IMG_1345

Skład:

750 g świeżych brokułów

ok. 1,5 l wody lub bulionu

ok. 100g wędzonego boczku (może być wędlina)

1 por

3 ząbki czosnku

80 g świeżego szpinaku

1-2 ziemniaki

1 łyżka masła

1 łyżeczka posiekanej papryki chili

sól morska + świeżo zmielony pieprz

do podania: oliwa smakowa (najlepiej pikantna lub truflowa), liście mięty

IMG_1349

A oto jak to zrobić:

  1. Na rozgrzanej patelni podsmażamy boczek, posiekany czosnek, por, pokrojone w kostkę ziemniaki, paprykę chili i liście szpinaku. Dodajemy brokuły i lekko przesmażamy. Następnie całość zalewamy wodą lub bulionem, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień i gotujemy ok. 18-20 minut. Całość blendujemy na gładki krem. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i solą. Podajemy z liśćmi świeżej mięty i kroplami pikantnej oliwy.

IMG_1352

IMG_1353

Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie

Kategorie: ,

19 odpowiedzi na “Krem z brokułów, pora i ziemniaków ze świeżą miętą”

  1. Obłęd! Robię!

  2. Zosiu ja mam swój sposób na zupę z brokuła, ponieważ jego smak jest dla mnie okropny i żeby go jakoś zatuszować dodaję poza ziemniakami, marchewką, pietruszką, buraczki ćwikłowe :) Wszystko blenduję i po brokule ani śladu :)

    Pozdrawiam Iwona :* :)

  3. Banalnie prosty przepis na szybki i pyszny obiad ! Proszę więcej takich, matki półki nie mają czasu na gotowanie.

  4. wspaniała zupa:)

  5. Szukam takich miseczek już bardzo, bardzo długo! Gdzie nabyłaś swoje? Cudownie wyglądają na fotografiach kulinarnych <3

    • Zosia

      Katarzyno, te akurat kupiłam na przecenie w Zara home, sprawdź może jeszcze są :-)

  6. Wyszła pyszna! Dziękuję :) będę wracać do tego przepisu :)

  7. Boczek też blendujesz?

  8. Ok to trochę dziwne ale ufam Ci Zosia

  9. Zrobiłam, tylko wersję wegańską – boczek zastąpiłam chlebem czosnkowym. Wyszło pycha. Dzięki!

  10. Mój 11 letni syn jak słyszy brokuły to mu się aż uszy trzęsą. Muszę wypróbować ten przepis, na pewno mu zasmakuje.

  11. Droga Zosiu, lubie brokuly, a zupy kremowe uwielbiam, gdyz kreatywnosc jest na tym polu po prostu nieograniczna, a wiele warzyw wyladowaloby po prostu na smietniku, gdyby nie kremowe zupy jak zupa z salaty, gdyz z lisci juz zwiedlej, ale jeszcze nienadpsutej salaty, z lisci rzodkiewki wychodzi znakomita zupa. Fajna jest zupa krem z rukolii z feta, pokrzywy z orzechami sosnowymi, karczocha ostowego z zytnimi grzankami czy topinaburu z czerwona kapusta. Zupa krem z brokulow nigdy do tej pory mnie nie przekonala, tym razem na pewno wyprobuje twoj przepis ale zdecydowanie bez boczku. W duzej mierze szkola gotowania byly dla mnie Wlochy, w ogromnej mierze wloscy przyjaciele plus najlepsze ksiazki kucharskie: Srebrna lyzka, Cipriani etc. Oni wszyscy uwazaja, ze „barbazynstwem” jest dodawanie do zup warzywnych jakichkolwiek mies czy miesnych bulionow, gdyz niweluja czysto warzywny smak tychze. Stosuje ta zasade od dawna, gotuje je zaczynajac od podsmazania warzyw w oliwie z oliwek, czasami dla okrasy i poglebienia smaku dodaje homeopatyczna ilosc masla lub ghee, podsmazone warzywa zalewam jedynie woda, doprawiam, a zupy czysto warzywne, rowniez wszelakie zupy kremowe bez dodatku mies i miesnych bulionow smakuja jeszcze lepiej.

Dodaj komentarz