Skip to main content

* * * Przed przyrządzeniem tego dania, warto pamiętać o wcześniejszym przygotowaniu ciecierzycy – a zatem, dzień przed gotowaniem pamiętajmy o zalaniu ziaren zimną wodą. Następnego dnia wystarczy ciecierzycę odcedzić i zmiksować z wszystkimi składnikami potrzebnymi do przyrządzenia hummusu. Jeśli zasmakuje Wam ten podstawowy przepis, to polecam koniecznie podać go z pszenną tortillą. To doskonały sposób na […]

* * * W dzisiejszym wpisie chciałabym Was zachęcić do wypróbowania przepisu na pieczoną rybę w soli. To sposób który od wielu lat jest stosowany (min. podpatrzyłam go u Gordona Ramsaya) i który  można śmiało wykonać bez zbędnych ceregieli w domu. Doradę możemy zastąpić jakąkolwiek rybą, byle by była w całości (pstrąg lub sola). 

* * *  W ponad 100-letniej kamienicy w małej miejscowości San Lawrenz na wyspie Gozo mieści się urocza, rodzinna restauracja o nazwie Tatitas. To miejsce, które zwróciło moją uwagę od samego początku naszego przyjazdu na wyspę. Z krótkiej rozmowy z właścicielką, zrozumiałam, że przyjechali już jakiś czas temu z Sycylii i zachwyceni tą miejscowością postanowili, że już […]

* * * W dzisiejszym wpisie – trochę niecodziennie – chciałabym z przyjemnością zaprosić Was do wzięcia udziału w konkursie. Jeżeli mielibyście ochotę wyposażyć swoją kuchnię w akcesoria à Tab i wygrać 1 000 zł na zakupy w sklepie internetowym i salonach nowej marki, to przedstawcie na zdjęciu swój oryginalny sposób na nakrycie do stołu i zgłoście się do konkursu na: http://bit.ly/1IfFof7 […]

* * * Jak co roku czekam na ten moment z ogromnym wytęsknieniem – wiosenne przebudzenie! Pąki kwiatów potrzebują dosłownie chwili żeby rozkitnąć. Szparagi, rabarbar, czosnek niedźwiedzi nie smakują już nigdy lepiej niż właśnie o tej porze roku. Dla mnie to najpiękniejszy czas – gdziekolwiek się wybieram zawsze zabieram aparat. 

* * * Uwielbiam pasty! Najczęściej miksuję to co mam pod ręką i w efekcie końcowym mam wspaniały dodatek do chleba, ziemniaków, naleśników lub makaronu. Po poworcie z podróży marzyłam o prostym daniu, a pasta z ugotowanych na twardo jajek, pietruszki, czosnku i odrobiny anchois doskonale pasuje do młodych ziemniaków. Jeżeli końcowy smak może wydawać […]