PIECZONE OWOCE PLACKI Z JABŁKAMI NALEŚNIKI SADZONE Z KURKAMI SZAKSZUKA DOMOWA GRANOLA
Jesienne wypieki czyli jak upiec ciasto drożdżowe przekładane nadzieniem czekoladowo-cynamonowym?

* * * Wraz z nadejściem jesieni powróciłam do częstszego pieczenia. Może dlatego, że kiedy dni stają się krótsze i chłodniejsze, to przyjemniej jest przebywać w kuchni, przy zapachu maślanego ciasta, cynamonu i goździków. A może też dlatego, że chwilowy brak słońca sprawił natychmiastową potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego?! :-) Skład: (forma – keksówka) […]
Najlepszy makaron jaki jadłam czyli z prawdziwkami, wędzonym boczkiem, prażonymi orzechami włoskimi w sosie serowym!

* * * Nie wiem, kto i kiedy wpadł na to, że te niewyględne, duszone na maśle grzyby nadadzą nawet najprostszemu spaghetti taki walor wykwintności! Ale to prawda i może trochę dzisiaj zbyt górnolotnie ale tylko w taki sposób, mogę Was zachęcić do wypróbowania tego dania. Ba, nawet nalegam, póki są jeszcze […]
* * * W dosłownie kilka dni, trójmiejska letnia sceneria zamieniła się w piękną, złotą jesień. Kto by przypuszczał, że tak szybko to nastąpi! Łapię się na tym, że z każdym kolejnym rokiem zaczynam się bardziej nią cieszyć – dostrzegać jej spokój i harmonię. Jeżeli macie odrobinę wolnego czasu to zapraszam do naszego […]
Krem z pieczonej marchwi z pomarańczą, imbirem i popcornem czyli doskonały sposób na odczarowanie szkolnej marchwianki!

* * * Ostatnio, wspólnie przy stole rozmawialiśmy o smakach dzieciństwa, które nadal budzą u nas skrajne emocje. Okazało się, że nie jestem jedyna, która unika rodzynek (no chyba, że w czekoladzie :P). Takie klasyki jak nieposolona brukselka, rozgotowany groszek, wodnisty szpinak czy gorzka marchwianka to powszechne elementy szkolnego jadłospisu, którego człowiek unikał […]
Najlepszy sposób na jesienną słotę – gorące brownie ze słonym karmelem i słodki konkurs!

* * * Niezastąpiony słodki, jesienny przepis – brownie z solonym karmelem. Im mniej dopieczone tym lepsze – i tu zawsze mam obawy, czy aby tym razem, nie trzymałam ciasta zbyt długo w piekarniku. Bo im krócej (w dzisiejszym przepisie, przewiduję 15 minut pieczenia w 200 stopniach C) tym większa szansa, że konsystencja […]
* * * Tak jak wspomniałam w tytule, jest to dość uniwersalny przepis, który zakłada, że możemy użyć większość obecnie dostępnych owoców (pod sposobem pieczenia, wymieniłam moje propozycje). Przepadam za połączeniem mocno wypieczonego, kruchego i maślanego ciasta, duszonych owoców i delikatnej pianki z białek. I myślę sobie, że tym wpisem mogę zapoczątkować oficjalne rozpoczęcie […]