Skip to main content

AKSAMITNY SERNIK Z GRUSZKĄ I NUTĄ CYNAMONU – ELEGANCJA JESIENI NA TALERZU

Jeżeli macie upiec tylko jeden sernik tej jesieni, to niech to będzie ten – z gruszkami, które najpierw delikatnie podgotowuję, aż staną się miękkie jak wspomnienia wrześniowych poranków, a potem zblendowuję je i łączę z masą sernikową – jogurtem, śmietanką i twarogiem. Całość rozlewam powoli na ciepły, podpieczony spód z ciasteczek, a zapach, który unosi się z piekarnika, otula cały dom. A gdy jeszcze na wierzchu położę gorące kawałki gruszek, parujące nad talerzem jak mgła nad jesiennym sadem… ach, to już czysta magia. Co powiecie?

Skład:

(tortownica o średnicy 26/29 cm)

ok. 550 g twarogu ze Strzałkowa

ok. 400 ml jogurtu greckiego (polem Malutę lub Strzałkowo)

ok. 300 ml śmietanki 36%

5 jajek

4 gruszki

150 g drobnego cukru

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)

2 łyżki mielonego cynamonu

spód: ok. 350 g ciasteczek owsianych + 50 g roztopionego masła

A oto jak to zrobić:

  1. Gruszki dokładnie obieramy ze skórki i w całości umieszczamy w garnku z gotującą się wodą. Gotujemy ok. 8-10 minut, aż owoce lekko zmiękną. Wyjmujemy je z wody i czekamy, aż ostygną. Dwie gruszki kroimy w drobną kostkę, usuwając gniazda nasienne; pozostałe dwie będą nam potrzebne do masy sernikowej.

  2. Kruche ciasteczka łączymy z ostudzonym masłem i blendujemy na drobne kawałki. Kruchą masą wykładamy formę do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 160°C przez 5 minut, aż wierzch lekko zbrązowieje. Wyjmujemy i czekamy, aż spód ostygnie.

  3. Twaróg mielimy na gładką masę (skorzystałam z blendera). Dodajemy jogurt, śmietankę, cukier, ekstrakt z wanilii, łyżkę cynamonu i jajka. Mieszamy, a następnie dodajemy miąższ z dwóch ugotowanych gruszek i ponownie wszystko blendujemy do uzyskania jednolitej masy. Gotową masę ostrożnie przelewamy na podpieczony spód. Sernik pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 160°C przez 60-70 minut. Po upieczeniu studzimy na kratce cukierniczej. Gdy sernik całkowicie wystygnie, wierzch dekorujemy pokrojonymi w kostkę pozostałymi gruszkami i posypujemy szczyptą cynamonu. Sernik najlepiej smakuje schłodzony.

7 Odpowiedzi do “AKSAMITNY SERNIK Z GRUSZKĄ I NUTĄ CYNAMONU – ELEGANCJA JESIENI NA TALERZU”

  1. Zosiu, jesteś taka elegancka 😍 Niedościgniony wzór.
    A co do Twojej dzisiejszej propozycji: w zasadzie to nie piekę ciast (cóż, w tym względzie chodzimy na łatwiznę i albo kupujemy, albo dostajemy od mamy ;)), ale dla tego ciasta zrobię wyjątek! Wygląda obłędnie, jak z najlepszej cukierni 😊 Wyobraziłam sobie smak tego sernika i już wiem, że to jest to! Dziękuję, bo już czuję, że to ciasto umili nam niejeden jesienny wieczór :)

  2. Hej Zosiu, w domu mąż sernikożerca, zatem będę robiła:) Pozdrawiam z deszczowej Łodzi.
    Ania

  3. Dziękuję za kolejny wspaniały przepis:) Czy możesz proszę podpowiedzieć jakie ciasteczka owsiane w nim użyć ?

  4. Pani Zosiu, czy zdradzi Pani, gdzie można kupić ten przepiękny sweterek? Będę bardzo wdzięczna za informację.

  5. Dzień dobry Zosiu, ten sernik wygląda obłędnie! Jak tylko wyzdrowieję, to zrobię go z przyjemnością. Sto lat nie piekłam sernika (a dokładnie z 7, ostatnio wielkanocny z Twojego przepisu, zniknął wtedy ze stołu jako pierwsze ciasto).
    Uściski ze słonecznej Warszawy!

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.