Z cyklu: Całkiem zdrowo. Fasola lima ze świeżymi ziołami, czosnkiem i pesto

Skład:

370 g fasoli LIMA

3 ząbki czosnku

2 liście laurowe

garść świeżego majeranku

garść świeżej bazyli

2-3 cebulki dymki (opcjonalnie)

2 łyżki pesto

2 gąłązki selera naciowego

świeżo zmielony pieprz

oliwa z oliwek

sól morska

A oto jak to zrobić:

1. Fasolę dokładnie płuczemy i zalewamy wrzątkiem. Moczymy przez całą noc (najlepiej 12 godzin). Zmieniamy wodę, dodajemy 2 listki laurowe i gotujemy 25 minut. Odcedzamy.

2. Ugotowaną fasolę mieszamy z pesto, świeżymi ziołami, posiekanym selerem i cebulką dymką. Skrapiamy oliwą z oliwek. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i solą. Podajemy z chrupiącym pieczywem lub jako dodatek do dań głównych.

Komentarz: Cebulkę dymkę możemy zastąpić szczypiorkiem lub czerwoną cebulą. Z ziół proponuję również świeżą pietruszkę lub tymianek. Dla głębszego smaku dodaję odrobinę octu balsamicznego. Przed podaniem, możemy dodatkowo skropić fasolę oliwą z oliwek.

Follow my blog with bloglovin!