Skip to main content
12 lipca 2016

Paella z krewetkami

Paella świetnie się sprawdza gdy zapraszamy najbliższych do siebie i jednocześnie nie chcemy zbyt wiele czasu spędzić w kuchni – łatwo się ją przygotowuje, sposób podania nie jest skomplikowany, a wygląda – i smakuje – wspaniale! Tradycyjną paellę przyrządza się z dodatkiem szafranu, natomiast nic nie stoi na przeszkodzie, żebyśmy poeksperymentowali ze swoimi ulubionymi przyprawami. […]

Zgodnie z zapowiedzą w poprzednim poście przedstawiam Wam przepis na lekki obiad urozmaicony domową oliwę czosnkowo – pietruszkową. Sposób jej wykonania podpatrzyłam gotując z zaprzyjaźnionym szefem kuchni. Jej kolor i smak jest nie do zastąpienia i jeżeli raz spróbujecie, to z pewnością będziecie do tego wracać. Dzisiejszy przepis jest wynikiem łączenia produktów z tzw. zdrowej półki […]

O tej porze roku robienie zakupów na rynku to największa przyjemność! Na targach wszystko pachnie a kolory aż kipią od swojej dojrzałości. Mam dwa ulubione miejsca, które odwiedzam w tygodniu. We wtorki i piątki to rynek przy ulicy Polnej w Sopocie, a w pozostałe dni to bazar przy placu Górnośląskim w Redłowie. Wielokrotnie złapałam się […]

* * * Noc Świętojańska kojarzyła mi się zawsze z czarami, magią i słynnym kwiatem paproci. Plotłam z moją przyjaciółką Anią warkocz z mleczy i obie szłyśmy na festyn organizowany przez radę dzielnicy Orłowa tuż przy dworku Żeromskiego. Tam już były pozostałe koleżanki i koledzy z naszej podstawówki i ksiądz Zygmunt, który grał na keybordzie […]

Cukrowy groszek to jedno z moich ulubionych wspomnień z dzieciństwa. Siedzieliśmy na drzewie z kieszeniami wypchanymi groszkiem i skubaliśmy go bez opamiętania. Podobnie jak ze słonecznikiem! Jest jakaś ukryta moc terapeutyczna w tej prostej czynności obierania. Dzisiejszy wpis jest dedykowany wyłącznie osobom cierpliwym, bo w przepisie potrzebujemy prawie półtorej szklanki łuskanego groszku, ale za to […]

O tej porze roku jemy proste jedzenie. Chłodnik, młode ziemniaki z koperkiem zanurzane w kefirze, jajko sadzone z dużą ilością kopru albo … placki z cukinii! Mogą być ze zwykłym jakiem sadzonym, albo z plastrem łososia. Ze śmietaną, jogurtem greckim, fetą, ricottą, dużą ilością ziół albo z pomidorem malinowym. Czy też macie swoje ulubione, szybkie […]

Skład: (przepis na ok. 8 sztuk) 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (wytrawne) 250 g świeżego szpinaku 250 g ugotowanych i obranych ziemniaków ok. 120 g sera feta 4 ząbki czosnku (lub więcej – wg uznania) 1 duża cebula 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżka świeżo zmielonego pieprzu + 1 łyżka kminku 1 pęczek świeżej pietruszki […]