Skip to main content

Na powitanie wiosny – risotto z cukinią i boczniakami na białym winie.

*   *   *

   W końcu nadeszła, upragniona wiosna. Zazieleniły się zerwane kilka tygodni temu gałązki brzozy. Przebiśniegi zaraz pójdą w niepamięć i ustąpią miejsca tulipanom i żonkilom. Z jeszcze większą atencją doglądamy wszystkie zielone pączki, które nagle ukazały się po marcowej mżawce. Wspaniały czas, kiedy budzi się wszystko na nowo i my zyskujemy nową energię. A co do dzisiejszego przepisu, chciałam, żeby był lekki i wiosenny. Świeży koperek, szczypior i boczniaki zamiast suszonych grzybów. Polecam!

Skład:

(przepis na 4-6 osób)

300 g ryżu do risotto (Arborio)

ok. 700 ml bulionu warzywnego *

1 lampka białego, wytrwanego wina (może być więcej, wg własnego uznania)

1 cukinia (pokrojona w kostkę lub plastry)

5-6 grzybów boczniaków (pokrojone na cienkie paski)

1 cebula (posiekana w kosteczkę)

3-4 ząbki czosnku

1 pęczek koperku

sól morska i świeżo zmielony pieprz

do dekoracji: 1 pęczek młodego szczypiorku

do smażenia: masło klarowane

do podania: tarty parmezan

* wykorzystałam bulion domowy na bazie 1 pęczka włoszczyzny/2 liści laurowych/4 ziarenek ziela angielskiego/opiekanej cebuli/wędzonka

A o to jak to zrobić:

  1. W żeliwnym garnku o grubym dnie rozpuszczamy 2-3 łyżki masła klarowanego i podsmażamy delikatnie pokrojoną w kostkę cebulę, wyciśnięty czosnek i kawałki cukinii. Następnie dodajemy pokrojone grzyby. Mieszamy i dalej smażymy. Dodajemy ryż i 1/2 bulionu. Pozostawiamy na małym ogniu przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając, żeby ryż nie przywarł do dna. Dolewamy resztę bulionu, wino i posiekany koperek. Ponownie mieszamy i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i solą. Na końcu posypujemy tartym parmezanem (możemy dodać extra porcję masła).
  2. Osobiście lubię, gdy ryż nie jest w pełni kleisty i zachowuje swoją strukturę – finalnie może być wręcz lekko twardy. Sami uznajcie, jak długo chcecie pozostawiać na ogniu. Podobnie z porcją dodawanego białego wina.

W żeliwnym garnku o grubym dnie rozpuszczamy 2-3 łyżki masła klarowanego i podsmażamy delikatnie pokrojoną w kostkę cebulę, wyciśnięty czosnek i kawałki cukinii.

Następnie dodajemy pokrojone grzyby. Mieszamy i dalej smażymy. Dodajemy ryż i 1/2 bulionu. Pozostawiamy na małym ogniu przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając, żeby ryż nie przywarł do dna. Dolewamy resztę bulionu, wino i posiekany koperek. Ponownie mieszamy i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i solą.

Na końcu posypujemy tartym parmezanem (możemy dodać extra porcję masła).

Do przygotowania risotto, najlepiej posłużą nam żeliwne naczynia, gdyż rozprowadzają równomiernie ciepło, oszczędzając przy tym zużycie energii. Żeliwo jest odporne na wysokie temperatury – dzięki temu, taki garnek możemy również umieścić w ognisku, nad żarem. Całą ofertę garnków żeliwnych CHASSEUR możecie znaleźć tutaj.

Żeliwny garnek – CHASSEUR

24 Odpowiedzi do “Na powitanie wiosny – risotto z cukinią i boczniakami na białym winie.”

    • No wlasnie!!!! Ja też się cieszę! Chociaż jak dla mnie to i tak za mało (zawsze!!!). Zosiu jestem stala Twoja czytelniczka tu na blogu jak i na Instagramie i powoem Ci, że uwielbiam wszystko co tworzysz!!! Takze powodzenia❤️❤️❤️

  1. uczciwie powiem, risotto z Twoich przepisów zawsze udaje mi się wyśmienicie (cytrynowe lub z botwinką, aaaa!), w związku z czym nie mogłam się doczekać kolejnej wersji, zapowiada się bosko!

    • Jak miło☀️☀️☀️❤️ P.S. Boczniaki tu dobrą robotę robią😎👌

  2. Zosiu, czy można czymś zastąpić białe wino? Może dodać więcej bulionu? Bardzo proszę o odpowiedź, bo przepis brzmi świetnie :) Pozdrawiam!

  3. Moze to glupie pytanie ale dopiero zaczynam swoja przygote z risotta stad prosze o wyjasnienie – czy ryz ma byc wczesniej ugotowany? :)

    • Marto śmiało pytaj – po to jestem :) Do risotto dodajemy ryż nieugotowany i najlepiej specjalnie przeznaczoną odmianę czyli arborio. Trzymam kciuki!

  4. Droga Zosiu, znow mnie inspirujesz, proponujesz coraz wiecej przepisow dan, ktore lubie zarowno gotowac, jak i spozywac. Z wypiekami jestem na bakier, bo nie lubie i nie jadam ciast i tortow. Dzieki za inspiracje, jutro na obiad bedzie risotto!
    Co prawda na ukochane wiosenne (alla primavera) musze jeszcze troche poczekac, bo brakuje jeszcze szparagow z regionu, nawet z poludnia Europy, ale juz sa swieze wloskie karczochy, wiec moze karczochy, albo watrobki kurze z tymiankiem lub szalwia? Cos wymysle.
    Osobiscie wole risotto, co prawda jedrne, ale klejace, kremowe, tak jak gotuja Wlosi, ktorzy twierdza, ze cala sztuka przyrzadzania sprowadza sie do koncowych 2 minut, kiedy ryz jest energicznie mieszany, z osiadla na dnie garnka skrobia, odrobina masla i utartego parmezanu.

  5. I już, zrobione! Pominęłam tylko koperek. Przepyszne risotto! Kolejny rewelacyjny przepis do kolekcji.

    Jeśli ktoś z Was nie robił jeszcze risotto, to polecam się skoncentrować na: bardzo dobrej jakości parmezanie, wytrawnym winie i… cierpliwości. Risotto lubi być mieszane. Ale warto się ‘natrudzić’, bo smak jest obłędny.
    To mój pierwszy przepis z boczniakami, polecacie jeszcze jakieś dania z tymi grzybami? :)

  6. Zosiu, chciałam Ci tylko powiedzieć, że wczoraj razem z moim tatą ugotowaliśmy risotto wg Twojego przepisu i wszyscy się zachwycali. Tata prosił, żeby Ci podziękować…
    Pozdrawiamy!!!

  7. Zosiu, dziękuję za inspirację :) zamiast boczniakow dałam dodatkową cukinię, trochę zielonego groszku i wędzonego łososia. I więcej ryżu mną taką ilość dodatków ;) Pysznie wyszło jak na moje pierwsze risotto! Dziękuję 🙂

  8. Zosiu jaka jest pojemność szarego garnka? Widziałam tez żółty na jednym z poprzednich wpisów – czy to ta sama wielkość? Garnki są piękne i rozważam zakup, ale zastanawiam się jaka pojemność będzie najbardziej praktyczna. Czy możesz się podzielić swoimi doświadczeniami;) dziękuję ;)

  9. No powiem Ci ze cos wspaniałego to risotto!!!
    Wiedziałam ze to będzie dobre ale nie spodziewałam się ze ten smak rozbije bank!
    Boskie:) dziękujemy za przepis :)

  10. Pierwszy raz robiłam risotto, wybrałam Twoi przepis i to był strzał w dziesiątkę! Wyszło pycha, pominęłam koperek a dodałam świeże oregano :) podałam ze zgrillowanym kurczakiem :) z pewnością skorzystam z innych przepisów :) pozdrawiam :)

  11. Risotto to jednak magiczne danie, cudownie komponuje się z przeróżnymi składnikami:-) Co do szczegółów: boczniaków nie kroję, tylko rozdzielam każdy kawałek palcami na struny, zamiast cukinii dodaję krewetki ( ale dopiero pod sam koniec, z ostatnia łyżką bulionu ), koperek pomijam, za to fantastycznie pasuje mi tu szałwia:-) Dodaję sporo masła i naprawdę dużą ilość pecorino romano. Gorąco dziękuję za inspirację, danie jest po prostu przepyszne:-))))))) Pozdrawiam serdecznie!

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.