Skład: (przepis dla 2 osób) 200 g dużych, surowych krewetek 150 g makaronu jajecznego 160 ml mleczka kokosowego 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 5 ząbków czosnku 1/2 małej czerwonej papryki (bez nasion) 1 zielona papryka garść świeżego estragonu 1/2 łyżeczki curry sól i pieprz A oto jak to zrobić: 1. Makaron zalewamy wrzątkiem i odstawiamy… Czytaj dalej
W przygotowywaniu sushi największa frajda, to wspólne krojenie, szatkowanie, zawijanie i podjadanie. Ręce umazane w kleistym ryżu, skrawki alg unoszące się nad stołem przez byle podmuch wiatru i krople sosu sojowego, tam gdzie nie powinny. Uwielbiam te wieczory. Każdy stara się jak może! A do tego nie trzeba wyjątkowych umiejętności. Przygotowanie ryżu… Czytaj dalej
Parę zdjęć z azjatyckiej restauracji … a już jutro wszystkich spragnionych kuchni japońskiej, zapraszam na kilka wskazówek, jak samemu w gronie znajomych lepić różne dziwactwa- Futomaki, Hosomaki itd.
Skład: 700 g ziemniaków 250 g mąki tortowej 2 jajka ok. 500 g dojrzałych śliwek węgierek szczypta soli 2-3 łyżeczki cynamonu 100 g cukru 3-4 pierniczki alpejskie śmietana do podania (opcjonalnie) A oto jak to zrobić: 1.Ugotowane ziemniaki najlepiej przepuśćmy przez maszynkę, lub za pomocą tłuczka, tak by nie było grudek. Dodajemy jajka, mąkę… Czytaj dalej
Przygotowanie tego dania zawsze zaczynam od siekania i smażenia cebuli. Już sam ten zapach, unoszący się w kuchni zapowiada nie najgorszy smak. Jeżeli nie bardzo mamy czas na przygotowania, a w dodatku okazuje się, że niezapowiedziani i wyjątkowo wygłodniali goście (od czasu prowadzenia bloga, coraz ich więcej :) są już za rogiem, to… Czytaj dalej
Oto kolejne danie obiadowe, idealne na przyjęcie: sposób przyrządzenie nie jest skomplikowany i możemy podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. Mnie się udało zadowolić gości (przynajmniej tak deklarowali w trakcie jedzenia :) na wieczorze panieńskim naszej Przyjaciółki. To jeden z tych wieczorów do których z pewnością, z radością będziemy powracać myślami! … Czytaj dalej

Co można zrobić z gotowego ciasta francuskiego? Chrupiące rogaliki z tymiankiem, bazylią i kozim serem.

… niestety krótki ich żywot i nieprędko trafiają na stół. Nie sposób ich ukryć przed żarłokami w kątach kuchni, bo zapach nieziemski. Głównie służą, jako dodatek do zup, kremów i sałat. Możemy również podawać z deską ulubionych serów i w towarzystwie dipów. Jeżeli suszony tymianek nie jest Waszym faworytem, możemy go zastąpić suszoną szałwią,… Czytaj dalej