Kruche. W smaku maślane z wyczuwalną skórką z mandarynki. Cynamon też daje o sobie znać. Samo przygotowanie ciasta nie wymaga dużego poświęcenia czasu, bo milej jest poświęcić go na wspólnym dekorowaniu. Kto chętny na wypróbowanie przepisu? Z przyjemnością obejrzę Wasze dzieła na instagramie – możecie otagować swoje zdjęcie @makecookingeasier_pl Miłego czasu przy pieczeniu! * * *
Z małym poślizgiem, ale jest! Krótka fotorelacja z premiery mojej książki, która odbyła się w sobotnie, bardzo mroźne przepołudnie w sopockiej restauracji Flaming & Co. W tym szczególnym dniu towarzyszyła mi rodzina, przyjaciele i znajomi. Dużo emocji, wruszeń i niezapomnianych chwil przy grzanym winie. * * *
Dzisiejszy przepis to powrót do czasów mojego dzieciństwa. Kiedyś w starych szpargałach moja Mama odnalazła przepis na domek z piernika. Pamiętam, że musiała pozmieniać trochę proporcje, gdyż chętnych do klejenia wśród nas było zbyt wielu. Cały dom na kilka dobrych godzin przeistaczał się w pracownię św. Mikołaja. Aromat przypraw korzennych, w tle dźwięk polskich kolęd i siarczysty […]
Dzisiejszą recepturę na krem z buraków otrzymałam od laureatów 6. edycji prestiżowego, ogólnopolskiego konkursu kulinarnego „Zgotuj Sobie Sukces” zorganizowanego przez firmę MAKRO Cash & Carry i Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierników. W dniu finału 6. edycji konkursu, który odbył się w listopadzie, dwanaście zespołów młodych kucharzy z całej Polski zmierzyło się z zadaniem przygotowania przystawki oraz dania […]
W moim domu już z samego rana rozpościera się zapach świąteczny. Pachnie lasem, suszonymi pomarańczami, mandarynkami, laskami cynamonowymi i ususzoną naprędce limonką. To jeszcze nie czas na zdobienie choinki, ale mały jej przedsmak w postaci strojenia świerkowych wianków. W tym roku postanowiłam udekorować przestrzeń nad wigiljnym stołem, a mianowicie pod wiszącą lampą oraz na drzwiach wejściowych. Wianuszki wyszły dwa. Ten […]
Świąteczna propozycja: Pieczony pstrąg w sosie śmietanowo-limonkowym z prażonymi migdałami i tymiankiem

Dzisiejszy przepis na pieczonego pstrąga to alternatywa dla karpia. Sposób przygotowania nie jest trudny i myślę, że można z powodzeniem uraczyć nim gości wigilijnych. Mięso ryby jest delikatne i soczyste, a dzięki włożonej gałązce świeżego tymianku – aromatyczne. *** Okres bożonarodzeniowy to najpiękniejsza okazja do zwrócenia uwagi na dekoracje pojawiające się na stole. Biały, wykrochmalony obrus, rodzinna porcelana, zaprasowane […]