Skip to main content

Pogoda powoli daje mi we znaki. Przenikliwe zimno w ciągu dnia sprawia, że myślę coraz częściej o garnuszku gorącej zupy, zagryzionej ciepłym pszennym pieczywem z odrobiną solonego masła. W takie dni naprawdę niczego więcej nie potrzebuję. Ażeby zachęcić niektórych Czytelników, którym zupy kojarzą się jedynie z rosołem o tłustych oczkach, pomidorową z rozgotowanym makaronem lub […]

29 października 2012

Moja zupa pikantno-kwaśna!

 Z całą pewnością nasz wspólny wyjazd przyniósł nam masę niesamowitych wrażeń – również tych kulinarnych! Zainspirowana azjatyckimi smakami, postanowiłam w oparciu o dostępność produktów przygotować swoją wersję. Nic wszakże nie zastąpi w pełni smaku i klimatu dalekich Chin, ale satysfakcja z przyrządzenia zupy pikanto-kwaśnej we własnej kuchni jest nieoceniona :-) A może ktoś z Czytelników […]

22 października 2012

Moje chilli con carne!

Chilli con carne. Ten przepis rewelacyjnie sprawdza się na większych przyjęciach. Wystarczy podać sporą ilość nachosów lub poszarpaną świeżą bagietkę, przybrać świeżymi listkami kolendry i każdy powinien być zadowolony! Jeżeli planujecie tym daniem ugościć Waszych domowników, koniecznie pamiętajmy że dobre chilli wymaga trochę czasu (podobnie jak z bigosem, im częściej jest podgrzewany tym smak szlachetniejszy).