Aromatyczny obiad, który przygotujesz w kilka minut, czyli indyjskie Butter Chicken

*   *   *

Butter chicken to jedno z najpopularniejszych dań kuchni indyjskiej. Kurczak w towarzystwie mieszanki przypraw Garam Masala staje się wyrazisty i nabiera innego charakteru. W sklepach z kuchniami świata możecie śmiało dostać gotową mieszankę lub samemu utrzeć w moździerzu (w składzie poniżej podałam dokładny spis). Taka mieszanka przypraw z pewnością Wam się nie raz przyda… do grillowanych warzyw, do sosu jogurtowego, do dań z ryżem lub po prostu do posypania pieczonych ziemniaków.

Ilekroć przygotowuję to danie uświadamiam, sobie jak wspaniałe efekty osiąga się stosując bogatą różnorodność przypraw. Kulinarny świat jest w zasięgu ręki!

Skład:

(przepis na 4 porcje)

1 duża (podwójna) pierś z kurczaka

2 łyżki czerwonego Garam Masala, czyli mieszanki: kolendry, chili mielone, kumin, curry, koper włoski, pieprz czarny, kardamon, papryka słodka

2 łyżki świeżo startego imbiru

500 g passaty, czyli przecieru pomidorowego (nie mylić z koncentratem pomidorowym)

2 łyżki masła orzechowego

3-4 ząbki czosnku

3 łyżki masła

1 duża cebula

ok. 40 ml śmietanki 36% (może być więcej)

do podania: garść świeżej kolendry

ugotowany ryż

sok wyciśnięty z limonki (opcjonalnie)

A oto jak to zrobić:

  1. Na dużej patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy delikatnie posiekaną w kostkę cebulę, wyciśnięty czosnek i przyprawy. Dodajemy pokrojonego w drobną kostkę kurczaka. Całość doprawiamy solą. Następnie dodajemy pomidorową passatę. Mieszamy, zmniejszamy ogień i pozostawiamy pod przykryciem przez 10-12 minut. Na końcu dodajemy śmietankę,  masło orzechowe i świeżo starty imbir. Mieszamy i podajemy z ugotowanym ryżem i świeżą kolendrą.

Właściwości imbiru są znacznie silniejsze, jeżeli nie gotujemy go zbyt długo. W przypadku tego przepisu, tarty imbir polecam dodać tuż przed podaniem.

Curry podajemy ze świeżą kolendrą i ugotowanym ryżem (możemy skropić limonką).

Intensywna Bergamotka to nowa linia naturalnych płynów do mycia naczyń polskiej marki YOPE

Płyn stworzony jest z naturalnych składników, który skutecznie usuwa tłuszcz, dbając również o dłonie – radzi sobie również z intensywnym kolorem curry i ostrym zapachem czosnku.

Dla osób, które podobnie jak ja spędzają sporo czasu w kuchni produkty YOPE to doskonały wybór. Naturalne ekstrakty z bazylii i werbeny, działają przeciwbakteryjnie i kojąco. Dzięki neutralnemu pH nie podrażniają nawet bardzo wrażliwej skóry. Płyn nie zawiera parabenów, SLES, PEG, SLS, EDTA, barwników syntetycznych, surowców petrochemicznych, enzymów, fosforanów, rozpuszczalników organicznych, surowców modyfikowanych genetycznie.

Po więcej zdjęć i przepisów zapraszam na mój profil na instagramie.