img_9827

* * *

Tarty to bez wątpienia jedno z moich ulubionych dań. Uwielbiam je za łatwość w przygotowaniu. Tak wiele przypraw doskonale współgra z jarmużem: gałka muszkatołowa, wędzona papryka, kmin rzymski. Do kruchych tart idealnie pasują różne sery: kozi, feta, pleśniowy albo zwykły twaróg. Jeżeli chcielibyśmy wzbogacić ją o mięso, to polecam dodanie wędzonego boczku.

img_9821

Skład:

ciasto:

220 g mąki krupczatki

100 g masła

1 jajko

 2 łyżki ciepłej wody

1 łyżka suszonych ziół (np. oregano, bazylia lub tymianek)

szczypta soli morskiej

farsz:

1 pęczek świeżego jarmużu

1/2 opakowania fety

1 łyżka wędzonej papryki

1 cebula

3-4 ząbki czosnku

sól morska + świeżo zmielony pieprz

1 jajko

garść orzechów włoskich

1-2 łyżki oliwy z olwiek

img_9835

A oto jak to zrobić:

1.     Mąkę z solą przesiewamy do miski, dodajemy masło, jajko, suszone zioła i wodę (dolewamy tyle wody, aby mieszanina się połączyła). Zagniatamy ciasto i odkładamy do zamrażalnika na 30 minut.

2.     Na rozgrzanej patelni z oliwą podsmażamy posiekaną w kostkę cebulę i wyciśnięty czosnek. Dodajemy umyte i posiekane liście jarmużu. Doprawiamy solą, pieprzem i wędzoną papryką. Całość dusimy na małym ogniu ok. 5-6 minut.

3.     Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy (patrz na zdjęciach). Na wierzchu ciasta nakładamy warstwę fety, farsz z jarmużu i orzechy włoskie. Boki ciasta zaginamy, tak by farsz nam nie wyciekł. Tartę pieczemy 25-30 w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C. Na 5 minut przed wyjęciem ciasta, rozbijamy jajko na wierzchu tarty i ponownie zapiekamy. Tartę podajemy na ciepło z sałatą rzymską / rukolą.

img_9840 img_9846

img_9877

img_9861 img_9873

img_9883

img_9899

img_9913

Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie

Kategorie:

13 odpowiedzi na “Wytrawna tarta z jarmużem, wędzoną papryką i jajkiem”

  1. Hej!!! Skąd masz Białą Marię? Piękny to serwis….

  2. Bajeczna!

  3. Zosiu czy masz jakis sposób na domycie miedzianych rondli? Czy Twoje sa w środku czymś galwanizowane? Kupiłam komplet starych i nie moge ich doczyścić:(((
    Piękne zdjęcia. Ciekawe połączenie z jarmużem.

  4. u mnie w domu jakoś fanów na tarty nie ma. Za mało solidne na obiad, a za ciężkie na kolację. Także robię je tak rzadko, a szkoda bo są pyszne.

  5. Hej!! Coś Ciebie ostatnio tu mało Zosiu.Wypoczywasz, jakiś nowy projekt czy jeszcze inne okoliczności? Co z Twoimi zapowiadanymi cyklami? Np. Coś słodkiego do kawki….pozdrawiam❤

  6. Zosiu, nie udało mi się kupić jarmużu.. Myślisz, że da radę jeśli zastąpię brokułami i boczkiem? Lubię eksperymentować ;P Pozdrawiam

  7. Hej Zosiu, przespis wyprobowany , zamiast papryki dodalam kuminu bo uwielbiam ten smak i zrezygnowalam z jaja na wierzchu bo mnie nie przekonuje ?.
    Troche za bardzo podpiekl sie w piekarniku jarmuz moze to kwestia braku jaja ?
    Spot wyszedl mi Blady i chic uwielbiam Kruche ciasto to mi wychodzi czasami gumowate. Moze Jakas podpowiedz co z tym fangen zrobic? Milej niedzieli.

  8. Zrobilam wczoraj tarte i wyszla pyszna. Od siebie dodalam kilka suszonych pomidorow i swietnie pasowaly. Dziekuje za przepis :)

  9. Zosiu mam taka sugestie. Czy mogłabyś we współpracy z Twoim specem od strony internetowej zrobić taki przycisk „drukuj przepis”. To bardzo pomocne. Oczywiście wiem że można drukować ze strony ale te przyciski na innych stronach kulinarnych są takie sprytne ze drukują sam przepis bez djęc na jednej stronie, bardzo to ułatwia pracę. :-)

  10. Hej Zosiu! Czy myślisz, że mąkę krupczatkę można by zastąpić mąką kukurydzianą lub z ciecierzycy?Chodzi mi o coś bezglutenowego :)
    Z góry dziękuje za odpowiedź,
    Pozdrawiam

  11. Ciasto na tartę pyszne i farsz rownież rewelacja ale cos jest nie tak z tym przepisem:-( robiłam po raz drugi i znowu jarmuz sie spalił mimo ze nauczona pierwszym doświadczeniem piekłam na najniższym poziomie. Gdy wyjęłam wcześniej jak fars wyglądał idealnie to ciasto było surowe a po kilku minutach jak sie dopiekło to jarmuz sie palił. Więcej nie zrobię mimo ze to moje smaki. Chyba zeby farsz przykrywać filią na pierwsze 15 minut

Dodaj komentarz