Z myślą o wszystkich tych, którym chwiliowo brak pomysłu na obiad, kolację, posiłek w pracy i w domu. Na babskie pogaduchy, obiad rodzinny, kolacje we dwoje i w pojedynkę – na każdą okazję i jej brak. Co więcej, zaryzykuję i powiem, że śmiało możecie podawać swoim mężom, chłopakom, synom i komu tylko chcecie… Składniki… Czytaj dalej

  Przygotowanie tego przepisu zajmuje mi chwilę. Z reguły podaje bakłażany w tej formie w tzw. przejściowym momencie, gdy jeszcze dopracowuję drugie danie, a goście już nieco zniecierpliwieni dopytują się: ,,kiedy będzie gotowe?!". Idealna forma przystawki!  Ja za to zyskam dodatkowe 15 minut, na końcowe krzątanie się po kuchni.

  Dziś nie sposób nie wspomnieć o tradycyjnych przepisach. Jednym z nich chciałabym się z Wami podzielić. Receptura jest zapożyczona od bliskich Przyjaciół domu, tym bardziej jest on dla mnie cenny. Aby tradycji stało się za dość, w dzień Śledzika przedstawiam Wam na niego przepis. Skłąd: 4 płaty śledzi korzennych 2 czerwone cebule 3 łyżki kaparów… Czytaj dalej

   Witajcie! Dzisiejszy przepis jest dedykowany Panom! Bynajmniej nie w celu konsumpcji ale produkcji! Z powodu jutrzejszego święta, postanowiłam zaprezentować przepis, któremu z pewnością podołają przedstawiciele płci męskiej. Zachęcam Panów,aby uczcili nasze święto własnoręcznie przygotowaną potrawą. Zapewniam, że dobry kawałek steku, to coś co smakuje wszystkim! Skład: 400 g polędwicy wołowej- czyli 2 kawałki mięsa… Czytaj dalej

5 lutego 2011

Witajcie!

    Na co nam kolejny blog kulinarny? Jest już tyle, dawno odkrytych wspaniałości zilustrowanych przez wielkich mistrzów, profesjonalnych kucharzy, skrzętnych gospodyń domowych, zwariowanych podróżników, czy też miłośników wykwintnych potraw. Chylimy im wszystkim czoła, ale w szczególności tym najmniej doświadczonym, którzy szkół kulinarnych nie ukończyli i ukończyć nie zamierzają, ale swoją ciekawość świata i chęć odkrywania… Czytaj dalej