Jajka sadzone ze smażonymi kurkami, szalotką i szpinakiem

*  *  *

Kurki zawsze kojarzyły mi się z upływem połowy wakacji. Niby jeszcze kilkanaście dni laby ale już pewien niepokój, że pierwszy września coraz bliżej. Jako dziecko nie za bardzo lubiłam szkoły – w domu zawsze tyle się działo, świat wydawał się magiczny i zdecydowanie ciekawszy. Od połowy sierpnia zazwyczaj zaczynał się okres zbierania grzybów. Warunek był jeden – trzeba było wcześnie wstać. Poranki już nieco chłodniejsze, wiklinowe koszyki czekały w progu, herbata w termosie i kanapki, też! Miałam szczęście do maślaków – co prawda nigdy nie nadawały się do suszenia na zimę – ale po powrocie do domu jako pierwsze trafiały na patelnię z cebulą i śmietaną. Zbierania kurek nauczyłam się dopiero później, a kiedy przychodzi na nie pora, mogłabym jeść praktycznie ze wszystkim. Z makaronem, parmezanem i dobrą oliwą, z jajecznicą lub omletem, z ciepłą grzanką i masłem solonym… A czy Wy lubicie kurki? Jak najczęściej przyrządzacie? Chętnie poznam Wasze domowe specjały :-)

Skład:

(przepis na 4 porcje)

4-6 jajek

ok. 250 g świeżego szpinaku

duża garść świeżych kurek

3-4 szalotki lub zwykła cebula

2 łyżki masła

szczypta mielonej gałki muszkatołowej

1 łyżeczka ziół prowansalskich

sól morska

do podania: posiekany koperel

A oto jak to zrobić:

  1. Kurki dokładnie myjemy i osuszamy (polecam wrzucić je do dużego garnka z solą – lepiej usuwa się piasek z grzybów).
  2. Na rozgrzanej patelni z masłem podsmażamy szalotkę, dodajemy kurki i smażymy. Doprawiamy solą. Gdy kurki staną się złociste dodajemy liście szpinaku, gałkę muszkatołową, zioła prowansalskie. Mieszamy. Do patelni rozbijamy po kolei jajka, przykrywamy pokrywką i smażymy- aż do ścięcia się białka. Tak przygotowane jajka podajemy na ciepło z garścią posiekanego koperku.

Kurki dokładnie myjemy i osuszamy (polecam wrzucić je do dużego garnka z solą – lepiej usuwa się piasek z grzybów).

Na rozgrzanej patelni z masłem podsmażamy posiekaną szalotkę, dodajemy kurki i smażymy. Doprawiamy solą. Gdy kurki staną się złociste dodajemy liście szpinaku, gałkę muszkatołową, zioła prowansalskie. Mieszamy. Do patelni rozbijamy po kolei jajka, przykrywamy pokrywką i smażymy- aż do ścięcia się białka.

 Tak przygotowane jajka podajemy na ciepło z garścią posiekanego koperku i ogórkami małosolnymi!

obrus lniany – naturalnerzeczy.pl  // żeliwna patelnia – Chasseur

*  *  *

Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie