Jagody Goji. Uznane za jedne z najbardziej odżywczych produktów na świecie. Z kilku różnych źródeł dochodziły do mnie informacje o cennych wartościach tych małych koralików i z ciekawości postanowiłam je wypróbować. Są niewielkie, o podłużnej strukturze i słodkim smaku. W trakcie przygotowywania przepisu, wyczytałam, że dzięki bardzo dużej zawartości przeciwutleniaczy owoce Goji wpływają głównie na mechanizmy obronne komórek. A zatem pomagają w eliminacji wolnych rodników i tym samym opóźniają procesy starzenia się oraz wzmacniają działanie układu odpornościowego. Co więcej, pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi i wpływają korzystnie na wątrobę i nerki. Dostępne są w sklepach ekologicznych, BioSklep (tutaj).

  Wiarygodnych informacji o prozdrowotnych wartościach tychże owoców jest coraz więcej. Najbardziej jednak cieszy mnie to, że nie trzeba się z nimi jakoś specjalnie obchodzić. Wystarczy zalać gorącą wodą, a następnie zmiksować z ulubionymi owocami. Taki koktajl witaminowy bardziej mnie przekonuje, niż mała powlekana tabletka z informacją na opakowaniu, zapewniającą o odpornościowym działaniu.

Zastosowanie:

  • mogą być spożywane na surowo jako przekąska,
  •  mogą stanowić dodatek do porannej owsianki (dodajemy w trakcie gotowania mleka z płatkami owsianymi i bakaliami),
  • jako jeden ze składników domowego kompotu, 
  • jako dodatek do ciast (np. keksów, serników, jabłeczników),
  • przygotowane z gorącą wodą (jako herbata ziołowa).

Skład:

2 banany

500 g świeżych truskawek

2 łyżki suszonych owoców Goji (dostępne tutaj)

1 szklanka jogurtu naturalnego

A oto jak to zrobić:

1. Na kilka godzin (a najlepiej na noc) jagody Goji zalewamy wodą i odstawiamy w suche miejsce. 

2. W trakcie mieszania wszystkich składników, dodajemy namoczone jagody Goji wraz z pozostałą wodą. Całość miksujemy na jednolitą masę. Spożywamy od razu :-)

Komentarz: Do tego koktajlu proponuję również dodać 1 łyżkę siemię lnianego, które zawiera sporo kwasów tłuszczowych z grupy Omega-3, błonnika, kwasu foliowego i witaminy B i E.

Follow my blog with bloglovin!

Kategorie: ,

76 odpowiedzi na “Z cyklu: Całkiem zdrowo. Świeży koktajl z owoców Goji, truskawek i bananów”

  1. Świetna propozycja na wiosenny koktajl, Zosiu:-)
    Obecnie serwuję rodzinie koktajle: bananowo-truskawkowe, ale owoce goji, o których słyszałam wiele dobrego, chętnie wypróbuję!
    Zdjęcia, Zosiu CUDOWNE:-) Ostatnie cztery to wspaniały vintage. Również dla samych wrażeń estetycznych odwiedzam Twój blog. Dziękuję:-)
    Pozdrawiam z chłodnego południa PL,
    Marta:-)

  2. Ma piękny kolor! Zrobiło się wiosennie :)

    Pozdrowienia z Krakowa!

  3. Ojejku jakie to piękne!

  4. Zośka ale zdjęcia piękne robisz!

  5. Robię w weekend, po biegach. Dam oczywiście znać jak smakowało. Zosieńko bardzo Ci dziękuję za tyle inspiracji. Nie wiem, co bym zrobiła bez Twojego bloga… a z pewnością, nie wiem co by zrobił mój Małżonek :):)

  6. Gosiu piękne zdjęcia, przepis super – sama ostatnio robiłam podobny koktajl :)

    Mam pytanie – ponieważ zachwyciły mnie Twoje sztućce – z jakiego sklepu ono pochodzą? :)

    Pozdrawiam wiosennie!

    • Zosia

      Witam serdecznie,

      sztućce pochodzą z Zara Home,

       

      Pozdrawiam,

      Zosia

    • Dzięki za odpowiedź! :)

      Nie pozostaje mi nic innego jak czekać, aż otworzą Zara Home we Wrocławiu, albo wybrać się na wycieczkę do Warszawy/Poznania/Krakowa/Gdyni… :P

    • Zosia

      … to w pierwszej kolejności do Gdyni! :D

  7. Dobre! Lubie ten cykl z zdrowymi przepisami. Oby trwał jak najdłużej.

    Zosiu, widziałam Cię w trakcie robienia zakupów, wyglądałaś fenomenalnie :) Widać że się zdrowo odżywisz.

    pozdr.
    K

  8. Zosiu uwielbiam Twój blog, od miesiąca jestem na bardzo zdrowej diecie i niestety w chwili obecnej nie jem owoców, ale już niedługo. jednak po truskawki radziłabym sięgać dopiero w sezonie, te zapożyczone do najzdrowszych nie należą:) Zdjęcia przepiękne, pozdrawiam:)

  9. uwielbiam ten Twoj wtorkowy cykl ,zwłaszcza że też staram sie zdrowo odżywiac. a mozna spozywac jagody goji bez namaczania. mam jeszcze pytanie odnoscie jagod goji. ostatnio czytalam ze wcale nie sa takie zdrowe i ze moga miec toksyczne wlasciwosci…

    • Zosia

      To wszystko zależy z jakiego źródła są, a więc warto na to zwracać uwagę. Oczywiście można je spożywać bez wcześniejszgo namaczania :) Trochę jak rodzynki :)

      Pozdrawiam ciepło i dziękuję za odwiedziny!

      Zosia

    • Generalnie jagody goi trzeba kupowac z upraw ekologicznych. A tak naprawde to mozna je spokojnie zastapic polskimi jagodami lub tez malinami (poza sezonem mrozonymi) – sa duuuuzo zdrowsze i bardziej naturalne niz jagody sprowadzane z Chin czy Indii. Super food nie musi byc egzotyczne! :) Pozdrawiam slonecznie!

  10. dziekuje ze odpowiedz:) bo chcialam kiedys kupoc jagody goji ale bałam sie ze moga zaszkodzic

  11. Uwielbiam jagody goji.
    Nawet przekonałam do nich mojego niespełna 3 letniego bratanka, zawsze gdy jest u mnie w odwiedzinach to pierwsze o co prosi to o „robaczki” , ponieważ tak właśnie mówi na te niepozorne jagody.

  12. Zosiu co z Twoim sklepem ? będzie dostępny jeszcze?

  13. Zosiu, czy mozna wiedziecgdzie kupilas te urocze slomki i tacke? sa przepiekne:)

    • Zosia

      niezawodna IKEA :)

    • Zosia, ale nie widzę tej tacy na stronie Ikei, czy to jakaś starsza kolekcja?

    • Boże słomki, tacki, widelce… musicie mieć wszystko kropka w kropkę jak dziewczyny? Czekam na pytanie jakiego ręcznika kuchennego używa Zosia i skąd herbata, którą widać w super, ekstra kubkach Kasi na jej zdjęciach. Opamiętajcie się trochę, to już zaczyna się robić żałosne…

  14. No, a dla równowagi (żeby nam się w głowie od nadmiaru witamin nie zakręciło ) postanowiłaś dodać całą tablicę Mendelejewa w postaci nafaszerowanych chemią hiszpańskich truskawek?
    sorry za złośliwość, ale to podobno cykl o zdrowiu….

    • Zgadzam sie! Jesli juz truskawki o tej porze to lepiej byloby zrobic to z mrozonymi. Ale one tak ladnie sie nie fotografuja :P

  15. To umówmy się tak, że ja zrobię koktajl na dniach, a Ty Zosia już powoli się szykuj na przepisy babkowe i jajkowe dla nas :) Bo bez nowego przepisu na stole od Ciebie w każde święta to tak jakby lato bez słońca, zima bez bałwana, mizeria bez ogórka, a natka bez pietruszki..
    Dzięki, że jesteś!

  16. Zosiu ja uwielbiam koktajle i ostatnio bardzo często je robię!:)
    Wczoraj np. zrobiłam z tego co miałam: jogurt naturalny, a że było go mało dodałam trochę mleka i owoce: jedna pomarańcza, jedna gruszka, jedno jabłko i jeden banan. Mniam!
    Natomiast w sobotę robiłam z namoczonych otrębów żytnich z bananem i kakaem oraz odrobiną cynamonu i wanilii oraz trochę cukru brązowego:)
    Jagód goi nie jadłam jeszcze ale chętnie spróbuję! Powiedz mi jakie one są w smaku?
    Pozdrawiam koktailowo!:)
    Monika

  17. No pychota! Ja wczoraj piłam, ale z samych truskawek:)
    To połączenie nie intryguje, więc spróbuję:)))
    miłego dnia!

  18. U mnie za oknem listopad, więc umilam sobie czas książka „Zakopane odkopane”, którą polecam nie tylko miłośnikom Tatr i przy okazji popijam herbatę. .. z jagodami goji;)
    Zosiu! Dzięki za kolejną nspirację – jak zawsze trafioną i pomimo deszczu tu, czy tam, życzę, by chociaż w sercu był maj;)
    Pozdrawiam ciepło…

  19. Wyslij mi szklanke tego koktajlu! :D
    Ps super sa te ostatnie cztery zdjecia – takie slodkie i wiosenne :)) pozdrawiam!

  20. Zosiu jestem Twoją wierną czytelniczką – wiele przepisów wypróbowałam (z sukcesem :)) ale zastanawia mnie dlaczego, jako fanka zdrowego odżywiania, promujesz truskawki o tej porze roku – wiadomo, że są szklarniowe, ledwo truskawką pachną, smakują bardziej jak ogórek zielony (i to też ten szklarniowy)…również jestem mamą malucha i na pewno o tej porze roku nie dałabym mu „świeżych” truskawek (choć ostatnio jak zobaczył na straganie to bardzo chciał…) teraz jeszcze jemy jabłka, banany, mandarynki i pomarańcze, a na maliny, truskawki, borówki i jagody przyjdzie czas trochę później…,
    Pozdrawiam, życząc dalszych sukcesów!

    • Ja też nie mogę tego zrozumieć… Ważna jest sezonowość produktów i zmiany jadłospisu w zależności od pory roku. Ostatnio przeglądałam książkę Sophie Dahl i przepisy są podzielone na wiosenne, letnie itd.
      Zosiu, Twoje przepisy są fajne, ale nie nie zrobiłabym sałaty w styczniu i banana w czekoladzie w środku lata. Kupowanie o tej porze roku truskawek jest niezbyt dobrym pomysłem, są zdrowe niczym Snikers:(

    • Sa tez truskawki mrozone

    • Te z przepisu Zosi na pewno nie są mrożone :)

  21. Zosieńko zawsze mile zaskakujesz!
    Dziękuję Ci bardzo za ten wpis,

    Pozdrawiam Cię gorąco,
    K

  22. Ha! Ale to piękneeee. Jakim aparatem robisz zdjęcia?

  23. A gdzie można je kupić? Zosiu zdradź!

    • Zosia

      Na stronie (w składzie) jest dokładnie podany adres :)

      Pozdrawiam,

      Zosia

  24. Nie, no za każdym razem jak tu wchodzę, neie mogę się nadziwić jakie piękne zdjęcia. Już jestem głodna!
    Zośka czemu mi to robisz?

  25. Pani Zosiu,
    A mogę zastąpić jogurt grecki sokiem pomarańczowym?

    Proszę o odp :)

  26. Przepyszne! I jakie genialne zdjęcia!

  27. Piję taki koktajl praktycznie codziennie! Dodaję jeszcze 2 łyżki płatków owsianych i jest super! Polecam wszystkim jako 2 śniadanie lub podwieczorek!

  28. Zosiu a czy mogla bys podac przepis na owsianke, ktora szybko mozna przyrzadzic z rana :)

  29. Och jak wszyscy jadą na te truskawki:) A ja myślę, że Zosi bardziej chodziło o przedstawienie nam pomysłu na zdrowy koktajl i jak najpiękniejsze zarazem pokazanie zdjęć owego koktajlu, bo czy pięknie by wyglądały na zdjęciach gdyby Zosia użyła truskawek myślę że na ten czas zdrowszych- mrożonych- ale niestety nie prezentujących się tak jak świeże? A wiadomo, że truskawki są najzdrowsze w czerwcu, a teraz możemy użyć mrożonych. Zdjęcia Zosiu tak słodkie, że aż zwroku oderwać nie mogę. POZDRAWIAM.

  30. Cudowne zdjęcia, pyszny koktajl i te sztućce <3 jaka to firma?
    http://zycienienabogato.blogspot.com/

  31. Pani Zosiu. Czasami zaglądam na Pani bloga, i uważam, że to dobre źródło inspiracji i informacji, dla osób które poszukują motywacji do wejścia do kuchni ;) Jednak widzę tu wiele osób, które czytają tylko po to, żeby coś podważyć lub zabłysnąć wiedzą ;)

    Dla tych wielu dociekliwych komentatorów, którzy mają wątpliwości co do goji mam artykuł w którym je rozpracowałam, także zapraszam ciekawskich
    http://kitchenthing.wordpress.com/category/zdrowie-fitness-dieta/

  32. Zosiu, zrobiłabyś post o sprzętach kuchennych, które Ci się sprawdzają. Planuje kupić właśnie taki mikser do koktajli, ale nie wiem na co zwracać uwagę (oprócz mocy) :)

  33. Ja dodaję jagody goji do warzyw na patelni – cukinii, bakłażana, pomidorków, czosnku i smakuje rewelacyjnie! polecam! samo zdrowie!

    • O rany ! Rewelacyjne! ale jak, takie suche dorzucasz czy namaczasz wczesniej?I to się robi taki słodki dodatek do słonego czy ostrego dania, tak? coś jakby dorzucić rodzynki? a czy ta goja „usmaży się , udusi” razem z mięsem czy warzywami i czy jest twarda tak w ogóle ?

  34. truskawki w marcu? bądźmy realistami. truskawki teraz są tak nastrzyknięte, że to nie ma nic wspólnego ze zdrowiem. koktajl jak koktajl, zmiksować można wszystko.
    _
    http://dropofmusic.blogspot.com/

  35. Wygląda przepysznie :)

    Zapraszam do polubienia wszystkie mamusie :)
    https://www.facebook.com/pages/Anusiowo-mi/287326567999294

  36. Piękne zdjęcia, a koktajl na pewno wyśmienity!

  37. Widze, ze wszyscy w Polsce maja hopla na punkcie tych owocow Goji. Taki owczy ped…

  38. Bardzo mi smakują owoce Goji, choć dotychczas dodawałam je jedynie do jogurtu, chętnie spróbuję innej wersji :)

  39. Zosiu!

    A ja mam pytanie związane z Twoim blenderem :) W związku z ostatnimi Twoimi przepisami na zdrowe koktajle / smoothie, postanowiłam również zainwestować w blender, który masz w posaidaniu :) czy mogłabyś napisać czy jesteś z niego zadowolona?
    Byłabym bardzo wdzięczna za odpowiedź.

    Z pozdrowieniami,
    Kinga

    • Zosia

      Witaj!

      Blender który posiadam jest marki Kitchen Aid, jest wyjątkowo silnym urządzeniem (można w nim nawet kruszyć lód). A po za tym ładnie się komponuje w kuchni :D

      Polecam:-)

      Zosia

    • Zosiu kochana!

      Bardzo dziękuję za odpowiedź :)
      Właśnie takiego mi sprzętu potrzeba! :)
      Słyszałam właściwie same pozytywne opinie na temat tego konkretnego blendera, ale chciałam jeszcze zasięgnąć Twojej opinii, gdyż widzę, że korzystasz ze sprzętów kuchennych Kitchen Aid.
      I tak – zdecydowanie pięknie komponują się w kuchni :) Teraz tylko decyzja, na jaki kolor się skusić ;)

      Pozdrawiam ciepło,
      Kinga

    • Zosia

      … no właśnie z kolorem najtrudniej! Mają niesłychanie duży wybór, ale myślę że te neutralne kolory tak szybko się nie znudzą i będa pasować do reszty kuchennych narzędzi :)

      Pozdrawiam ciepło,

      Zosia

    • Zgadzam się z Tobą Zosiu :)
      Neutralne kolory zawsze się sprawdzają! W kuchni również :)
      Myślę, że zdecyduję się na biel lub krem :)
      Jeszcze raz dziękuję Ci za odpowiedź :)

      Z ciepłymi pozdrowieniami,
      Kinga

  40. Zosiu a słyszałaś coś o urządzeniu Thermomix?
    Ja mam i bardzo sobie chwalę, szybko robi zupy, pomaga w ciastach zagniatać itp. także fajna sprawa choć kosztuje nie mało. Myślę jeszcze nad zakupem wyciskarki do soków Hurom. Słyszałaś coś o tym?

  41. Jagody Goji pakuje również firma Japar- koszt za 100 g to ok. 5 zł – nie rozumiem czemu napis „bio” na produktach zwiększa ich cene co najmniej dwukrotnie?!

  42. Tego właśnie potrzebowałam!!!
    Zosiu proszę częściej zamieszczaj pomysły na koktajle albo smoothie :) Uwielbiam je i lubię próbować nowych połączeń! :)

  43. Ubolewam nad faktem, że nadal nie ma na stronie opcji wyszukiwania przepisów..
    Zosia może poratujesz mnie w takim razie daniami z wykorzystaniem mięsa mielonego (np.wołowo-wieprzowego). Potrzebuję inspiracji na piątek!

  44. Zosiu, chce się upewnić czy dobrze rozumiem to co napisałaś :) czy mam wykorzystać wodę, w której moczyłam goji i wymieszać ją z jogurtem i resztą składników? czy po prostu wylać wodę?

  45. dziękuję za odpowiedź :) ostatnio kupiłam goji, ale do tej pory wykorzystywałam tylko jako dodatek do owsianki a tu proszę nowy CUDNY pomysł :P pozdrawiam

  46. ostatnio widziałam w rossmanie właśnie owoce goji i zastanawiałam się do czego można je użyć ;)

  47. Wszystko fajnie, tylko ten przepis przydatny jest jedynie w okresie letnim. Truskawki dostepne teraz aż ” kipia” chemia, wiec nie serwuj ich maluszkowi. Mimo to dziekuje za kolejna inspiracje i mam prośbę Zosiu. Czy znasz moze przepis na chleb bez maki, upieczony z samych ziarenek i kaszy? Znalazlam ostatnio taki w pewnej piekarni, ale niestety receptury nie zdradza…:-(

  48. bardzo lubię takie koktajle, są smaczne i zdrowe

  49. Hej Zosiu, zdjęcia cudowne – inspirujące. szkoda że na truskawki trzeba będzie jeszcze trochę poczekać …Mam pytanie. Gdzie kupiłaś robot kuchenny? bardzo sympatyczny;) Przymierzam się do zakupu takiego właśnie sprzętu a nie chcę wydać fortuny ;) Pozdrawiam i życzę sukcesów

  50. Kilka dni mi zajęło znalezienie goji, ale udało mi się w końcu je dostać w Tesco Extra. Właśnie piję Twój koktajl. PYCHA :D Dziękuję, za wprowadzenie do mojego jadłospisu nowego zdrowego pysznego owocu!

    Pozdrawiam
    B.

    P.S. Twoje zdjęcia jak zwykle wyglądają apetycznie :)

Dodaj komentarz