Skład:

ciasto (standardowa tortownica lub większa, średnica 26-28 cm)

150 g mąki kokosowej – dostępna w Biosklepie

100 g mąki ryżowej – dostępna w Biosklepie

1 jajko

150 g masła

60 g brązowego cukru

szczypta soli

solony karmel:

5-6 łyżek brązowego cukru

250 g serka mascarpone (może być więcej)

szczypta soli morskiej, gruboziarnistej

do dekoracji: garść prażonych orzechów włoskich/laskowych

A oto jak to zrobić:

  1. Aby przygotować kruchy spód: wszystkie składniki na ciasto zagniatamy. Jeżeli masa jest zbyt sypka, możemy dodać 1 łyżkę wody. Formę do mazurka natłuszczamy masłem, oprószamy mąką i wykładamy nią ciastem. Wierzch ciasta nakłuwamy widelcem. Ciasto przekładamy do zamrażalnika na 10 minut. Schłodzone umieszczamy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C i pieczemy przez 15-18 minut, aż spód zbrązowieje.
  2. Aby przygotować słony karmel: brązowy cukier rozpuszczamy na rozgrzanej patelni – czekamy aż masa stanie się płynna. Następnie, ostrożnie dodajemy łyżka po łyżce serek mascarpone. Zmniejszamy ogień i mieszamy do połączenia się składników. Uwaga: w trakcie mieszania mogą powstać grudki, to jest naturalne- powinny się rozpuścić, jeżeli nie to wyciągnijcie je. Ja na końcu lubię je ścierać na małej tarce i posypać wierzch mazurka. Finalnie masa powinna być jednolita i gładka. Na końcu dodajemy szczyptę soli morskiej. Gotowy karmel nakładamy na upieczony spód. Dekorujemy prażonymi orzechami.

Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy. Jeżeli masa jest zbyt sypka, możemy dodać 1 łyżkę wody. Formę do mazurka natłuszczamy masłem, oprószamy mąką i wykładamy nią ciastem. Wierzch ciasta nakłuwamy widelcem.

Ciasto przekładamy do zamrażalnika na 10 minut. Schłodzone umieszczamy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C i pieczemy przez 15-18 minut, aż spód zbrązowieje.

 Brązowy cukier rozpuszczamy na rozgrzanej patelni – czekamy aż masa stanie się płynna. Następnie, ostrożnie dodajemy łyżka po łyżce serek mascarpone.

Gotowy karmel nakładamy na upieczony spód. Dekorujemy prażonymi orzechami.

Do dekoracji polecam uprażyć wcześniej orzechy na rozgrzanej patelni – nadadzą bardziej orzechowego smaku!

W następnym przepisie zdradzę Wam, że będzie dużo sera i mango!

* * *

Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie

Kategorie: ,

33 odpowiedzi na “Mazurek bezglutenowy z solonym karmelem”

  1. Pani Zosiu, czy ten spód będzie uniwersalnym kruchym ciastem czy przepis sprawdza się tylko dla mazurka?
    Pozdrawiam, Ola

  2. Mazurek wygląda przepięknie i mam wrażenie, że tak samo świetnie smakuje. Dziękuję za super pomysł na świąteczny smakołyk.

    http://www.themomentsbyela.pl

  3. Czy zamiast wersji z mąka kokosową i ryżową, mogę użyć zwykłej tortowej? Jeśli tak to w jakiej ilości?

  4. jaki piękny. I jak musi cudownie smakować, ten krem koniecznie przygotuję:)

  5. Przepiękny i na pewno przepyszny! Na pewno przygotuję go dla rodzeństwa :) a przy okazji a sama się nim nacieszę. Dziękuję Ci Zosiu, za tego wspaniałego bloga- nie pierwszy raz podpatruję od Ciebie świetny przepis!

    • Zosia

      Justyno to ja Ci dziękuję za odwiedziny i wiadomość❤️Bardzo mi miło! Uściski😘

  6. A dla mnie Zosiu najlepszy mazurek to ten z Twojego przepisu sprzed 6 lat kajmakowo-czekoladowy. Żaden inny go nie pobije. Po prostu go uwielbiam, <3 Pozdrawiam serdecznie w ten przedświąteczny czas.:* :)

  7. Witaj Zosiu, tak do końca nie wiem, czy w ferworze domowych obowiązków uda mi się cokolwiek przygotować, ale wystarcza mi samo oglądanie tych przepięknych zdjęć. Na razie będę jadła oczami. Pozdrawiam ciepło:)

  8. Właściwie do wczoraj miałam już zaplanowane jaki w tym roku mazurek pojawi się na moim stole, ale po przeczytaniu tego przepisu i obejrzeniu cudnych zdjęć, zmieniam zdanie. Lecę do sklepu po mascarpone i orzeszki! :)
    Pozdrawiam

  9. wygląda obłędnie-zaraz zrobię na próbę przed świętami:)

  10. Zosia ile dni wcześniej można zrobić ten mazurek?

    • Zosia

      myślę, że max. 2 dni :-) chociaż u nas i tak od razu znika, więc ciężko mi powiedzieć :-)

  11. Zosiu,
    czy po zmianie szaty graficznej jest opcja drukowania przepisów?
    Agata

  12. Czy zamiast mąki ryżowej może być jaglaną?

  13. Zosiu, uwazam że robisz kawał świetnej pracy, uwielbiam Twojego bloga i śledzę go od początku istnienia, przepisy są niesamowite, bardzo inspirujące i dania wychodzą zawsze przepysznie :-) wielokrotnie sprawdzałam :-) Dzięki! Przesyłam serdeczne pozdrowienia :-)

  14. Zosiu, przepis wykorzystany, jednak przygotowanie karmelu przerosło moje umiejętności kulinarne (próbowałam zrobić go 3 krotnie i w końcu poległam) i użyłam gotowej masy kajmakowej o smaku kawowym, którą połączyłam z serkiem mascarpone. Wyszło doskonałe.

  15. Mazurek był hitem i w domu moich rodziców, i u teściów :) Jedyny minus – wszystkim było go mało! Spod z mąka kokosowa to strzał w dziesiątkę, a słony karmel robiłam pierwszy raz w życiu i wyszedł niebiański! Dziękuje Zosiu za przepis, ciacho zagości na stałe u mnie w domu, nie tylko na Wielkanoc :)

  16. Mazurek genialny, w końcu znalazłam godne zastosowanie dla mąki kokosowej :) szybki do przyrządzenia i pyszny!

Dodaj komentarz