Skip to main content

COŚ AROMATYCZNEGO NA DESZCZOWY DZIEŃ, CZYLI LETNIA TARTA Z POMIDORAMI

Właśnie sprawdziłam prognozę na najbliższy tydzień. Chłodne deszczowe lato, dlatego warto poszukać ciepła gdzie indziej – choćby w kuchni. Aromatyczna, krucha tarta z dojrzałymi pomidorami to prosty, a jednocześnie niezwykle kojący pomysł na obiad. Teraz pomidory są najpiękniejsze – soczyste, pełne smaku i wspomnień o słońcu. A do ciasta tradycyjnie już dodaję odrobinę lubczyku – zaledwie szczyptę, która sprawia, że cały dom pachnie. Przepis idealny na dni, gdy za oknem kapie deszcz, a dusza szuka otulenia.

Skład:

ciasto:

300 g mąki pszennej

150 g schłodzonego masła

1 łyżka zimnej wody

szczypta soli

1 łyżeczka suszonego lubczyku

250 g sera ricotta

4 ząbki czosnku

3 dojrzałe pomidoru + 1/2 połówka pomidora

do podania: świeżo tarty parmezan, prażone pistacje lub pestki dyni, świeży koperek

A oto jak to zrobić:

  1. Z podanych składników na ciasto zagniatamy masę i schładzamy na chwilę w lodówce. W międzyczasie w szerokim naczyniu blendujemy czosnek, 1/2 pomidora i szczyptę soli. Całość łączymy z ricottą.
  2. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia (jeżeli jest dość maślane, to polecam ciasto przykryć papierem do pieczenia i dopiero wałkować). Na rozwałkowanym cieście rozkładamy zmiksowaną ricottę i rozkładamy plastry pomidorów. Boki ciasta zawijamy do środka. Tak przygotowaną tartę pieczemy ok. 25 minut w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C. Podajemy na ciepło z garścią prażonych pistacji i ze świeżym parmezanem.

8 Odpowiedzi do “COŚ AROMATYCZNEGO NA DESZCZOWY DZIEŃ, CZYLI LETNIA TARTA Z POMIDORAMI”

  1. Super, taka tarta rustykalna z dojrzałymi pomidorami! Zrobię na pewno w najbliższy weekend. Pozdrawiam z deszczowych karkonoszy

  2. cudowna! uwielbiam Zosiu do dziś Twojego bloga. Zrobiłam ostatnio pankejki z borówkami i tartę z borówkami. I botwinkę z takiego bardzo starego przepisu z bloga. Dzisiaj makaron z cukinią i tuńczykiem. Zaczęłam też zbierać rosenthala białą marię. Podpowiem, że na rosenthal.pl jest latem promocja. Za każe wydane 2.500 tys dostajesz 1.000 dodatkowo na zakupy;-) ściskam CIę mocno. Uwielbiam niezmiennie! Jesteś moją wielką inspiracją:-)

  3. Zosiu, to jest absolutnie nieziemskie. Ilość czosnku o obowiązkowa, bo niesamowicie podkręca smak. Ja rzuciłam na górę jeszcze kilka plastrów mojej ukochanej cukinii. Przed podaniem posypałam dodatkowo świeżo zmielonym pieprzem. Cudo, cudo,cudo. Dziękuję za ten przepis 🥰

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.