
Pigwowiec to prawdziwe dobro narodowe – nasz mały, złoty skarb natury. Choć niepozorny z wyglądu, w środku kryje prawdziwą bombę witaminową – zwłaszcza witaminy C, która bije na głowę cytrynę! A do tego ma cudowny aromat i niezrównany smak, który potrafi rozgrzać serce w jesienne i zimowe dni. Mam też szczęście znać Pana Darka wielkiego miłośnika pigwowca – człowieka z pasją, który potrafi o tych owocach opowiadać jak o najcenniejszych klejnotach. To wspaniałe, że dzięki takim osobom wieść o pigwowcu idzie w świat coraz szerzej! Niech każdy się dowie, że ten mały owoc to nie tylko pyszny dodatek do herbaty, ale także symbol naszej tradycji, natury i zdrowia.

Skład:
Przepis na syrop z pigwowca
1 kg owoców pigwowca, polecam owoce zpigwocwa.pl
ok. 600-800 gram cukru (może być trzcinowy)

A oto jak to zrobić:
1. Umyj pigwowce, usuń gniazda nasienne i pokrój owoce w cienkie plasterki lub małe kawałki. W dużym, czystym słoju układaj warstwami owoce i cukier: jedna warstwa owoców, jedna warstwa cukru – aż do wyczerpania składników. Przykryj słoik gazą lub luźno zakręconą pokrywką i odstaw w ciepłe miejsce na 3–5 dni. Codziennie delikatnie potrząsaj słoikiem, aby cukier równomiernie się rozpuszczał. Gdy owoce puszczą dużo soku, przecedź całość przez sito lub gazę. Gotowy syrop przelej do wyparzonych butelek lub słoików, dobrze zakręć i przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu (np. w lodówce lub spiżarni).
Zastosowanie:
1–2 łyżeczki do herbaty (zamiast cytryny i cukru)
jako dodatek do wody mineralnej, deserów lub naleśników





Oprócz witamin owoce pigwowca wyróżniają się bardzo dużą zawartością pektyn – nawet do 10g w 100g suchych owoców oraz błonnika. Potas, żelazo, fosfor, magnez, molibden, cynk, wapń – to pierwiastki obecne w owocach pigwowca, oprócz tego zawierają one kwas jabłkowy, kwas bursztynowy i chinowy, antyoksydanty z witaminą C na czele oraz amigdalinę w nasionach. Pigwowiec posiada właściwości antywirusowe, ponieważ wzmaga produkcję interferonu. Stwierdzono działanie przeciwmiażdżycowe (obniża poziom złego cholesterolu we krwi) i antynowotworowe (niszczy wolne rodniki – wysoka zawartość witaminy C oraz polifenoli). Poza tym ma właściwości regenerujące wątrobę, a dzięki zawartości potasu reguluje ciśnienie krwi. Syrop i inne przetwory z owoców pigwowca przeciwdziałają cukrzycy, gdyż stwierdzono działanie hipoglikemiczne oraz wpływ na metabolizm tłuszczów i zdolność do wymiatania wolnych rodników. A przy tym wszystkie przetwory z owoców pigwowca są nieziemsko aromatyczne i smaczne.
[źródło materiałów: zpigwowca.pl]



Artykuł powstał we współpracy z pigwowca.pl
Witam Pani Zosiu. Właśnie od tygodnia leży na moim blacie siatka pełna owoców pigwowca. Już wiem, co z nich zrobię;)
Niezmiennie, od lat, zaglądam tu, czytam, gotuję i piekę z Panią. Pozdrawiam!
KOchana :****
dziękuję, nawet nie wiesz, jakie to dla mnie motywujące, że wciąż tu zaglądasz :)
Dobrego dnia,
Zosia
i ja zaglądam wciąż, do złudzenia coś pieczemy, aktualnie ciast marchewkowych bez mąki, rogalików, babeczek z żurawiną, no wciąż i wciąż;-) muszę teraz w tarty jesienne pójść
Dzień dobry:) a ile może być tak przechowywany ? I jeżeli chcę na zime zrobić to też bez pasteryzacji? Czy jednak podgrzać syrop i zapasteryzować? . Z góry dziękuję za odpowiedź:)