Zapragnęłam dania wegetariańskiego. W spiżarce od kilku tygodni leżał woreczek zielonej soczewicy i długo nie miałam na niego pomysłu. Są czasem dania, które powstają pod wpływem chwili. Tak też było z tymi klopsikami. Soczewicę dokładnie umyłam, wrzuciłam gałązkę zasuszonego tymianku, parę liści laurowych i ugotowałam. Dalej już pełna improwizacja, ale końcowy smak całkiem dobry i godny […]
Tak przygotowaną sałatę, mogę jeść praktycznie każdego dnia. Na pesto z rukoli, jako dodatek do sałaty (jednocześnie zamiennik sosu Winegret) wpadłam przypadkiem i połączenie to na stałe zagościło na naszym stole. Liście rukoli zawierają dużo witaminy C, spore ilości cynku i żelaza, a także blisko 20% białka roślinnego, więc warto po nie sięgać. Smakują najlepiej na surowo jako […]
Nareszcie przekonałam się do humusu. Parokrotnie próbowałam go w wielu miejscach i zawsze jego smak wydawał mi się nieco mdławy. Moja domowa wersja uwzględnia więcej czosnku i soku z cytryny, ale myślę że dla osób, które lubią bardziej wyraziste smaki, to może być interesująca propozycja. Taki domowy humus, oprócz wartości odżywczych cieciorki (źródło białka i węglowodanów, bogata w fosfor, […]
– Peperoncino, chili, jest najważniejsze w kuchni okolic Cosenzy – powiedziała mi Silvia Capella w Reggio di Calabria. – Wiem, że teraz można je znaleźć wszędzie, ale Cosenza to autentyczna stolica chili. – Peperoncino- powiedziała – świeże, suszone, w płatkach czy w proszku – to podstawowy składnik kuchni kalabryjskiej. Wszędzie można go spotkać – w […]