Esencja gruzińskich smaków – bakłażany, orzechy i granaty

W ostatnim kulinarnym magazynie KUKBUK ku mojej uciesze natknęłam się na gruziński przepis na bakłażany. Bardzo cenię to czasopismo i zawsze z niezwykłą przyjemnością przeglądam apetyczne zdjęcia potraw i ilustracje. W obecnym numerze trafiłam na ciekawą historię pt. ,,Kucharz z Przypadku". To historia mężczyzny, który mając w planach dwutygodniową wizytę po Warszawie, tak się zakochał, że pozostał, rozkręcił gruziński barek na Stadionie Dziesięciolecia, a następnie otworzył restaurację w praskim Soho Factory. W chwili obecnej ma w planach otwarcie nowej knajpy, a w międzyczasie zajmuje się promocją Gruzji w Polsce. Dzisiejszy przepis pochodzi z jego receptury i  jest cudowną esencją gruzińskich smaków.  

Skład:

(12 sztuk)

3 średniej wielkości bakłażany

sól do smaku

olej z pestek winogron

pasta orzechowa

200 g mielonych włoskich orzechów

2-3 ząbki czosnku

1 łyżeczka mielonej kolendry

1 łyżeczka kurkumy

1 łyżeczka octu winnego

100 ml wrzątku

pęczek świeżej kolendry

ziarna z 1/2 granatu

A oto jak to zrobić:

1. Bakłażany kroimy wzdłuż (na ok. 5 mm plastry), solimy i odstawiamy na 30 minut. Orzechy wsypujemy do miski, czosnek ucieramy i dodajemy do orzechów razem z przyprawami i solą, zagniatamy rękoma, aż zacznie się wydobywać z nich olej. Dolewamy ocet oraz wrzątek i mieszamy do uzyskania jednolitej gęstej masy. Wciąż mieszając, dodajemy posiekaną kolendrę i ziarna granatu.

2. Plastry bakłażana odsączamy i podrumieniamy na oleju. Kiedy ostygną, smarujemy je pastą z orzechów i zawijamy w roladki.

Komentarz: Ja użyłam całych orzechów i wszystko najpierw utarłam w moździerzu a następnie w blenderze. Dodatkowo do pasty orzechowej dodałam garść posiekanej pietruszki i masła migdałowego, które pozostało mi z ostatniego przepisu. Przepis pochodzi z magazynu kulturalno-kulinarego KUKBUK (Nr 11 wrzesień, październik 2014).

Tak wyglądają plastry bakłażana po 30 minutach od posypania solą.

Po więcej zdjęć i przepisów zapraszam na mój profil na Instagramie