IMG_1912

Skład:

(przepis na 3-4 porcje)

ok. 150 g kaszy pęczak

2-3 ząbki czosnku

1 cebula

4-6 pieczarek

1 kiść brokułów podzielona na tzw. różyczki

sól morska i świeżo zmielony pieprz

garść prażonych orzechów brazylijskich (mogą być włoskie)

do smażenia: 3-4 łyżki masła

do posypania: świeży koperek

IMG_1880

A oto jak to zrobić:

  1. Na rozgrzanej patelni z masłem podsmażamy wyciśnięty czosnek, posiekaną cebulę i kaszę pęczak (zajmie ok. 6-8 minut). Dodajemy pokrojone w plastry pieczarki, różyczki brokułów i dalej smażymy. Całość zalewamy wodą do przykrycia. Doprawiamy solą i pieprzem. Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem do momentu, aż kasza będzie miękka (ok. 15-18 minut). Podajemy z prażonymi orzechami i posiekanym koperkiem.

IMG_1921

Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie

Kategorie:

13 odpowiedzi na “Kasza pęczak nie jest taka zła! Smażona z pieczarkami, brokułami i orzechami”

  1. Cudowny przepis! U nas akurat kaszę jemy, jęczmienną mazurską, gryczaną, pęczak i jaglaną też, ale tak nie przygotowywałam, lecz pewnością wykorzystam pomysł:-)

  2. Właśnie miałam ochotę na szybkie danie z kaszą w roli głównej. Jak zwykle świetny przepis. Dzięki ?

  3. uwielbiam kaszę :) ale na „słono” nie na słodko

  4. Super pomysł, Zosiu! Prosty, smaczny i zdrowy:-) Zresztą Twój patent z soczewicą gotowaną z liściem laurowym i cukinią na lunch regularnie podaję. Kasza z warzywami to super pomysł na sycący
    i pyszny posiłek.
    Zresztą pęczak świetnie nadaje się też jako dodatek do zup.
    Pozdrawiam słonecznie z południa PL,
    Marta

  5. uwielbiam pęczak w wielu postaciach;)

  6. A czy brokuł po takim czasie gotowania z kaszą nie stanie się ciapą? Nie lepiej ugotować/zblanszować brokuła i dodać do ugotowanej kaszy?

  7. Dobre wyszło:-) Palce lizać, polecam!

  8. pyszny obiad :) brokula ugotowalam osobno na parze, pieczarki tez osobno usmazylam zeby byly chrupiace i dodalam tez troche koziego camemberta – niebo w gebie :)

Dodaj komentarz