* * * Nic tak nie poprawia nastroju w mroźne popołudnie jak gorąca zapiekanka makaronowa. Z dużą ilością aromatycznego sera, mięsa i mieszanką ziół. Jeśli zdecydujemy się na dodanie dyni piżmowej, która jest z natury słodka a jej gęsty miąższ jest bardziej jedwabisty niż tej zwykłej, to warto przełamać tę słodycz intensywną szałwią. […]
Gdy mam ochotę na aromatyczną przekąskę. Pieczone bataty z prażoną cieciorką, jarmużem i kozim serem.
* * * Jakiś czas temu o zdrowotnych właściwościach batatów przypomniała mi Basia Starecka na swoim blogu . Miałyśmy przyjemność poznać się w trakcie rejsu po wyspach greckich z kapitanem Piotrem Kasperaszkiem (ach, co to była za przygoda! tutaj link). No więc, do Basi uwielbiam zaglądać, bo pisze doskonale i jak mało kto potrafi […]
* * * Pytanie o polecane miejsce w Trójmieście z dobrą rybką, pada mniej więcej dwa razy w tygodniu od założenia mojej strony, czyli od 2011 roku. Częstotliwość całkiem spora i przyznam Wam szczerze, że nadal trzymam się kurczowo swojej odpowiedzi, że najlepiej pójść do orłowskich rybaków, kupić siatę ryb za ok. 8-10 […]
Zapraszam Was na kolejny wpis poświęcony polskim blogom kulinarnym. W dzisiejszym zestawieniu znajdziecie nieco więcej blogów dobrze Wam znanych – wegańskich i wegetariańskich. MIEJSCE SZÓSTE Dorota Kamińska Bardzo się cieszę, że istnieją takie blogi na których znajdziemy masę inspiracji na domowe koktajle. Te z bloga Doroty intrygują kolorem i smakiem. Koktajl ze zdjęcia jest z […]
* * * Walentynki zawsze lubiłam spędzać w domu. W otoczeniu Najbliższego. Nie specjalnie cieszyły mnie restauracyjne stoliki z różowymi serduszkami. To tak, jak gdyby uczucie tkwiło w nas tylko tego dnia. Ale za to lubię na tę okazję upiec coś specjalnego. Coś słodkiego, żebyśmy mogli wspólnie rano w trójkę zjeść pod kołdrą […]
* * * Nie wyobrażam sobie zimy bez gęstej i aromatycznej zupy rybnej. To takie danie, które uwielbiam od dziecka, pewnie na równi z włoskim makaronem z oliwą, czosnkiem i parmezanem. Bywają takie dni, zwłaszcza teraz gdy w Orłowie sroga zima, że ugotuję taki gar i jemy przez cały dzień. Ciekawa jestem, czy też macie […]
* * * Dzisiaj krótko i na temat. Jeżeli jesteście fanami wszelkich kremów typu nutella, ale po latach nieświadomości poznaliście rzeczywisty skład tego dobrodziejstwa, to ten przepis powinien Wam się spodobać. 100 % orzechów laskowych, dobre kakao, daktyle moczone w wodzie lub w mleku i odrobina oleju kokosowego. Bez oleju palmowego i cukru. […]