Puszysty omlet z owocami leśnymi

IMG_1422

Skład:

5 jajek

8 łyżek cukru

5 łyżek mąki pszennej (wersja bezglutenowa: mąką ryżowa)

garść mrożonych owoców (jagody, maliny, borówki lub truskawki)

do smażenia: 2 łyżki masła

do posypania: cukier puder

do podania: jogurt grecki lub lody waniliowe

IMG_1396

A oto jak to zrobić:

  1. Żółtka ubijamy z cukrem na puszysty kogel mogel, a białka na sztywną pianę. Do ubitych białek powoli dodajemy kogel mogel. Mieszamy i dodajemy przesianą mąkę. Za pomocą szpatułki masę dokładnie mieszamy z dołu do góry do połączenia się składników.
  2. Na żeliwnej patelni rozpuszczamy masło i wylewamy masę jajeczną. Dodajemy owoce. Omlet smażymy 5-6 minut, a następnie przekładamy do rozgrzanego piekarnika w 160 stopniach C i pieczemy 15 minut. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem i podajemy od razu!

Komentarz: Polecam podać z lodami i liskami świeżej melisy lub mięty.

IMG_1401 IMG_1403 IMG_1413 IMG_1414

 Omlet smażymy 5-6 minut, a następnie przekładamy do rozgrzanego piekarnika w 160 stopniach C i pieczemy 15 minut. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem i podajemy z jogurtem naturalnym lub lodami.

IMG_1423

Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie