IMG_9961

Skład:

Przepis na ciasto (ok. 8-10 naleśników):

ok. 80-90 g świeżego szpinaku

1,5 szklanki mąki

1 szklanka mleka

1 szklanka wody gazowanej

2 jajka

szczypta soli

Farsz:

500 g mięsa z indyka (mielone)

1 puszka ugotowanej ciecierzycy

1 czerwona papryka

garść świeżych kiełków (dowolne, np. z rzodkiewki)

1 cebula

garść świeżego szpinaku

1 łyżeczka gałki muszkatołowej + 1 łyżka świeżo zmielonego pieprzu + szczypta soli

3-4 ząbki czosnku

do smażenia: oliwa z oliwek

do podania: feta, pomidorki koktajlowe, awokado ze szczyptą wędzonej papryki

IMG_9927

A oto jak to zrobić:

  1. Aby przygotować szpinakowe naleśniki: w blenderze miksujemy szpinak z mlekiem na gładką i jednolitą masę. Jeżeli pozostały drobne listki szpinaku, to proponuję masę przecedzić przez sito. Do masy dodajemy pozostałe składniki i miksujemy do otrzymania ciasta naleśnikowego. Odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.
  2. Aby przygotować farsz: na rozgrzanej patelni podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy mięso i pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Odstawiamy z ognia i dorzucamy świeże kiełki, odsączoną ciecierzycę i umyte liście szpinaku. Całość mieszamy do połączenia się składników.
  3. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. Na usmażonym naleśniku rozkładamy farsz i zawijamy. Podajemy z kawałkami fety i pomidorkami koktajlowymi.

 

IMG_9931 IMG_9941

IMG_9946 IMG_9950

IMG_9955

Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie

Kategorie:

30 odpowiedzi na “Naleśniki szpinakowe z farszem z mięsa, ciecierzycy, kiełków i papryki”

  1. Zośku jakie kolory! Zawsze mogę liczyć na Ciebie jak tylko tu wejdę :-)

    P.S. Piękne kadry z gór. Czy będzie jakiś wpis?

  2. O Mamusiu! lecę po szpinak :-)))))

  3. Uwielbiam naleśniki, a te są wyjątkowo piękne i wspaniale zielone? Doskonały sposób na przemycenie szpinaku dzieciom. Myślę, że w wersji bez mięsa też będą świetne. Pozdrawiam ciepło ?

  4. Twoje dania zawsze wyglądają tak przepysznie ! Nawet zwykłe naleśniki mają to coś ? Zosiu z jak zmodyfikować przepis na ciasto by było gluten free ? Jakie proporcje mąk zastosować ?

    Pozdrawiam,
    Marta

    P.S. Zapraszam też do siebie :)
    http://travel-fashion-lifestyle.blogspot.com

    • Zosia

      Marto dziękujè za wiadomość! Zastanowię się nad przepisem i dam znać? Uściski!

  5. kocham takie naleśniki:)

  6. Kochana Gosiu, jade na 2 dni do Gdanska z rodzina, powiedz prosze gdzie mozna zjesc dobra,swieza rybke i nie wydac majatku?
    Pozdrawiam Cie goraco!

  7. Kochana Zosiu, jade na 2 dni do Gdanska z rodzina, powiedz prosze gdzie mozna zjesc dobra,swieza rybke i nie wydac majatku?
    Pozdrawiam Cie goraco!

    • Zosia

      Mam niestety zawsze z tym problem, bo wbrew pozorom takiego suuuper miejsca nie mamy. Myślę jednak że w Barze Przystań(Sopot) możesz śmiało spróbować halibuta (cenowo mogło być lepiej).

  8. Zosiu, wygląda to nieziemsko:-)
    I te ko lo ry w środku zimy; re ew la cja!
    Pozdrawiam ciepło z zaśnieżonego południa PL,
    Marta:-)

    • Zosia

      Marto uściski i dziękuję za wiadomość! U nas już śniegu nie ma.. wypatrujemy wiosny! :-)

  9. Ja też zdecydowanie wypatruję wiosny;-)
    Pozdrawiam
    Marta:-)

  10. I mydło i powidło………………….

  11. Jestem zachwycona! Wyszły super!! I teeeen kolor. Bardzo lubię Twojego bloga i większość rzeczy które robiłam wyszły. U mnie w domu rządzi ciasto włoski torcik kawowy z ricottą. Bardzo jestem wdzięczna za inspirację i autentyczność ,którą ją czuję „buszując” po blogu. Pozdrawiam

  12. Zachęcona zdjęciem na Instagramie zrobiłam je dziś na obiad i wyszły rewelacyjne w smaku, nawet moja siostra stwierdziła, że to najlepsze naleśniki jakie do tej pory jadła, przepis zdecydowanie godny polecenia, pozdrawiam.

  13. Wyszło przepyszne, dziekuje za przepis :)

  14. Przepyszne. Zrobiłam dziś na obiad, wizualnie bardzo zaskoczyło mojego chłopaka. Smakiem był zachwycony, zdecydowanie wchodzi do naszego stałego menu. Zdziwiła mnie tak mała ilość przypraw, naprawdę warto je zrobić. Ściskam:)

  15. Przepyszne :) dodałam jeszcze do farszu trochę jogurtu naturalnego i na to sos serowy. Idealne! :))

  16. Witaj Zosiu,
    Zastanawiam się, czy gdyby zamiast szpinaku użyć rukoli, to by to wyszło równie pięknie kolorystycznie i ten fajny posmak rukoli pozostałby w cieście… Co Ty o tym sądzisz?
    Pozdrawiam.

  17. te naleśniki wyglądają tak uroczo! koniecznie muszę to powtórzyć! :)

Dodaj komentarz