* * * Kilka dni temu zadzwoniła do mnie Pani z redakcji ,,Pytanie na Śniadanie" z zapytaniem czy nie miałabym ochoty zaprezentować widzom swojego sposobu na domowe knedle. Knedle uwielbiam! A że sezon akurat, to idealna okazja! Bez wahania się zgodziłam. Dopiero po odłożeniu słuchawki dotarło do mnie, że odbędzie się to na żywo … daleko od mojego zakątka kuchennego, […]
* * * Jedno z moich ulubionych połączeń – grillowany łosoś, blanszowany szpinak wraz z podsmażonym czosnkiem i do tego sos kaparowy. Kanapka która wystarcza za danie główne. A do tego domowe frytki z pieczonych batatów z czarnym sezamem i gruboziarnistą solą! Zdecydowanie nie zamienię dzisiejszego dania na kupnego burgera :-)
* * * Dla wielbicieli pomidorów mam dzisiaj coś dobrego! Zapach podsmażamego cynamonu z pieczonymi pomidorami, szałwią, kaszą gryczaną i mięsem powinien Was skusić. Wrzesień to pora dojrzałych i soczystych pomidorów, która w zimowe dni pozostaje jedynie wspomnieniem lata.
* * * Kwiaty cukinii. Po raz pierwszy zobaczyłam je podczas moich pierwszych podróży do Włoch. Starsza babulinka na targu Campo dei Fiori trzymała w ręku bukiecik żółtych kwiatów. Już wtedy wydawały mi się piękne i bardzo egzotyczne! Te, które wówczas jadłam były chrupiące i smakiem przypominały najlepsze frytki! Parę lat później dowiedziałam się, że można je nadziewać najróżniejszym farszem. Niestety […]
* * * Przepis z dedykacją dla wszystkich którzy tak jak ja uwielbiają ryby! Nie za trudny i nie za drogi, bo kilogram świeżych fląder prosto z kutra kosztuje około 6 złotych!