*   *   *

Przez dłuższy czas makaron z cukinią, czosnkiem i pietruszką był naszą kulinarną deską ratunkową w sytuacjach kryzysowych – czyli w momentach, gdzie głód może przyczynić się do wielu domowych sprzeczek. Nie od dzisiaj wiadomo, że stajemy się bardziej drażliwi, gdy jesteśmy głodni. Lubię ten przepis, bo jest dość efektowny i w stosunkowo łatwy i prosty sposób można zaimprowizować wspaniały obiad lub późną kolację.


Skład:

(przepis na 4 porcje)

ok. 450 g ugotowanego makaronu spaghetti

1 papryczka chili

4-5 ząbków czosnku

ok. 300 g ugotowanego bobu (może być mniej lub więcej)

1 średnia cukinia, pokrojona z kostkę

1 czerwona cebula, pokrojona w piórka

1 pęczek świeżego koperku

1 łyżka suszonego oregano

1 puszka tuńczyka w oleju (opcjonalnie, można z niego zrezygnować)

sól morska

oliwa z oliwek

do podania: tarty parmezan

A oto jak to zrobić:

  1. Na rozgrzanej patelni z oliwą podsmażamy delikatnie wyciśnięty czosnek, papryczkę chili i posiekaną cebulę. Następnie dodajemy kawałki cukinii i smażymy, aż delikatnie zmięknie. Całość doprawiamy solą i oregano. Dolewamy oliwę, tak żeby wszystkie składniki były w niej zanurzone. Dodajemy ugotowany bób, posiekany koperek i (opcjonalnie) kawałki tuńczyka. Mieszamy i odstawiamy z ognia.
  2. Ugotowany al dente makaron podajemy wymieszamy z gorącymi warzywami, tartym parmezanem i oliwą.

Ugotowany al dente makaron podajemy wymieszamy z gorącymi warzywami, tartym parmezanem i oliwą.

żeliwne naczynie – CHASSEUR / lniany obrus – SO LINEN

Kategorie:

19 odpowiedzi na “Kiedy udają się najlepsze przepisy? Kiedy człowiek jest głodny = zły! Makaron z bobem, czosnkiem, cukinią, pietruszką, chili, cebulą i tuńczykiem”

  1. Widzę Zosiu, że jesteście prawdziwymi miłośnikami makaronu! Tyle u Ciebie wariacji na temat makaronu, chętnie przetestuję i tę :) Pozdrowienia.

  2. robię w piątek;-D uwielbiam Twoje przepisy z makaronem, pyszne i robią się w mig! serdeczności na środę:*

  3. Poza pierogami z bobem, nie jadłam go inaczej niż po prostu jako przekąskę po ugotowaniu. Z chęcią zrobię ten makaron:)

  4. A bób nie jest obrany? Jecie z łupką?

  5. Zosieńko wspaniały przepis-wszystkim domkwnikom smakowało❤️Dziękujmy!

    • Zosia

      Patrycjo cieszę się, że Wam smakowało! Dobrego weekendu☀️☀️☀️

  6. Zosiu Zosiu proszę podpowiedz skąd kapelusz z dzisiejszego insta?❤️❤️❤️🙏🙏🙏

  7. Estetyka Twoich zdjęć i stylizacji (dobór materuałów, naczyń etc.) stale mnie zachwyca…chyba masz to w genach!😎

  8. Jestem na diecie próbuje zgubić kilka kg a ten wpis doskonale oddaje mój stan ducha… jak osiągnę porządana wage w nagrodę porcja tego cuda i znów będzie pieknie…

  9. Wiesz co? Chyba masz rację! Przypomina mi się sytuacja, w której moja mama zmęczona i głodna jak żaden na świecie wilk weszła do domu z nakazem szybkiego obiadu, po czym oznajmiłam brak pomysłów. Wparowała do kuchni i w 5 minut wyczarowała zapiekankę serową znaną w naszej rodzinie jako sereniada. Na każdym spotkaniu rodzinnym jest podawana i z wielką ochotą zjadana :D

  10. Radzilabym obrac bob ze skorki i dodac doslownie w ostatniej chwili zeby zachowal swoja chrupkosc i nie zrobil sie maczysty

  11. a ja robię właśnie ten makaron w piątek wieczorkiem;-) z racji pory roku bez bobu, ale też będzie dobry, buźka!

Dodaj komentarz