* * *

Przed przyrządzeniem tego dania, warto pamiętać o wcześniejszym przygotowaniu ciecierzycy – a zatem, dzień przed gotowaniem pamiętajmy o zalaniu ziaren zimną wodą. Następnego dnia wystarczy ciecierzycę odcedzić i zmiksować z wszystkimi składnikami potrzebnymi do przyrządzenia hummusu. Jeśli zasmakuje Wam ten podstawowy przepis, to polecam koniecznie podać go z pszenną tortillą. To doskonały sposób na zdrowy i alternatywny lunch. A dla wszystkich mięsożernych podaję prosty sposób na przyrządzenie kurczaka – smażony w kurkumie i kminie rzymskim – podanym z tortillą i hummusem.

Skład:

(przepis dla 4 osób)

ok. 500g piersi z kurczaka lub indyka

1-2 opakowania pszennych tortilli z siemieniem lnianym (dostępne tutaj)

1 łyżka mielonej kurkumy

1 łyżka posiekanej papryczki Jalapeño

1 łyżka ziaren kminu rzymskiego

250 ml jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany 12 %

1-2 dojrzałe awokado

1/2 puszki czerwonej fasoli

garść mieszanki świeżych kiełek 

hummus:

1 szklanka suchej ciecierzycy

1 łyżka ziaren kminu rzymskiego

2 łyżki gotowej pasty tahini

sok z 1/2 cytryny

2-3 ząbki czosnku

sól morska

do podania: sok pomidorowy + gałązki selera naciowego

A oto jak to zrobić:

1. Aby zrobić hummus: ziarnka ciecierzycy zalewamy zimną wodą i zostawiamy na noc. Następnego dnia odcedzamy, płuczemy i zalewamy świeżą wodą. Gotujemy przez ok. 35 minut lub do momentu, aż ziarenko nie będzie w środku suche. Ugotowaną ciecierzycę odcedzamy i umieszczamy w blenderze. Dodajemy pastę tahini, czosnek, sok z cytryny, szczyptę soli, kmin rzymski i miksujemy na bardzo gładką masę. Jeżeli masa jest zbyt gęsta, dodajemy wody. Całość powinna mieć jasny i aksamitny kolor.

2. Aby przygotować mięso: na patelni z oliwą podsmażam kmin rzymski, kurkumę i posiekane kawałki papryczki Jalapeño. Następie dodaję kawałki pokrojonego kurczaka. Smażę przez 8-10 minut. Na końcu doprawiam solą (czasem dodaję również szczyptę curry i odrobinę soku z cytryny). 

3. Usmażone kawałki kurczaka nakładam na płat pszennej tortilli i dodaję kawałki awokado, garść świeżych kiełek, czerwoną fasolę i jogurt grecki. Posypuje świeżymi listkami kolendry i całość zawijam w rulon. Tak przygotowane wrapy podaję z gotowym hummusem. 

Komentarz: Przed nakładaniem wszystkich składników, tortillle możemy umieścić na 2-3 minuty do rozgrzanego piekarnika w 180 stopniach C. Polecam również nałożyć plasterek żółtego sera – szybko się roztopi i wspaniale będzie smakował z mięsem. Oprócz pszennych tortilli z siemieniem lnianym dostępną są tradycyjne Original, Original 0% Artificial Preservatives lub z ziołami Mediterranean Herb.

Po więcej przepisów i zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie

* * *

Before preparing the dish, it is worth remembering that you have to prepare the chickpeas beforehand –place them in cold water overnight.  The next day all you have to do is drain the chickpeas and blend them with all the other ingredients needed to prepare hummus. If you like the taste of this basic hummus recipe, I recommend serving it with a wheat tortilla. For all the meat lovers I’m suggesting an easy method of preparing chicken – fried in turmeric and cumin.

Ingredients:

(Recipe for 4 people)

approx. 500 g chicken or turkey breast

1-2 packages of wheat tortillas with linseed (available here)

1 tablespoon ground turmeric

1 tablespoon chopped jalapeño peppers

1 tablespoon cumin seeds

250 ml Greek yogurt or 12% sour cream

1-2 ripe avocados

1/2 can of red beans

a handful of mixed fresh sprouts

Hummus:

1 cup dry chickpeas

1 tablespoon cumin seeds

2 tablespoons tahini paste

juice from 1/2 a lemon

2-3 cloves of garlic

sea ​​salt

serve with: tomato juice + stalks of celery

And here's how:

1. To make the hummus: Soak the chickpeas in cold water overnight. The next day, drain, rinse and put into a pot of fresh water. Boil for approx. 35 minutes or until the moment that the peas will be moist all the way through. Drain the cooked chickpeas and place in a blender. Add the tahini paste, garlic, lemon juice, a pinch of salt, cumin and mix until smooth. If the mixture is too thick, add water. You should end up with a light and silky color.

2. To prepare the meat: On a pan with olive oil fry the cumin, turmeric and chopped pieces of Jalapeño peppers. Then add the cut pieces of chicken. Cook for 8-10 minutes. At the end season with salt (sometimes I also add a pinch of curry powder and a little lemon juice).

3. Put the fried chicken onto a wheat tortilla and add pieces of avocado, a handful of fresh sprouts, red beans and Greek yoghurt. Sprinkle with leaves of fresh coriander and wrap into a roll. I serve such wraps with my homemade hummus.

Note: Before filling the tortillas with all the ingredients you can place them in a preheated oven for 2-3 minutes at 180 degrees C. I also recommend adding a slice of cheese – it melts quickly and will taste great with the meat. In addition to wheat tortillas with linseed there are also traditional Original ones available, Original 0% Artificial Preservatives or with herbs Mediterranean Herb.

For more images and recipes visit my Instagram profile.

Kategorie:

32 odpowiedzi na “Wrap z domowym hummusem i kawałkami kurczaka w kurkumie z papryczką Jalapeño // Homemade hummus, turmeric chicken and Jalapeño wrap”

  1. O matko od rana takie pyszności :)

  2. Przepis wyśmienity, Zosiu! Chyba kolejny raz połączyła nas telepatia; w ubiegłym tygodniu też przygotowałam tortille (samodzielnie-przepis bardzo łatwy i tani od Ani Starmach;-)
    na lunch.
    Do moczenia ciecierzycy można dodać sody oczyszczonej (z przepisu Agnieszki Maciąg), która niesamowicie zmiękcza ziarna,
    a przed podaniem humusu: oliwy cytrynowej;-)
    Pozdrawiam słonecznie z południa PL,
    Marta:-)

  3. muszę koniecznie zrobić, uwielbiam hummus

  4. Przepis godny wypróbowania.

    Widzę, że nie tylko ja tu czytam bloga Angieszki Maciąg. Od razu skojarzyłam sobie jej przepis na hummus.

  5. Witam,
    zawsze mam kłopot z kupnem na prawdę dobrej nie nie na faszerowanej chemią tortii. Podzielicie się jak kupujecie i gdzie dobrej jakości? jest to świetna baza bo możemy ją zrobić na tysiąc sposobów z produktami jakie mamy w danej chwili w lodówce :) dziękuję….

  6. Uwielbiam wrapy, moglabym codziennie. Swietne zestawienie. Mniam
    http://www.simplyalmostboring.com

  7. Lubię takie szybkie dania. Na pewno wypróbuję!

  8. Na pewno wykorzystam ten przepis !
    Łączy wszystkie moje ulubione smaki!

  9. Ja od pewnego czasu wrapy do tortilli robię sama – są proste i pyszne! :)

    Pozdrawiam,
    http://ewakuchennie.blogspot.com/

  10. Ostatnio wyjątkowo kusisz Zosiu, same smakołyki :)

  11. Jaki skład mają te tortille co reklamujesz? Na stronie producenta nie widzę informacji, a mam nieprzyjemne skojarzenia z takimi produktami. Niestety zazwyczaj są bardzo chemiczne. Wole zrobić sama. Są bardzo proste w wykonaniu. Wystarczy zrobić ciasto jak na pierogi, rozwałkować, wrzucić na sucha patelnie (nie przypalić) i potem trzymać pod wilgotna ścierka i pokrywka, żeby nie wyschły. Ale pomysł bardzo fajny. Pozdrawaim!

  12. Cześć Zosiu!
    smacznie i ładnie- jak zwykle…
    ja próbuję zawsze robić tortille sama , ale nigdy mi nie wychodzą takie jak ze sklepu:/ Zosiu czy masz jakiś inny pomysł na wykorzystanie mączki kukurydzianej bo oprócz polenty i tortilli…..nie mam pojęcia. Pozdrawiam i pozostawiam z tym wyzwaniem:)Martyna

  13. …uwielbiam takie jedzenie :) smakowicie wygląda pozdrawiam Filiżanka

  14. Ale ja uwielbiam wrapy! Akurat ostatnio też robiłam. Twoje wyglądają pysznie, fajne dodatki i ciekawy przepis na hummus :)

  15. Zosiu przepis jest rewelacyjny! Właśnie kończę Twój hummus w pracy w trakcie przerwy :) Dziękuję Ci za kolejny genailny przepis:) p.s. Aż szefowej zasmakowało i poleciłam Jej Twoją stronę:D

  16. Mam już wszystkie składniki a po pracy będę gotować. Czy mogę kurkumę zamienić na curry?

  17. Kiełków. Bo to jest jeden kiełek. A poza tym, niezwykle smakowity przepis :)

  18. Zosieńko, zrobiłam w niedzielę na obiad dla moich przyszłych teściów- byli zachwyceni. Hummus wyszedł wspaniały- rzeczywiście zdecydowanie lepszy od tego kupnego :)

    Gorące pozdrowienia,
    aniika

  19. Ojej ale to smakowicie wygląda. Z tortillą to doskonałe połączenie – dzięki Zośka za ten wpis. Planujesz jeszcze jakieś wegańskie publikować?

  20. Śniadanko pierwsza klasa. Muszę spróbować.

  21. Tyle razy zastanawiałam się nad humusem, ale nigdy nie robiłam. Ale Twój blog jest tak przekonywujący, że aż spróbuję. Ciekawe co mi wyjdzie?

  22. Zosiu jaka według Ciebie pasta tahini jest lepsza ciemna czy jasna?

  23. A czy tortille posmarować od razu hummusem i zawinąć z innymi składnikami czy ma on służyć jedynie jako dodatek do maczania? :) i ile czasu gotowy hummus może stać w lodówce?

Dodaj komentarz