Skip to main content

* * * To bez wątpienia przepis z którego jestem bardzo dumna. Nie znam się na cieście drożdżowym i są to moje pierwsze kroki. W moim domu najczęściej piekło się kruche ciasta, biszkopty lub desery z tego co było akurat pod ręką. Istnieje sporo porad i wskazówek jak sobie radzić z ciastem drożdżwoym … po tym przepisie, wiem […]

Coraz więcej osób skarży się na problem nietolerancji glutenu, stąd dzisiejszy pomysł na upieczenie własnego chleba. Nie jest to tradycyjny przepis wykorzystujący domowy zakwas, ale pełnowartościowy zamiennik. Przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a cieszy jedzeniem przez kilka dni. Fantastycznie pasuje do wytrawnych komponentów jak i słodkich konfitur.

Owoce i warzywa są źródłem wielu witamin i soli mineralnych, których organizm sam nie wytwarza, a bez nich nie jest w stanie dobrze funkcjonować. Uzupełnienie codziennego jadłospisu o pięć porcji warzyw lub owoców sprawia, że czujemy się dobrze, lepiej wyglądamy i co najważniejsze jesteśmy zdrowi. Jedna porcja to ilość, która mieści się w naszej dłoni, a więc naprawdę […]

Jest mroźno i dość wcześnie. Zrywam się szybko na nogi i łapię za aparat. W taki dzień trudno jest mi pozostać dłużej w domu. Wraz z końcem roku jest jeszcze kilka spraw, które chciałabym dokończyć i uporządkować tak by świadomie rozpocząć Nowy Rok z nową – lepszą energią. By złapać nieco oddechu i z dystansem popatrzeć na kończący się rok, idę nad […]

Skład: 1 1/2 szklanki mleka 1/3 szklanki brązowego cukru 1 1/2 mąki pszennej 50 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mielonego cynamonu 2 średnie marchewki, lekko podgotowane do podania: serek śmietankowy (np. Turek) dżem Łowicz truskawka z czarnym bzem (limitowana edycja) A oto jak to zrobić: 1. Mleko podgrzewamy z cukrem i […]

Dzisiejsze racuchy to alternatywa dla osób które w swojej diecie muszą unikać potraw z pszenicą. Z przesłanych wiadomości i komentarzy coraz częściej spotykam się z alergiami na pszenice. W dzisiejszym zatem przepisie zwykłą mąkę pszenną zamieniam na gryczaną, dodaję mleko, szczyptę cynamonu, odrobinę oliwy z oliwek i starte na dużych oczkach jabłka. Racuchy wychodzą bardzo delikatne w smaku. W […]

Idzie jesień! We wrześniowy poranek wybieram się na krótką przejażdżkę na rowerze. Liście mienią się w jesiennym słońcu swoimi odcieniami zieleni i brązów. Czerwona jarzębina w charakterystyczny sposób daje o sobie znać, a unoszone przez wiatr nitki babiego lata przypominają mi o nieubłagalnej zmianie pór roku. Zatrzymuje się żeby kupić od babulinki bukiecik kwiatów, porozmawiam z […]