Skip to main content

Z cyklu: Przepisy dla dzieci. Bananowe ciasteczka bez mąki i cukru

  Dzisiejszy przepis dedukuję wszystkim, którzy nie tolerują glutenu. Sama doświadczyłam tej reakcji u mojej córeczki- na szczęście trwało to tylko kilkanaście tygodni i ta uciążliwość minęła. Niemniej domyślam się jak trudno jest przestawić swoje kulinarne przyzwyczajenia, gdy dowiadujesz się, że Twoje dziecko jest uczulone na ten produkt. Bananowe ciasteczka z płatkami owsianymi (sprawdźcie koniecznie, niektóre niestety posiadają gluten) to moja świąteczna propozycja zastępująca pierniczki, tak by żadne dziecko nie było poszkodowane :-)

Skład:

1 szklanka płatków owsianych (niezawiarające glutenu)

garść bakali (orzechy włoskie, laskowe, migdały lub suszona żurawina)

1 łyżka wiórków kokosowych

szczypta cynamonu

1 łyżka startek skórki z pomarańczy

1 łyżka masła

1 duży dojrzały banan

2 łyżki miodu

1 jajko

A oto jak to zrobić:

1. Jajko ubijamy trzepaczką. W oddzielnej miseczce rozgniatamy banana i łączymy z miodem. Dodajemy roztrzepane jajko, masło, bakalie, płatki owsiane szczyptę cynamonu i startą skórkę z pomarańczy. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Konsystencja powinna być kleista. 

2. Za pomocą łyżki nakładamy ciasto na rozłożony na blasze papier do pieczenia. Ciasteczka pieczemy w rozgrzanym piekarniku do temp. 200 stopni C przez 10-12 minut (do momentu, aż będą lekko brązowe). 

Komentarz: Jeżeli w trakcie mieszania uznamy, że nasza konsystencja jest za sucha, dodajmy trochę miodu lub soku z pomarańczy. Z kolei, jeżeli stwierdzimy że jest za gęsta, proponuję dodać łyżkę wiórków kokosowych.

Follow my blog with bloglovin!

87 Odpowiedzi do “Z cyklu: Przepisy dla dzieci. Bananowe ciasteczka bez mąki i cukru”

  1. Bardzo często je piekę, bo jestem na diecie i czasem muszę zjeść coś słodkiego i zdrowego :)

  2. Czekałam na ten dzisiejszy wpis, sprawdzałam kilka razy i sie doczekałam :) Ciasteczka wyglądaja pysznie, nie mam dzieci ale sobie takie upiekę! :) Już kilka Twoich “dzieciowych” przepisów przetestowałam i wszystkie pyszniutkie!!!
    Pozdrawiam gorąco z wietrznego Poznania:)

      • ja tez nie mam jeszcze dzieci ale wlasnie oczekuje na jedno:D przepis jak najlepszy dla kobiet w ciazy, dziekuje :)

  3. cześć Zosieńko!!
    w końcu zdobyłam się na pierwszy komentarz :)
    zacznę od tego, że to dzięki Tobie zaczęłam więcej czasu spędzać w kuchni by w pełni oddawać się kulinarnym eksperymentom (co wcześniej graniczyło z cudem by mnie tam zapędzić)!!
    jestem tu codziennie by czerpać inspiracje i upijać się pięknem Twoich zdjęć i kulinarnych zdolności.
    jesteś bardzo autentyczna w tym co robisz ,piszesz i chyba mogę z czystym sumieniem WYZNAĆ, że skradłaś tym Nasze serca!
    ściskam Cię mocno!

    ps. ucałuj swoją CUDNĄ córeczkę <3

    claudii

  4. Zajrzałam dzisiaj piąty raz i wreszcie jest! Nabrałam apetytu na te ciasteczka. Co prawda teraz królują u mnie przepisy świąteczne, ale znajdę chwilkę czasu i na te owsiane cudeńka. Przyjemnego popołudnia Zosiu :-)

  5. Zosiu moją uwagę przyciągnęły te pomarańczka:) Czy ktoś Ci je przywiózł z ciepłych krajów?:) Aż z listkami są.

    Pozdrawiam ciepło!
    Monika

    • hej!!
      U nas w Almie ( Klif-Gdynia) po prostu takie sprzedają na wagę. Nie zawsze są z listkami, ale zdarza się. Ot , i cała tajemnica….pozdrawiam

  6. a możesz podać firmę która sprzedaje płatki owsiane bezglutenowe??bo szukałam i nie mogę znaleźć:/

    • Ja je wczoraj w nocy piekłam i wyszło ok. 15 wszystko zależu jak duże uformujesz :)

      Wesołych świąt!
      K.

  7. Przepis świetny:)
    Z mąk bezglutenowych wszystkie Twoje przepisy wychodzą świetne- więc śmiało polecałabym wszystkim bezglutenowcom:))

    I mimo wszystko radziłabym sprawdzać co jakiś czas małą- u mnie miało być wyleczone a po 16latach okazało się, że celiakia rozkwita….

    • U mnie tez celiakia miała być chwilowa i dowiedziałam się po 30 latach, że jestem chora niestety.
      Wielu lekarzy uważa, że z celiakii się wyrasta – to nie prawda.
      Pozdrawiam

  8. Dziękuję dziękuje dziękuje, ze zamieszczasz przepisy bezglutenowe!! Z konieczności muszę unikać glutenu, co czasem nie jest przyjemne, zwłaszcza gdy się ogląda te przepiękne wypieki.
    Ciasteczka wyglądają przepięknie i z pewnością zagoszczą na świątecznym stole!:) Mam nadzieję, że to nie są ostatnie przepisy z serii “gluten-free”:)

  9. Brawo za pomysłowość!!!!:) w sobotę zrobię je dla mojego “dużego” dziecka :) na pewno będzie zadowolone :):):) pozdrawiam gorąco Zosieńko !!!!!

    • Droga Tereso,

       

      Dziękuję Ci serdecznie za wiadomość. Trzymam zatem kciuki i życzę udanych świątecznych wypieków :)

      Zoss

  10. Zosiu genialne, wczoraj w nocy poleciałam po produkty i upiekłam mojemu mężowi!

    Dziękuję Ci bardzo!!!

  11. nie wiedziałem że banana można łączyć w taki sposób.Jestem wegeterianinem i w ogóle dbam o odżywianie, więc chyba takie przygotuje

  12. Super przepis, gorąco polecam. Na dodatek bardzo zdrowy :) i przybliża nas do świąt!

  13. Obiecałam sobie, że jutro je zrobię tylko potrzebuję Zosiu informacji od Ciebie – ile ciasteczek wychodzi z proporcji, które podałaś?

  14. Jakie pyszności dzisiaj serwujesz Zosiu! :*

    Zwracam się do Ciebie z uprzejmą prośbą – czy mogłabyś zdradzić, gdzie kupiłaś silikonowe foremki do muffinek? Nie lubię pierników, na Święta chciałabym upiec właśnie cupcakes :) Kupiłam już papilotki i podpatrzyłam u Ciebie, że Ty swoje wypiekałaś w silikonowych foremkach :-)
    Lub – może mogłabyś polecić coś innego? Jakąś metalową formę np? :-) Pomocy Zosiu!!! :-)

  15. istnieje sporo mąk bezglutenowych, które z powodzeniem zastąpią te zawierające gluten i są całkiem smaczne (np. ryżowa, amarantusowa) i gotowe mixy gluten free. a co do Twojej córki- niestety czasem znikają objawy zewnętrzne uczulenia, ale alergia jest dalej (miałam tak w przypadku swoich dzieciaków), więc warto zrobić testy. a tak w ogóle, to pozdrawiam- jedyne rzeczy jakie przyrządziłam w życiu bez przymusu, pochodzą z Twojej stronki :)

  16. W moim mieście trudno o bezglutenowe platki, dlatego banana lub dwa blenduje z jajkiem i smaze z dwoch stron na zloty kolor. Posypuje c.pudrem lub odrobina miodu lub maslem orzechowym i słodki, zdrowy, bezglutenowy podwieczorek dla naszej pociechy gotowy w 3 minuty.

    • Ja też robię takiego omleta, tylko zazwyczaj zjadam go bez dodatków, czasami zdarza mi się do jajek i banana dodać odrobinę mąki gryczanej, wtedy wychodzi bardziej puszysty.

      • Dla dziecka ma być to zastępstwo słodyczy, stąd najczęściej skrapiamy miodem.
        Z mąką gryczaną u nas też ciężko, jak już jest, to jakaś zwietrzała i gorzkawa. A banana i jajo mamy w domu praktycznie zawsze:))
        Ale jak tylko dostanę świeżą mąkę gryczaną, to spróbuję.

  17. Zosiu,
    ciasteczka wyszły mi wczoraj fantastycznie – nareszcie zdrowe owsiane ciasteczka miękkie w środku !
    brawo -dzięki za przepis!
    pozdrawiam z Wielkopolski :)

  18. Właśnie spróbowałam niedawno wyjętych z piekarnika ciastek…. cóż przepyszne :))) dziękuję za przepis Pani Zosiu:) pozdrawiam!

    • ojejej to super! Dziękuję serdecznie za odwiedziny i wypróbowanie przepisu!!!!

       

      Pozdrawiam gorąco,

      Zosia

  19. Zosiu, uwazalabym z miodem i orzechami laskowymi u dzieci poniezej 3 roku zycia
    Ale przypis swietny, dla tych starszych dzieci i doroslych :)

  20. Chętnie upiekłabym takie ciasteczka mojemu chrześniakowi ale biedaczek oprócz tego że jest bezglutenowcem to nie może jeść białka (skaza białkowa), a jako 3 latek jest łasuchem na słodycze :)
    Czy mogłabym czyms to jajo zastapić?

  21. Ja juz od dawna pieke takie mojemu synkowi, nie dodaje jednak masla przez co sa jeszcze zdrowsze:) zamiast tego daje mus jablkowy:)
    pozdrawiam

  22. Wlasnie upieklam:) uwielbiam slodycze, a przepis jest swietny. Ciasteczka zrobilam w moment, w moment tez zniknely ;)
    pozdrawiam serdecznie :)

    • Cieszę się bardzo, że przepis się spodobał! Dziękuję serdecznie za wiadomość!

      Pozdrawiam,

      Zosia

  23. Super, bardzo się cieszę że takie zdrowe, bez cukru, będę szamać bez wyrzutów sumienia po świętach :D

  24. Przepis idealny nie tylko dla dzieci, ale również dla sportowcow.
    Bardzo dziekuje za inspiracje i pomysly.
    Trafilam tu szukajac przepisu na ciasto francuskie na slono i bede zagladac czesto – na bank!
    Pozdrawiam, S

  25. Ciasteczka upiekłam z ciekawości i polecam wszystkim na diecie! W końcu tylko 2 łyżki miodu trzeba dodać…w smaku specyficzne..mają swoją delikatną słodkość..i świetnie się prezentują!
    dziękuję za pomysł!
    Maja

  26. Pingback:Mama! niam, niam |

  27. Witam, a co zrobić aby były chrupiące? Zostawiłam w miseczce do rana i zmiękły :/

  28. Mam pytanie: czy bakalie, ktore dorzucamy do reszty maja byc wczesniej rozgniecione, zmielone czy w calosci?

  29. Kochana Zosiu!
    Twoje przepisy są genialne! Wypróbowałam już kilka z nich, i za każdym razem goście byli zachwyceni! To dzięki Tobie zaczęłam gotować! Robisz wspaniałe zdjęcia, Twoja córeczka jest śliczna! :)
    Pozdrawiam gorąco, idę robić cieateczka owsiane z malinami! :)

  30. och Zosiu, robiłam dziś Twoje gluten-free, ale mi stwardniały a połowa zmiękła ale i tak wszystkim smakowały, Zosiu podaj przepis na kokosanki kokosowe, wprawdzie robiłam wczoraj Twoje ciasto kokosowe, i wszystkim policzki poczerwieniały z dobrego smaku. Dziękuję Ci za kolorowe i relaksacyjne fotografie.

  31. Pani Zosiu, uwielbiam Pani przepisy! Na razie jestem na początku mojej przygody z pysznościami, które mogę wyczarować z Pani pomocą, już mam za sobą tartę i zrobiła prawdziwą furorę. Dziś piekę ciasteczka, mam nadzieję że pojawą się jeszcze inne przepisy na smakołyki bez cukru. Pozdrawiam ciepło ze Śląska :)

    • Ja również pozdrawiam gorąco znad morza! Bardzo się cieszę, że zaczęła Pani korzystać z moich przepisów :)

      Powodzenia,

      Zosia

  32. Pierwszy raz dziś trafiłam na Twoją stronę i od razu zdecydowałam się skorzystać z tego przepisu. Intuicja mnie nie zawiodła, ciasteczka są doskonałe! Podwoiłam składniki i wyszło mi ok. 15 sztuk dość dużych ciastek. Z bakali użyłam orzechów nerkowca, brazylijskich, płatków migdała, suszonej żurawiny i wiórków kokosowych. Miód zastąpiłam syropem z agawy. Po ostudzeniu powędrowały do puszki i zastanawiam się, czy mogłabyś podpowiedzieć jak długo można je przechowywać?

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.