4 marca 2011

Quiche lorraine.

    Jedna z moich ulubionych potraw- przepis na nią, odkryła przypadkiem moja Mama, wertując kartki francuskiej książki kulinarnej. Quiche lorraine, a kto woli- placek lotaryński, to tradycyjne danie z regionu północno- wschodniej Francji- Lotaryngii. W oryginale przygotowuje się z boczkiem, szynką, tartym serem i jajkami, niemniej jednak doczekał się już wielu modyfikacji. W zależności kto… Czytaj dalej

       W dzieciństwie smak cukinii nie należał do moich ulubionych- mało wyrazisty, wręcz mdły! Na całe szczęście nie było obligatoryjnego wymogu delektowania się tym dziwnym warzywem i na długo o nim zapomniałam.      Co mnie skusiło do powrotu do tej nielubianej rośliny? Trudno powiedzieć- podobno każdy z nas dojrzewa do pewnych smaków…… Czytaj dalej

15 lutego 2011

Sok na grypę.

,,…szkoda karnawału na grypę!”- to słowa które usłyszałam, wchodząc w ostatnich dniach do zapomnianego lokalu o nazwie ,,Pijalnia Soków”. Zapomniany, a czyżby na pewno? Po kilku sekundach, zdecydowanie skonfrontowałam swoje wyobrażenia. To ja, w ferworze wyboru kolejnych witamin w plastykowych kapsułkach, zapomniałam o tych prawdziwych witaminach.    Szybko jednak oprzytomniałam, a to dzięki starszemu i… Czytaj dalej