Obiad zwyczajny czyli domowe klopsiki z indyka z kaszą kuskus

*  *  *

… i w końcu przyszła pora na porządny, ciepły obiad. Odkąd poczułam u Hani w przedszkolu unoszący się zapach domowych klopsików obiecałam sobie, że w tygodniu przygotuję podobne w domu. Niby prosty przepis a bardzo go lubimy. Polecam koniecznie wypróbować z kaszą kuskus, którą przed zalaniem wodą nieco podsmażam na maśle z cebulką i natką pietruszki.

Skład:

(zmodyfikowany przepis Yotama Ottolenghi i Samiego Tamimi z książki Jerozolima, 2013)

(przepis na 10-12 klopsików)

500 g mielonego mięsa z indyka

1 pęczek szczypiorku

1 średnia cukinia

4 ząbki czosnku

duża garść posiekanej pietruszki

1 rozbite jajko

1 łyżka mielonego kminu rzymskiego (dzieci mogą nie lubić tej przyprawy)

szczypta soli i świeżo zmielonego pieprzu

do podania: kasza kuskus

1 cebula

2-3 łyżki masła + garść posiekanej pietruszki

1 łyżka przyprawy curry

szczypta soli

A oto jak to zrobić:

  1. W dużej misce mieszamy mięso, posiekaną pietruszkę, startą na tzw. dużym oczku cukinię, szczypiorek, wyciśnięty czosnek, przyprawy i jajko. Całość dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Formujemy klopsiki o wielkości orzecha włoskiego.
  2. Opcja pieczenia: uformowane klopsiki rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach C, przez 10-15 minut. Podajemy z kaszą kuskuks przygotowaną wg przepisu poniżej.
  3. Opcja smażenia: uformowane klopsiki smażymy na rozgrzanej patelni z olejem roślinnym przez ok. 4 minuty, do momentu aż nabiorą złotobrązowej barwy. Podajemy z kaszą kuskus.
  4. Aby przygotować kaszę kuskus: na rozgrzanej patelni z masłem podsmażam delikatnie posiekaną w drobną kostkę cebulkę i przyprawę curry. Dodaję kaszę i mieszam, tak by kasza w całości była pokryta tłuszczem. Po chwili dodaję wodę (nie za dużo, tak by przykryła kaszę), posiekaną pietruszkę i mieszam. Odstawiam z ognia i doprawiam solą.

Upieczone lub usmażone (dwie opcje podane w procedurze przygotowania) klopsiki podajemy z kaszą kuskus z cebulką i pietruszką. Polecam polać kwaśną śmietaną.

Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie.