Kochani Czytelnicy, do jutra (23.11.2021r) do godziny 12:00 trwa glosowanie na Ambasadora Południowego Tyrolu 2022r. Nieśmiało zgłosiłam swoje uczestnictwo, bo znacie moją miłość do włoskich gór. Głosowanie odbywa się na Instagramie, a konkretniej na INSTASTORY Południowego Tyrolu. Będzie mi niezmiernie miło jeśli zagłosujecie na mnie.. chociaż moja dzielna konkurentka Monika Mrozowska jest również zafascynowana tym […]
Niespodzianka! Przepis na chlebek bananowy i nowy smak lodów, który stworzyliśmy wspólnie z lodziarnią Latto Gelato Gdańsk
* * * Kremowa konsystencja o lekko bananowym smaku. Treściwa dzięki śmietance, wanilii i zmielonym daktylom z rumem. Czy czegoś trzeba więcej na jesienną aurę? Dla wszystkich miłośników chlebka bananowego przygotowałam niespodziankę – otóż wyobraźcie sobie, że na podstawie dzisiejszego przepisu dzielni rzemieślnicy z gdańskiej lodziarni Latto Gelato stworzyli smak lodów. Jeżeli zatem […]
* * * Podobno jedzenie jest dziś jedną z nielicznych czynności, które potrafią zmusić ludzi do zatrzymania się i sprawić by na chwilę zwolnili. Mam nadzieję, że wybaczycie mi więc trochę powtarzające się kadry ale może faktycznie przyniosą komuś ukojenie…? Dostojne Łazienki Królewskie. Licząc na towarzystwo.. :) Kunszt w najczystszej postaci. Ileż tu barw! […]
Śniadania nieZWYKŁE. Przepis na niecodzienną szakszukę i domowe placki z czarnuszką
* * * Idealny jesienny, weekendowy poranek, to jaki? A taki, kiedy wszyscy głodni zasiadamy do śniadania i nie zważając na to, że świece rozświetlają nam stół, cieszymy się wspólną chwilą. Jesienią przestawiamy się na nieco dłuższe poranki – to teraz nadrabiamy książkowe zaległości, jest czas na układanie ulubionych puzzli, a najmłodsze towarzystwo […]
Nie taki potwór straszny, czyli mój sposób na krem z dyni, który smakuje nawet najmłodszym
* * * No tak. Nie wszyscy muszą być fanami dyni. Jednym, po prostu wystarczy, że mogą raz w roku uwolnić swoje artystyczne zdolności wycinając z niej mroczne kształty, a dla innych to istne marnotrawstwo, i nie do końca czują w tym bluesa. W takich sytuacjach staram się być po środku, próbując zręcznie połączyć […]
Szlakami jesiennych smaków, czyli kolejna kulinarna fotorelacja po regionie pomorskim
* * * Po miesiącach pełnych słońca i soczystych smaków, czas na bardziej rozgrzewające i aromatyczne potrawy. Jeżeli planujecie jesienny wyjazd na Pomorze – wszystkim kochającym morze, właśnie o tej porze polecam odwiedziny – i szukacie sprawdzonych adresów to w dzisiejszym zestawieniu z pewnością możecie liczyć na dobre smaki. Jesień to zdecydowanie najbogatsza pora […]
Śniadania nieZWYKŁE. Jak zminimalizować czas o poranku i upiec dla domowników owsiankę?
* * * Lubię ten cykl, bo dzięki niemu sama staram się urozmaicać nam poranne posiłki. Są dni, kiedy monotonność naszych śniadań bardzo mi odpowiada. Jajecznicę z cheddarem, duszoną cebulą i szczypiorkiem mogłabym jeść codziennie, podobnie jak omlet z camembertem, pieczarkami i czarnuszką. Gdy jednak nadchodzą chłodniejsze poranki, chętniej sięgamy po bardziej rozgrzewające […]