Skip to main content

Czy to naprawdę najbrzydsza zupa tej jesieni? Może kolor nie zachwyca na pierwszy rzut oka – ciepły, przygaszony, trochę jak las po deszczu. Ale w zapachu… cała jesień: grzyby, masło, cebula, ziemia i odrobina dymu z ogniska. Nie ma w niej nic udawanego, jest za to prawdziwy smak sezonu – prosty, głęboki i kojący. I […]

No dobrze, po powrocie z Kiruny zapragnęłam wrócić do smaku, który od lat kojarzy mi się z tym krajem: szwedzkich klopsików. Te niewielkie, pachnące kulki mięsa są tam czymś więcej niż tylko obiadem – to część codzienności, tradycji, rodzinnych spotkań. I choć wiem, że Szwedzi mogliby się na mnie nieco obruszyć, bo do ich klasycznych […]

POLENTA Z GRZYBAMI Duszone grzyby, masło, tarty parmezan, garść świeżych ziół z ugotowaną polentą, czyli potrawa, która przyjechała ze mną prosto z włoskich gór. MAKARON Z PRAWDZIWKAMI, BOCZKIEM I ORZECHAMI WŁOSKIMI   Nie wiem, kto i kiedy wpadł na to, że te niewyględne, duszone na maśle grzyby nadadzą nawet najprostszemu spaghetti taki walor wykwintności! Ale […]

Właśnie sprawdziłam prognozę na najbliższy tydzień. Chłodne deszczowe lato, dlatego warto poszukać ciepła gdzie indziej – choćby w kuchni. Aromatyczna, krucha tarta z dojrzałymi pomidorami to prosty, a jednocześnie niezwykle kojący pomysł na obiad. Teraz pomidory są najpiękniejsze – soczyste, pełne smaku i wspomnień o słońcu. A do ciasta tradycyjnie już dodaję odrobinę lubczyku – […]

Stęskniona za słońcem, wciąż jeszcze otulona chłodem długich, deszczowych dni, postanowiłam przywołać lato na własnych warunkach. W kuchni unosił się zapach grillowanego bakłażana – ciepły, głęboki, jak promienie, których tak bardzo brakowało. Na jego bazie zrobiłam kremowy sos, dodałam grillowany ser halloumi i garść świeżej rukoli. No ale radość jedzenia zostawiłam sobie już na później, czując […]

Czasem smak nie chce odejść z pamięci. Po podróży do Tajlandii nie sposób zapomnieć o tym cudownym połączeniu słodyczy, słoności i umami, które tańczą na języku. Warzywa w sosie sojowym z nutą rybnego aromatu, podsmażone z czosnkiem i imbirem, otulone chrupkością nerkowców – to właśnie ten smak, który nie daje mi spokoju. Nie trzeba wiele. […]

Choć klasyczne ciasto na pizzę to mąka, woda i drożdże, istnieje niezwykle smaczna alternatywa – pizza na ziemniaczanym spodzie. To danie w ostatnich tygodniach podbija kulinarny świat instagramowy. Postanowiłam spróbować odtworzyć jej smak i połączyć włoską tradycję z prostotą kuchni chłopskiej, gdzie ziemniaki od zawsze stanowiły podstawę codziennego jadłospisu. Podobne potrawy można znaleźć w różnych częściach […]