Co prawda to jeszcze nie ,,nasze" truskawki, ale ich widok i zapach sprawił, że nie mogłam przejść obojętnie. Od paru dni, krążyła za mną ochota na owocowe ciasto z kruszonką. Może to majówka spędzona na wsi, sprawiła, że zatęskniłam za domowym wypiekiem? Albo po prostu zwykła tęsknota za letnimi smakami! No więc pierwszą garść truskawek… Czytaj dalej

World Baking Day to Światowy Dzień Pieczenia, który w tym roku przypada 19 maja. Pomysł wydarzenia zrodził się z myślą o miłośnikach ciast na całym świecie. Oczywiście to również idealny pretekst by założyć fartuchy, ubrudzić ręce i piec ciasta dla naszych bliskich. Spośród wielu interesujących piekarzy świata zostałam wybrana, aby pokazać swój przepis na słodkości. Długo… Czytaj dalej

Poniżej zapraszam Was serdecznie, na moje krótkie zestawienie słodkości z ostatniego roku. Tarta bananowa zdecydowanie uzyskała najwięcej przychylnych komentarzy, chociaż moim faworytem są migdałowe rogaliki.  Z okazji urodzin MakeCookingEasier chciałabym Wam się pochwalić ile nas tak naprawdę jest :)    Follow my blog with bloglovin!

Dwa lata minęły! Kilka tysięcy napstrykanych zdjęć, tych lepszych i gorszych, kilka brulionów spiętych zszywaczem z chaotycznymi kulinarnymi zapiskami, setki nadesłanych wiadomości od stałych Czytelników, może z dwie przypalone patelnie, zachlapany monitor od bitej śmietany, kolorowe serwetki co by do zdjęć pasowały, filiżanki, miseczki, miarki zakupione na pchlich targach, białe talerze sporych rozmiarów dla kontrastu… Czytaj dalej

6 lutego 2013

Tłuste donaty :-)

Tym razem tłusty czwartek mnie nie zaskoczy … i choć pozostało jeszcze kilka godzin do wypróbowania przepisów, ten poniższy mogę Wam śmiało polecić. Dokładne proporcje, jeszcze wczoraj wieczorem dopracowywałam, krzątając się jak najciszej, by przypadkiem nie obudzić mojej córeczki. A swoją drogą, już się nie mogę doczekać, kiedy te małe rączki będą mi towarzyszyły przy… Czytaj dalej

23 listopada 2012

Baking with chocolate

To nie jest najłatwiejsze ciasto do wykonania i raźniej jest piec je we dwoje. Choć trzeba się dzielić po równo ostatnim kawałkiem, a zasada kto pierwszy wylizuje resztki ten drugi gapa, to i tak we dwoje zawsze weselej! W dzisiejszym przepisie uwodzicielsko triumfuje czekolada. Musi być naprawdę dobra, gorzka i bez zbędnych dodatków. Mój dzisiejszy… Czytaj dalej