Pieczony camembert z młodymi ziemniakami i domową konfiturą do serów

Są takie smaki, które ciężko odtworzyć. Mają w sobie ukrytą recepturę – pilnie strzeżoną przez gospodynię. Wykonanie ich jest często pracochłonne i wymaga serca. W ofercie sklepu Pole na Stole znajdziemy właśnie  takie produkty – lokalne i od małych producentów, osobiście wybrane, sprawdzone i jedzone na co dzień. W swoim asortymencie dysponują imponującą liczbą ponad dwustu produktów, dlatego bez wątpienia każdy wyszpera coś dla siebie. Ja skusiłam się na konfiturę do serów, którą podałam z pieczonym serem camembert i ugotowanymi młodymi ziemniakami. Smak podsmażonej czerwonej cebuli z rodzynkami, daktylami i czerwonym winem wspaniale pasuje do tak podanego sera. 

Skład:

(przepis dla 2 osób)

1-2 opakowania sera camembert

1-2 ząbki czosnku

garść suszonego majeranku

8-10 młodych ziemniaków

do podania: domowa konfitura do serów (dostępna tutaj)

A oto jak to zrobić:

1. Ser camembert nakłuwamy ząbkami czosnku i gałązkami suszonego majeranku. Umieszczamy w żaroodpornym naczyniu, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach (opcja: grill) przez 8-10 minut. Upieczony ser podajemy z ugotowanymi ziemniakami i domową konfiturą z czerwonej cebuli, rodzynek, daktyli i czerwonego wina.

Komentarz: Niektóre sery camembert są pakowane w papierowe opakowanie więc można w nim piec. Jeżeli ich nie ma, to polecam skorzystać z kokilek. Czosnek możemy zastąpić orzechami włoskimi.

Ser camembert nakłuwamy ząbkami czosnku i gałązkami suszonego majeranku

Upieczony ser podajemy z ugotowanymi ziemniakami i domową konfiturą z czerwonej cebuli, rodzynek, daktyli i czerwonego wina