Skip to main content

Wyrosłam w przekonaniu, że bez śniadania nie wychodzę z domu. Niezależnie od tego, czy jest to łyżka jogurtu z mieszanką płatków, jajko na twardo, kawałek białego sera z miodem (uwielbiam to połączenie) czy po prostu sam banan! W ciągu tygodnia najsprawniejszym rozwiązaniem jest zwykła granola, którą jednego dnia przygotowuję hurtowo praktycznie ze wszystkiego co mam pod […]

A gdyby tak zamienić cukier, bitą śmietanę i inne kuszące słodkości na wytrawne dodatki?  Na sobotnie śniadanie postanowiłam przygotować gofry. Te, które zrobiłam są lekkie i puszyste, ze świeżo zmielonym pieprzem i szczyptą chili z dodatkiem tartego parmezanu. Do tego dwa rodzaje twarożków – jeden wymieszany z pesto, a drugi z suszonymi pomidorami. W sam raz by zaspokoić […]

A gdyby tak upiec wieńce na słodko? Taka myśl naszła mnie kilka dni temu dzięki Waszym zdjęciom oznaczonym na moim profilu instagramowym. Muszę Wam przyznać, iż odkąd opublikowałam przepis na wieniec drożdżowy, to nie ma dnia w którym nie otrzymywałabym od Was zdjęć Waszych wypieków. Są wspaniałe! Niektóre zdecydowanie lepsze od mojego prototypu :P Pomyślałam […]

* * * Uwielbiam świeżo wyciskane soki. Wraz z nadejściem sezonu jesienno – zimowego pije je codziennie i wstyd się przyznać, ale zmuszam do nich każdego domownika. Sztywna zasada – nie odejdę do póki szklanka będzie pusta, bo to samo zdrowie! Zarazki atakują z każdej strony – w pracy, w domu, w szkole, wszędzie. Codzienne picie […]

2 grudnia 2015

Wieniec adwentowy

* * * Świeże gałązki iglaste porozrzucane po domowych kątach, dzbanek herbaty cynamonowo – żurawinowej na stole, a na grzejnikach suszące się powoli plastry cytrusów – tak wyglądała nasza ubiegła niedziela. Okres przedświąteczny to dla mnie najmilszy czas w całym roku. Celebracja każdego grudniowego dnia sprawia, że Święta przeżywamy jeszcze bardziej, a gradacja emocji związana z przygotowaniem Świąt powoduje, […]

19 listopada 2015

Drukarnia Cafe, Gdańsk

* * * 12 sierpnia słynna, gdańska Mariacka ożyła! A to za sprawą nowego, klimatycznego miejsca w Gdańsku o nazwie Drukarnia Cafe. To tu parzenie kawy nabiera nowego wymiaru. Sprzęty przypominające skomplikowane urządzenia chemiczne wykonane głównie ze szkła, wzbudziły moją ciekawość tuż na wejściu. Przemiły barista, który czujnie dojrzał moje zakłopotanie od razu przystąpił do przedstawienia nam […]

* * * Ulubiony dziergany sweter, grube wełniane skarpety i gorący korzenny napar – bez tego ani rusz! Jesienne poranki niestety nie należą do tych najłatwiejszych. W tych miesiącach chętnie sięgam po wywary z wielu aromatycznych przypraw. Cynamon działa przeciwzapalnie, imbir wspomaga trawienie i leczy przy przeziębieniach, kurkuma podobno ma niesłychane właściwości antynowotworowe, a goździki bo […]

* * *  Nie pamiętam, żebym w dzieciństwie jadła jaglankę na śniadanie – być może kasza jaglana nie była wtedy dostępna, a kasza manna wszystkim wystarczała?! Tak czy owak poznałam ją zaledwie kilka lat temu, kiedy zaczynały się otwierać tzw. modne śniadaniownie. Dobrze ugotowana – bez goryczki (kasza jaglana po ugotowaniu ma tendencje do gorzkiego smaku, opisuję w […]

* * * Chłodny, październikowy poranek jak zwykle zaskoczył mnie i w tym roku! Niby piękne słońce za oknem, niewyobrażalna ilość kolorów, a jednak temperatura ledwo przekraczająca 10 stopni. Jak to bywa w życiu, każda zmiana zbliża się niedostrzegalnie a w pewnym momencie okazuje się, że już jest i nie można jej cofnąć. Cieplej już nie będzie a […]

* * *  Konfitura z brzoskwiń zawsze wydawała mi się rarytasem. Z dojrzałych i miękkich brzoskwiń – bez cukru. Wystarczy trochę czasu poświęcić na podsmażanie na małym ogniu, a śmiało można zrezygnować z żelowych substancji. Tak przygotowaną konfiturę najczęściej dodaję do śniadaniowej owsianki, do twarogu, na podwieczorek do ciasta drożdżowego lub do naleśników. Chociaż zdarza mi się poprostu wyjadać ją łyżką ze słoika!

* * * Kawałek kruchej tarty prosto z piekarnika do niedzielnej szklanki mleka Przedstawiam Wam przepis na jedną z moich ulubionych tart. Delikatna i puszysta – a to za sprawą dobrze ubitej śmietanki. Po prostu rozpływa się w ustach. Na wierzch cytrynowego miąższu dodałam świeże figi. To jeden z tych owoców, który jest miłym wspomnieniem śródziemnomorskich wakacji- Turcji którą niegdyś odwiedziłam i to […]

* * * Budyń to smak mojego dzieciństwa. Przedstawiam Wam mój sposób na prosty i pyszny przepis. Domowy budyń wbrew pozorom nie wymaga poświęcenia więcej ilości czasu.. i smakuję lepiej niż ten kupny w saszetce. Głównym składnikiem budyniu jest mleko, a więc jest bogaty w wiele witamin (A, D, B2, B12) oraz mikroelementów (cynk oraz jod). Jest to także wspaniała propozycja […]