Skip to main content

Wiśniowe clafoutis czyli jeden z moich ulubionych francuskich deserów, który zawsze wychodzi!

*    *    *

Myślę, że każdy ma smaki, które potrafią w cudowny sposób przywołać najpiękniejsze wspomnienia. Czasami wystarczy zapach albo pierwszy kęs, który uruchamia cały szereg obrazów i związanych z nimi emocji. To pewien rodzaj wrażliwości z którą człowiek się rodzi albo rozwija w trakcie swojego życia. Do francuskich deserów mam ogromną  słabość, bo budzą we mnie nostalgię i przywołują elegancki i dekadencki świat.

Skład:

(forma o średnicy 23/26 cm)

120 g mąki pszennej

80 g cukru + 20 g cukru waniliowego

1 laska wanilii

250 ml mleka 3,2%

4 jajka

80 g masła

szczypta soli

ok. 600/700 g wydrylowanych wiśni lub czereśni

do podania: cukier puder lub bita śmietana / domowe lody

A oto jak to zrobić:

  1. Wydrylowane wiśnie umieszczamy w żaroodpornej i natłuszczonej formie do pieczenia.
  2. W dużej misce mieszamy przesianą mąkę, cukier (waniliowy, też) ziarenka wanilii i szczyptę soli. Delikatnie mieszając dodajemy mleko, następnie jajka i roztopione masło. Całość mieszamy, aż masa będzie jednolita i zalewamy wiśnie. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach C przez 15 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni C i pieczemy przez 30 minut. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Clafoutis można również przygotować z czereśniami lub jagodami. Przepis na ciasto jest wyjątkowo prosty – wręcz niektórzy przyrównują go do ciasta na naleśniki :)

Clafoutis smakuje trochę jak pudding, trochę jak flan. Niech się nie zniechęcą osoby, które będą piekły po raz pierwszy ten deser – ciasto po wyjęciu z piekarnika może sprawiać wrażenie niedopieczonego lub przypominać słynnego zaklaca. Otóż tak nie jest i o to w tym chodzi :)

Clafoutis możemy podać z lodami, bitą śmietaną lub cukrem pudrem – ale koniecznie lekko ciepły :)

Francuzi używają do niego czereśni z pestkami, moja wersja jest z wydrylowanymi wiśniami.

41 Odpowiedzi do “Wiśniowe clafoutis czyli jeden z moich ulubionych francuskich deserów, który zawsze wychodzi!”

  1. czekałam na ten przepis:-) nigdy jeszcze nie robiłam. Zdjęcia magia. Rozważna i romantyczna:-) i poproszę namiar na zielone podkładki;-)

  2. Kocham tu zaglądać…Zosiu niech Ci nigdy do glowy nie przyjdzie zrezygnowanie z bloga!!!!!

  3. Zosieńko widziałam Was wczoraj na plaży – cudownie wyglądaliście, widać że się baaaardzo kochacie! I przyznam, że tak własnie sobie Ciebie wyobrażałam….❤️

  4. Zosiu, robie jutro na swoje imieniny. Dziękuje za inspiracje, jesteś cudowna!😊

  5. Zapomniałam, że jutro mam imieniny… A może to jest właśnie ten przepis, który warto wypróbować i poczęstować gości?! Ciasto wygląda apetycznie i zachęcająco. Cudowne zdjęcia, aż miałoby się ochotę przenieść się do Twojego świata… Buziaki, Zosiu!

  6. Zosiu, to czereśnie są w tym cieście bo w składnikach są czereśnie a w opisie wiśnie.

  7. Zosiu!!!
    Swoim kolejnym przepisem sprawiłaś, że znów chce mi się wykorzystać swój czas wolny… w kuchni;) Jesteś niesamowita!
    Tylko gdzie ja w Londynie wiśnie dostanę?;)

    Pozdrowionka!!!

  8. Jedno z naszych ulubionych, najlepsze na ciepło jeszcze. I zawsze wspominam z rozbawieniem szkolne lata, jak ja tego nie znosiłam ! Bleee znooowu to clafoutis narzekałam na wszystkich klasowych imprezach, bo francuskie mamy nic innego nie potrafiły chyba ;))

  9. Bardzo lubię do pani zaglądać…. pięknie jest u pani…. super przepisy … widać ze kocha pani to co robi …

  10. Witam czy mozna uzyc wisni mrozonych? ( wczesniej rozmrozic ??) pozdrawiam Serdecznie <3

    • Jasne, że wyjdzie! A jak śliwki to dodałabym jeszcze szczyptę kardamonu lub cynamonu :*

  11. Z braku wiśni na naszym ryneczki zakupiłam maliny. I to był strał w dziesiątkę! Użyłam trochę mniej cukru (ok. 80 g) i dodałam startą skórkę z limonki – boskie:)
    A jesienią polecam clafoutis z gruszkami i karmelem…;)

  12. Idealny. Moje popisowe ciasto to tarta z malinami według Twojego przepisu. Teraz będzie kolejny hit:)

  13. Zosiu! Upiekłam clafoutis że śliwkami, na mące ryżowej i kukurydzianej w proporcjach 4:1 i z 2 jajkami.
    Wyszło wyborne, lekkie 🍰 i jaka słodka kolacja 😄.
    Super przepis 😀 dziękuję

  14. Zosiu cudowny przepis dziekuje !! Mam jeszcze prosbe zarowno do ciebie jak i do czytelniczek , a mianowicie czy moglabys napisac kilka slow o mikserze KitchenAid ? Jaki rozmiar posiadasz ? Polecasz ? Wady ? Zalety ? Dziewczyny bede wdzieczna za kazda informacje bo przymierzam sie do zakupu no i dziekuje ci Zosiu za to ze jestes moim zrodlem nieustajacych inspiracji :)

  15. Zrobiłam ciasto z przepisu i rzeczywiscie jest super,ale brakowalo mi zdjęć wykonanych w trakcie przygotowan (chcialam porównać np konsystencję ciasta itp).Wiem,ze to niby banalny przepis,ale mi rzadko coś kulinarnie wychodzi.Pozdrawiam i dziękuję za przepis

  16. U mnie musi poczekać do września, kiedy wrócę do swojego mieszkanka <3 :) ale już nie mogę się doczekać, kiedy je zrobię, bo wygląda obłędnie!

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.