Skip to main content

Salami meatballs (klopsiki z salami)

IMG_2309

IMG_2293

Skład:

klopsiki:

300 g mięsa wołowego (zmielone)

300 g mięsa wieprzowego (zmielone)

100 g salami (w plastrach lub w kawałku)

4 ząbki czosnku

1 cebula (drobno posiekana)

1 łyżka suszonej bazylii

szczypta świeżo zmielonego pieprzu

1 łyżeczka posiekanej papryczki chili

1 łyżka sosu Worcestershire

sól morska

1 pęczek pietruszki

sos:

2 puszki pomidorów

1 cebula (drobno posiekana)

4-5 ząbków czosnku

1 liść laurowy

szczypta wędzonej papryki / pieprzu ziołowego / soli morskiej / cynamonu

1-2 papryczki chili pepperoncini

do podania: makaron spaghetti

tarty parmezan

świeża pietruszka

IMG_2270

A oto jak to zrobić:

  1. Mięso, posiekany czosnek i pietruszkę, cebulę, przyprawy, pokrojone kawałki salami, papryczki chili i sos Worcestershire mieszamy w jednym naczyniu do połączenia się składników. Formujemy kulki w wielkości orzecha włoskiego i umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 190 stopniach C przez 18 minut.
  2. W żeliwnym garnku na rozgrzanej oliwie podsmażamy posiekany czosnek z cebulą. Dodajemy przyprawy i pomidory w puszce. Gotujemy na małym ogniu przez 10-12 minut, następnie dodajemy upieczone klopsiki (możemy przelać powstały sok) i trzymamy na ogniu jeszcze 10-15 minut. Podajemy z ugotowanym al dente makaronem, tartym parmezanem i świeżą pietruszką.

IMG_2280 IMG_2287

IMG_2317

IMG_2325IMG_2317

Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie

25 Odpowiedzi do “Salami meatballs (klopsiki z salami)”

  1. Wygląda pysznie, no i mam przepis na obiad z innego mięsa niż piersi kurczaka ;) Chyba podzielę się z Mamą tym przepisem :)

    Pytanie: czy wróci opcja drukowania przepisów? Trochę jej brakuje…

    Pozdrawiam serdecznie
    Ewa

  2. Ale to musi być pyszne !!! :) Muszę zrobić !!! Zosiu, gdzie można kupić: sos Worcestershire? A wędzona papryka to przyprawa? Gdzie kupiłaś? I idę spać głodna :)
    Pozdrawiam.
    Aga W.

  3. smakowite, z przyjemnością zrobię :) Tylko czy masz może jakąś propozycję salami bez 10 linijek składu.. bo co wezmę jakieś do ręki, to odkładam.. – glukoza, glutaminian, wypełniacze itd.. nie chcę jeść takich smieci.

  4. świetny pomysł na obiad!
    zrobie na bank!
    tylko pytanie czy mozna sos Worcestershire podmienic na jakis inny? alternatywny w smaku: cyganski/sojowy? Co możesz zaproponować. Czy Ten sos Worcestershire bardzo nadaje smaku?

    • Wg mnie to możesz niczym go nie zastępować i nie dodawać. Kiedyś się skusiłam i go kupiłam, dodałam do jakiejś innej potrawy i przyznam, że nie widzę sensu. Tyle innych składników ma smak i aromat że łyżka sosu “ginie” zupełnie w potrawie. Takie są moje odczucia :)

  5. Pani Zosiu,
    Mama dziś przygotowała mi klopsiki z Pani przepisu. Po pierwszym gryzie cofnelam się w czasie o jakieś 17 lat do stanów zjednoczonych, niezbyt eleganckiej restauracji i najlepszego spaghetti z klopsikami, którego nigdy więcej nie miałam okazji zjeść.. Do dziś!! Pycha!

  6. Hej Zosiu!
    Wczoraj zrobiliśmy to danie na obiad i wyszło przepyszne! Absolutna rewelacja, bogaty i intensywny smak, przez co już chyba nie wrócimy do tradycyjnego spaghetti :) Dziękuję za ten przepis!

    • Mario wspaniała wiadomość – nawet nie wiesz jak się ciesze, że Wam smakowało! Wszystkiego dobrego!

  7. A ja mam pytanie, takie niekulinarne – skąd jest ta szara rozkloszowana spódniczka? :)

  8. Od kiedy przepis został opublikowany na stronie, to cały czas za mną chodzi.. Dlatego dzisiaj już na pewno go wypróbuję!

  9. BBBBB prosze o mozliwosc drukowania przepisow , mozna to zrobic samemu, ale nie zawsze to dziala…wysylam duzo sloneczka z upalnej Australii…

  10. Witam,
    Wczoraj zrobiłam pulpeciki są super!!! Tylko trochę chyba za pikantne zrobiłam ale mój chłopak jest zachwycony!!! Pozdrawiam z Wieliczki :)

  11. Prze prze pyszne są te klopsy!! No genialne po prostu, polecam każdemu zrobić i się przekonać tym bardziej, że są łatwe do wykonania.
    Dziękuję Zosiu:)

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.