Skład: kilka listków sałaty lodowej 1 czerwona cebula czerwona fasola z puszki kilka pomidorków świeży ogórek sos: 1 mały jogurt grecki 2-3 łyżki oliwy z oliwek garść świeżego estragonu 2 ząbki czosnku kilka kropel cytryny  1/2 łyżeczki musztardy (opcjonalnie) sól i pieprz A oto jak to zrobić: 1. Wszystkie składniki sałaty kroimy według własnego upodobania. … Czytaj dalej

Skład: (przepis dla 2 osób) 1 pierś z kurczaka (podwójna) 25 g startego sera parmezan 2 żółtka garść świeżej roszponki (opcjonalnie: sałata, rukola) sól i pieprz ocet balsamiczny / oliwa z oliwek A oto jak to zrobić: 1.  Do średniej miseczki przelewamy żółtka i roztrzepujemy ze szczyptą soli i pieprzu. Do drugiego naczynia przesypujemy parmezan…. Czytaj dalej

30 sierpnia 2011

Sierpniowa zupa z kurek.

Skład: ok. 200 g kurek (umytych i oczyszczonych) 2 obrane ziemniaki 2 duże cebule kilka kawałków czerwonej papryki chili garść swieżego koperku 1,5 litra wywaru drobiowego 2 łyżki śmietany 18 % 1 łyżka cukru 1 łyżka masła sól i pieprz A oto jak to zrobić: 1. Cebulę siekamy w talarki i smażymy na rozgrzanej patelni… Czytaj dalej

    W przygotowywaniu sushi największa frajda, to wspólne krojenie, szatkowanie, zawijanie i podjadanie. Ręce umazane w kleistym ryżu, skrawki alg unoszące się nad stołem przez byle podmuch wiatru i krople sosu sojowego, tam gdzie nie powinny. Uwielbiam te wieczory. Każdy stara się jak może! A do tego nie trzeba wyjątkowych umiejętności.   Przygotowanie ryżu… Czytaj dalej

17 sierpnia 2011

Sushi 寿司

Parę zdjęć z azjatyckiej restauracji … a już jutro wszystkich spragnionych kuchni japońskiej, zapraszam na kilka wskazówek, jak samemu w gronie znajomych lepić różne dziwactwa- Futomaki, Hosomaki itd.

9 sierpnia 2011

Knedle!

Skład: 700 g ziemniaków 250 g mąki tortowej 2 jajka ok. 500 g dojrzałych śliwek węgierek szczypta soli 2-3 łyżeczki cynamonu  100 g cukru  3-4 pierniczki alpejskie śmietana do podania (opcjonalnie)   A oto jak to zrobić: 1.Ugotowane ziemniaki najlepiej przepuśćmy przez maszynkę, lub za pomocą tłuczka, tak by nie było grudek. Dodajemy jajka, mąkę… Czytaj dalej