajemy świeżą kolendrę, wyciśnięty sok z limonki. Podajemy z ugotowaną kaszą pęczak (przepis poniżej).
  2. Aby przygotować kaszę pęczak: na rozgrzanej patelni z masłem podsmażamy posiekaną cebulkę aż zbrązowieje, dodajemy kaszę i mieszamy. Następnie zalewamy wodą lub bulionem warzywnym, gotujemy na małym ogniu przez ok. 10 minut. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Całość mieszamy i doprawiamy solą morską.

Na rozgrzanej patelni z oliwą podsmażamy posiekaną w kostkę cebulę, wyciśnięty czosnek i przyprawy. Dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka i obsmażamy, aż będzie złocisty. Następnie dodajemy kawałki dyni, kawałki fasolki szparagową, odsączoną ciecierzycę i mleko kokosowe. Całość doprawiamy solą wg uznania. Zmniejszamy ogień i pozostawiamy pod przykryciem przez 10-12 minut.

Przed podaniem dodajemy świeżą kolendrę, wyciśnięty sok z limonki. Podajemy z ugotowaną kaszą pęczak (przepis w procedurze powyżej).

Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie.

Kategorie:

13 odpowiedzi na “Coś na rozgrzanie, czyli szybkie i nieskomplikowane curry z dynią”

  1. Zosieńko kochana, gdzieś mi już mignął ten przepis na instastory i czekałam na niego! Jest super! Czekam też na relację z Grecji! Serdeczności!

  2. Takie curry u mnie raz w tygodniu to mus;-) Jadamy z kaszą gryczana niepaloną, pęczakiem lub ryżem. Mniam!
    Pozdrawiam ciepło z południa PL,
    Marta:-)

  3. Zosiu, wygląda wspaniale :) Musi być pyszne :) Pozdrawiam ciepło!

  4. Przepis jest kapitalny. Właśnie wybieram się na bazarek w poszukiwaniu świeżych i pysznych warzyw na curry. Zosiu masz niesamowity talent nie tylko do przyrządzania świetnych potraw, ale pięknego pokazywania ich na blogu.
    ♥♥♥
    Ela
    http://www.themomentsbyela.pl

  5. Idealne połączenie, dużo warzyw, mięso, kasza, każdy będzie zadowolony :) Pogoda nie rozpieszcza, więc przepis się przyda ;)

  6. Świetny przepis! Idealny na jesienne chłody. Mam tyko pytanie o rodzaj dyni, której użyłaś: czy piżmowa lub hokaido będzie okej? Pozdrawiam :)

  7. Czy to żeliwna patelnia? Bardzo fajna!

  8. Pycha:), zrobiłam w weekend:), jeszcze dla podbicia smaku dodałam łyżeczkę czerwonej pasty curry i cóż dużo mówić..Mąż wylizywał talerz;)…

  9. Nie wyszło zbyt smaczne. Kolor sosu jakiś nieapetycznie szarawy. Przepis na kaszę to chyba przepis na risotto, kasza pęczak nie ugotuje się w 10 minut. Wody też stanowczo za mało do tej ilości kaszy. Pierwszy raz zawiodłam na przepisie z tej strony.

Dodaj komentarz