Skip to main content

COŚ AROMATYCZNEGO NA DESZCZOWY DZIEŃ, CZYLI LETNIA TARTA Z POMIDORAMI

Właśnie sprawdziłam prognozę na najbliższy tydzień. Chłodne deszczowe lato, dlatego warto poszukać ciepła gdzie indziej – choćby w kuchni. Aromatyczna, krucha tarta z dojrzałymi pomidorami to prosty, a jednocześnie niezwykle kojący pomysł na obiad. Teraz pomidory są najpiękniejsze – soczyste, pełne smaku i wspomnień o słońcu. A do ciasta tradycyjnie już dodaję odrobinę lubczyku – zaledwie szczyptę, która sprawia, że cały dom pachnie. Przepis idealny na dni, gdy za oknem kapie deszcz, a dusza szuka otulenia.

Skład:

ciasto:

300 g mąki pszennej

150 g schłodzonego masła

1 łyżka zimnej wody

szczypta soli

1 łyżeczka suszonego lubczyku

250 g sera ricotta

4 ząbki czosnku

3 dojrzałe pomidoru + 1/2 połówka pomidora

do podania: świeżo tarty parmezan, prażone pistacje lub pestki dyni, świeży koperek

A oto jak to zrobić:

  1. Z podanych składników na ciasto zagniatamy masę i schładzamy na chwilę w lodówce. W międzyczasie w szerokim naczyniu blendujemy czosnek, 1/2 pomidora i szczyptę soli. Całość łączymy z ricottą.
  2. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia (jeżeli jest dość maślane, to polecam ciasto przykryć papierem do pieczenia i dopiero wałkować). Na rozwałkowanym cieście rozkładamy zmiksowaną ricottę i rozkładamy plastry pomidorów. Boki ciasta zawijamy do środka. Tak przygotowaną tartę pieczemy ok. 25 minut w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C. Podajemy na ciepło z garścią prażonych pistacji i ze świeżym parmezanem.

9 Odpowiedzi do “COŚ AROMATYCZNEGO NA DESZCZOWY DZIEŃ, CZYLI LETNIA TARTA Z POMIDORAMI”

  1. Super, taka tarta rustykalna z dojrzałymi pomidorami! Zrobię na pewno w najbliższy weekend. Pozdrawiam z deszczowych karkonoszy

  2. cudowna! uwielbiam Zosiu do dziś Twojego bloga. Zrobiłam ostatnio pankejki z borówkami i tartę z borówkami. I botwinkę z takiego bardzo starego przepisu z bloga. Dzisiaj makaron z cukinią i tuńczykiem. Zaczęłam też zbierać rosenthala białą marię. Podpowiem, że na rosenthal.pl jest latem promocja. Za każe wydane 2.500 tys dostajesz 1.000 dodatkowo na zakupy;-) ściskam CIę mocno. Uwielbiam niezmiennie! Jesteś moją wielką inspiracją:-)

  3. Zosiu, to jest absolutnie nieziemskie. Ilość czosnku o obowiązkowa, bo niesamowicie podkręca smak. Ja rzuciłam na górę jeszcze kilka plastrów mojej ukochanej cukinii. Przed podaniem posypałam dodatkowo świeżo zmielonym pieprzem. Cudo, cudo,cudo. Dziękuję za ten przepis 🥰

  4. Hm, czy w przepisie na ciasto nie zabraklo jajka? Polaczylam skladniki wg przepisu, ale ciasto nie polaczylo sie dobrze, trudno sie walkowalo nawet przez papier. Po upieczeniu bardzo sie kruszy, ale calosc jest pyszna. Co moglam zrobic zle?

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.