Kasza pęczak nie jest taka zła! Smażona z pieczarkami, brokułami i orzechami

IMG_1912

Skład:

(przepis na 3-4 porcje)

ok. 150 g kaszy pęczak

2-3 ząbki czosnku

1 cebula

4-6 pieczarek

1 kiść brokułów podzielona na tzw. różyczki

sól morska i świeżo zmielony pieprz

garść prażonych orzechów brazylijskich (mogą być włoskie)

do smażenia: 3-4 łyżki masła

do posypania: świeży koperek

IMG_1880

A oto jak to zrobić:

  1. Na rozgrzanej patelni z masłem podsmażamy wyciśnięty czosnek, posiekaną cebulę i kaszę pęczak (zajmie ok. 6-8 minut). Dodajemy pokrojone w plastry pieczarki, różyczki brokułów i dalej smażymy. Całość zalewamy wodą do przykrycia. Doprawiamy solą i pieprzem. Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem do momentu, aż kasza będzie miękka (ok. 15-18 minut). Podajemy z prażonymi orzechami i posiekanym koperkiem.

IMG_1921

Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie