Mazurek bezglutenowy z solonym karmelem

Skład:

ciasto (standardowa tortownica lub większa, średnica 26-28 cm)

150 g mąki kokosowej – dostępna w Biosklepie

100 g mąki ryżowej – dostępna w Biosklepie

1 jajko

150 g masła

60 g brązowego cukru

szczypta soli

solony karmel:

5-6 łyżek brązowego cukru

250 g serka mascarpone (może być więcej)

szczypta soli morskiej, gruboziarnistej

do dekoracji: garść prażonych orzechów włoskich/laskowych

A oto jak to zrobić:

  1. Aby przygotować kruchy spód: wszystkie składniki na ciasto zagniatamy. Jeżeli masa jest zbyt sypka, możemy dodać 1 łyżkę wody. Formę do mazurka natłuszczamy masłem, oprószamy mąką i wykładamy nią ciastem. Wierzch ciasta nakłuwamy widelcem. Ciasto przekładamy do zamrażalnika na 10 minut. Schłodzone umieszczamy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C i pieczemy przez 15-18 minut, aż spód zbrązowieje.
  2. Aby przygotować słony karmel: brązowy cukier rozpuszczamy na rozgrzanej patelni – czekamy aż masa stanie się płynna. Następnie, ostrożnie dodajemy łyżka po łyżce serek mascarpone. Zmniejszamy ogień i mieszamy do połączenia się składników. Uwaga: w trakcie mieszania mogą powstać grudki, to jest naturalne- powinny się rozpuścić, jeżeli nie to wyciągnijcie je. Ja na końcu lubię je ścierać na małej tarce i posypać wierzch mazurka. Finalnie masa powinna być jednolita i gładka. Na końcu dodajemy szczyptę soli morskiej. Gotowy karmel nakładamy na upieczony spód. Dekorujemy prażonymi orzechami.

Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy. Jeżeli masa jest zbyt sypka, możemy dodać 1 łyżkę wody. Formę do mazurka natłuszczamy masłem, oprószamy mąką i wykładamy nią ciastem. Wierzch ciasta nakłuwamy widelcem.

Ciasto przekładamy do zamrażalnika na 10 minut. Schłodzone umieszczamy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C i pieczemy przez 15-18 minut, aż spód zbrązowieje.

 Brązowy cukier rozpuszczamy na rozgrzanej patelni – czekamy aż masa stanie się płynna. Następnie, ostrożnie dodajemy łyżka po łyżce serek mascarpone.

Gotowy karmel nakładamy na upieczony spód. Dekorujemy prażonymi orzechami.

Do dekoracji polecam uprażyć wcześniej orzechy na rozgrzanej patelni – nadadzą bardziej orzechowego smaku!

W następnym przepisie zdradzę Wam, że będzie dużo sera i mango!

* * *

Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie