Skip to main content

Skład: ok. 250 g świeżego szpinaku typu baby 250 g mąki 500 ml mleka 2 jajka 2 łyżki masła 1 łyżka świeżo zmielonego, kolorowego pieprzu garść świeżego szczypiorku (ten cienki) 2-3 ząbki czosnku sól morska pomidorki koktajlowe (opcjonalnie do podania) kawałek fety (opcjonalnie do podania) sos: 2-3 łyżki serka mascarpone 200 ml śmietanki kremówki 1 […]

Świeżo upieczony łosoś jest fantastyczny sam w sobie. Niemniej dzisiaj chciałabym się z Wami podzielić moim nowym przepisem na sos, który doskonale pasuje do tego dania. Mała porcja bitej śmietany, połączona z serkiem mascarpone i świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny jest doskonałym dopełnieniem i dodatkowo zwiększa kontrasty smakowe. W ubiegłym tygodniu miałam sporo gości i […]

,,Everyday cooking" to mój nowy pomysł na cykl postów o jedzeniu, które towarzyszy mi na co dzień. Jak dotąd na blogu, usiłuję Wam pokazać za pomocą serii zdjęć, poszczególne etapy przygotowania przepisu (nie zawsze to wychodzi :). Tym razem, cykl ten będzie wyróżniał się jedynie 3-4 zdjęciami, a potrawy będą uchwycone w efekcie końcowym. Co […]

Skład: 2 filety z pstrąga (może być halibut  lub dorsz) ok. 600 g słodkich pomidorów (różnych odmian) 1 żółta cukinia 3-4 cebulki szalotki 1-2 łyżki masła 1 łyżka miodu 2-3 łyżki mąki 1 łyżka suszonych ziół (majeranek, tymianek) 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki garść świeżej rukoli (opcjonalnie) pieczywo pszenne (do podania) sól i pieprz pesto: […]

Skład (dla 2 osób): pęczek zieonych szparagów 2 małe bagietki 2 jajka sos: 2-3 łyżki oliwy z oliwek Monini GranFruttato  1 łyżeczka musztardy 1 łyżka majonezu szczyppta soli świeżo zmielony kolorowy pieprz kilka kropel soku z cytryny A oto jak to zrobić: 1. Szparagi należy dokładnie opłukać i odłamać zdrewniałe końce – powinny się same ułamać […]

Na dzisiejszy obiad zapraszam prosto z mojego ogrodu. Świeże rzodkiewki, chrupiąca zielona fasolka szparagowa i pieczone mięso w całkiem dobrym sosie. Ktoś chętny? Skład: 1 polędwiczka wieprzowa ok. 2 łyżki suszonego majeranku garść swieżego majeranku ser kozi do smarowania Merci Chef młode ziamniaki / zielona fasolka szparagowa / rzodkiewki / pomidory (opcjonalnie) 2 łyżki masła […]

Follow my blog with bloglovin! Skład: ok. 1kg małży  1 opakowanie mieszanki owoców morza (mrożone, ok. 250g) ok. 400 g makaronu spaghetti 4-5 ząbków czosnku pęczek pietruszki kilka kawałków pokrojonego chili 1 kieliszek białego wytrawnego wina oliwa z oliwek kilka ziarenek kolorowego pieprzu Kotanyi sól morska A oto jak to zrobić: 1.       Małże oczyszczamy z […]

Mój nowy eksperyment. To jest jedna z tych potraw, którą zdecydowanie łatwiej się fotografuje w efekcie końcowym, a sam proces mieszania zmiksowanej fasoli i startej cukinii nie należy do najpiękniejszych. Przyznam się Wam szczerze, że miałam trochę obaw, czy aby to połączenie składników było dobre. Teraz już wiem, że warto spróbować i z pewnością zrobię […]

10 kwietnia 2013

Soupe à l’oignon

Na skrzyżowaniu dwóch ruchliwych ulic Paryża, Rue de Rivoli i Saint Honoré zatrzymuję się na tradycyjną francuską zupę cebulową. Jest pora obiadowa. Niemiłosiernie burczy mi w brzuchu. Zafascynowana widokami paryskich ulic, zupełnie zapomniałam o jedzeniu. Kelner naprędce podaje gorące naczynie zupy. Pierwsze wrażenie mało estetyczne. Kolor żółtawy z potwornie dużą warstwą podpieczonego sera. Dobrze, że podali ciepłe […]