IMG_1365

* * *

A czy one są jadalne? To pierwsze zadawane pytanie, na wieść że są pieczone bez mąki, jajek i cukru. A no są! Co prawda trudno do nich przekonać zagorzałych fanów kruchych tart z solonym karmelem, ale jeżeli chcecie nieco odchudzić domowe wypieki lub ograniczyć cukier w słodyczach dzieci to warto wypróbować przepis!

IMG_1374

Skład:

(przepis na 10-12 sztuk)

1 marchewka

2 banany

2-3 łyżki miodu (opcjonalnie)

1/2 szklanki ugotowanej komosy ryżowej

5-6 daktyli (wcześniej namoczone we wrzątku)

garść orzechów laskowych i pestek ze słonecznika

2 łyżki nasion chia

garść rodzynek

50 g wiórków kokosowych

IMG_1384

A oto jak to zrobić:

  1. Startą marchewkę (na tzw. małym oczku), rozgniecione banany, nasiona chia, bakalie, namoczone i posiekane daktyle, rodzynki, ugotowaną komosę ryżową i miód mieszamy w szerokim naczyniu do połączenia się składników. Na tym etapie możemy modyfikować smak dowolnymi przyprawami (cynamon, kardamon, ekstrakt waniliowy) lub otartą skórką z cytryny/pomarańczy.
  2. Ciastka formujemy za pomocą łyżki i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C (opcja: góra-dół) przez 18-20 minut. Po wyjęciu z piekarnika będą miękkie – jak ostygną to stwardnieją.

IMG_1385 IMG_1395

Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie

Kategorie: ,

28 odpowiedzi na “Dobra kaloria. Ciasteczka bananowo-marchewkowe z bakaliami (bez mąki i jajek)”

  1. Haha! Moje dzieci nie chcą jeść wypieków bez mąki;-) Ostatnio upiekłam Twoje ciasto z daktyli i śliwek bez mąki i cukru i zostało całe dla mnie;-) Ale ponieważ trwa Wielki Post i wśród moich postanowień jest niejedzenie słodyczy i mącznych produktów, to chętnie skorzystam i z tego przepisu!

  2. Zdjęcia jak zwykle z największą klasą!

  3. Zosiu, widzę że wpisy coraz częściej :D::D Uwielbiam Cię :*

  4. Ale dlaczego „niejadalne”??? One sà pyszne…po prostu smakujà inaczej niż np.kruche ciasteczka,ale dla mnie extra?

  5. Czym można zastąpić komosę ryżową?

  6. To prawda takie ciastka smakują inaczej, ale wyglądają pysznie i zdrowo. Wypróbuję taką wersję:) Niedawno robiłam ciastka bananowo-owsiane (bez mąki i bez jajek). Dzieci były zachwycone:) Jak wyszły można zobaczyć tutaj: https://inspirowanenatura.wordpress.com/2017/03/08/zdrowe-ciastka-bananowo-owsiane/

  7. Podbijam pytanie o to, czym można zastąpić komosę ryżową :)

  8. ale smakowite i bez wyrzutów sumienia można jeść:)

  9. Super ! Zrobię w weekend do niedzielnej kawy ☺. Pozdrawiam

  10. Nie znoszę daktyli i rodzynek, mogę je pominąć czy trzeba czymś zastąpić bo inaczej masa się rozpadnie?

    • Zosia

      Jak są banany, to się nie rozpadną, tylko polecam dodać więcej bakalii :)

  11. Czym można zastąpić banany?

  12. Witam,
    Zosiu ciasteczka zrobione są wyśmienite ??
    Tylko za bardzo nie stwardniały w czym może być błąd ?
    Miłej niedzieli ?

  13. Zosiu,

    Zrobiłam te ciasteczka wczoraj (dodałam jeszcze trochę amarantusa, a daktyle zastąpiłam figami) i są wyśmienite :) Nie jest to Twój pierwszy przepis, który wykorzystałam w swojej kuchni, ale pierwszy raz odważyłam się skomentować. W weekend robiłam krem jaglany z musem malinowym i był absolutnie wyborny :) Ciekawi mnie, czy sama tworzysz te przepisy, czy gdzieś je odnajdujesz?

    Pozdrawiam, Arletta

  14. Czym mogę zastąpić komosę ryżową albo czy mogę ją pominąć w przepisie ?

  15. przepyszne ciasteczka!:)))))) sklepowe mogą sie schowac w sklepach!:)

Dodaj komentarz