IMG_1345

Skład:

750 g świeżych brokułów

ok. 1,5 l wody lub bulionu

ok. 100g wędzonego boczku (może być wędlina)

1 por

3 ząbki czosnku

80 g świeżego szpinaku

1-2 ziemniaki

1 łyżka masła

1 łyżeczka posiekanej papryki chili

sól morska + świeżo zmielony pieprz

do podania: oliwa smakowa (najlepiej pikantna lub truflowa), liście mięty

IMG_1349

A oto jak to zrobić:

  1. Na rozgrzanej patelni podsmażamy boczek, posiekany czosnek, por, pokrojone w kostkę ziemniaki, paprykę chili i liście szpinaku. Dodajemy brokuły i lekko przesmażamy. Następnie całość zalewamy wodą lub bulionem, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień i gotujemy ok. 18-20 minut. Całość blendujemy na gładki krem. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i solą. Podajemy z liśćmi świeżej mięty i kroplami pikantnej oliwy.

IMG_1352

IMG_1353

Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie

Kategorie: ,

16 odpowiedzi na “Krem z brokułów, pora i ziemniaków ze świeżą miętą”

  1. Obłęd! Robię!

  2. Zosiu ja mam swój sposób na zupę z brokuła, ponieważ jego smak jest dla mnie okropny i żeby go jakoś zatuszować dodaję poza ziemniakami, marchewką, pietruszką, buraczki ćwikłowe :) Wszystko blenduję i po brokule ani śladu :)

    Pozdrawiam Iwona :* :)

  3. Banalnie prosty przepis na szybki i pyszny obiad ! Proszę więcej takich, matki półki nie mają czasu na gotowanie.

  4. wspaniała zupa:)

  5. Szukam takich miseczek już bardzo, bardzo długo! Gdzie nabyłaś swoje? Cudownie wyglądają na fotografiach kulinarnych <3

    • Zosia

      Katarzyno, te akurat kupiłam na przecenie w Zara home, sprawdź może jeszcze są :-)

  6. Wyszła pyszna! Dziękuję :) będę wracać do tego przepisu :)

  7. Boczek też blendujesz?

  8. Ok to trochę dziwne ale ufam Ci Zosia

  9. Zrobiłam, tylko wersję wegańską – boczek zastąpiłam chlebem czosnkowym. Wyszło pycha. Dzięki!

Dodaj komentarz