Konkurs na stylizacje stołu i naleśniki z podsmażanym twarogiem ze szpinakiem pod beszamelem

* * *

W dzisiejszym wpisie – trochę niecodziennie – chciałabym z przyjemnością zaprosić Was do wzięcia udziału w konkursie. Jeżeli mielibyście ochotę wyposażyć swoją kuchnię w akcesoria à Tab i wygrać 1 000 zł na zakupy w sklepie internetowym i salonach nowej marki, to przedstawcie na zdjęciu swój oryginalny sposób na nakrycie do stołu i zgłoście się do konkursu na: http://bit.ly/1IfFof7

à Tab to nowa marka ze stylowymi akcesoriami i dodatkami do wyposażenia kuchni i jadalni. Jeżeli tak jak ja, lubicie jasne kolory w kuchni to z pewnością coś dla siebie znajdziecie. W dzisiejszym przepisie lniany obrus z koronką, serwety, słój na kwiaty (albo na letnią lemoniadę) oraz żaroodporne naczynie zostały zakupione właśnie w tym sklepie.

Zapraszam gorąco do zabawy i życzę powodzenia! A przepis warto wypróbować w najbliższy weekend :-)

Skład:

(przepis na 8-10 naleśników o średnicy 20 cm)

ciasto:

2 jajka

120 ml mleka

120 ml wody (najlepiej delikatnie gazowanej)

szczypta soli

5 łyżek mąki

farsz:

1 kostka twarogu (ok. 250 g, może być więcej)

1 pęczek świeżego szpinaku

4-5 ząbków czosnku

2-3 łyżki masła

6-8 ziarenek pieprzu + szczypta gałki muszkatołowej

sól morska

beszamel:

50 g masła (najlepiej solone)

50 g startego sera żółtego 

sok z 1/2 cytryny

4 łyżki mąki

sól morska

ok. 0.5 l mleka (lepiej mieć w zanadrzu więcej)

A oto jak to zrobić:

1. Jajka dokładnie mieszamy z mąką, mlekiem i szczyptą soli. Dodajemy wodę i miksujemy na gładką masę. Patelnię rozgrzewamy i smarujemy tłuszczem. Naleśniki smażymy po 1,5 minuty z każdej strony. Usmażone naleśniki odkładamy do ostygnięcia.

2. Liście szpinaku dokładnie przebieramy – twarde łodygi usuwamy. Dokładnie płuczemy, a następnie blanszujemy. Czosnek podsmażamy tylko do zarumienia, zmniejszamy płomień i dodajemy twaróg. Całość podsmażamy (po kilku minutach z twarogu wypłynie woda, a następnie będzie się powoli topił, ale tak ma być). Gdy masa zrobi się bardziej płynna, dodajemy posiekane liście szpinaku i utarte w moździerzu zioła. Całość dusimy na małym ogniu przez 8-10 minut. 

3. Aby zrobić beszamel: w garnku roztapiamy masło i dodajemy mąkę. Gdy mąką się zarumieni, stale mieszając dolewamy partiami mleko. Mleka dodajemy tyle, ile wymaga nasza konsystencja (beszamel nie powinien być za gęsty, sami ocenicie najlepiej). Całość zdejmujemy z ognia, dodajemy starty ser i mieszamy. Doprawiamy sokiem z cytryny, gałką muszkatołową i solą.

4. Naleśniki wypełniamy farszem z twarogu i szpinaku, zwijamy w rulon i umieszczamy w żaroodpornym naczyniu. Polewamy sosem beszamelowem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Pieczemy 10-12 minut.

Komentarz: Sos beszamelowy możemy dowolnie modyfikować – zamiast sera żółtego polecam dodać kilka kawałków gorgonozoli lub dowolonego sera pleśniowego. Czasem dodaję również 1-2 liście laurowe, mielone chili lub kilka kropel gestego octu balsamicznego.

Po więcej przepisów i zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie

* * *

In today's entry – a little unusually – it is my pleasure to invite you to participate in a competition. If you would like to equip your kitchen with accessories from à Tab and win a 1 000 zł voucher to use on purchases in the online store or in stores, please present a picture depicting your original way of setting the table and submit your photo on: http://bit.ly / 1IfFof7

à Tab is a new brand of stylish accessories and additions for your kitchen and dining room. If like me, you like light colors in the kitchen you will definitely something for yourself. In today's recipe the linen tablecloth with lace, napkins, flower vase (or carafe for a summer lemonade) and heatproof dish were all purchased at this store.

I hope you have a lot of fun and wish you good luck! Here’s a recipe worth trying this weekend :-)

 

Ingredients:

(Recipe for 8-10 pancakes with a diameter of 20 cm)

Dough:

2 eggs

120 ml of milk

120 ml of water (slightly sparkling)

pinch of salt

5 tablespoons flour

Filling:

1 brick of curd cheese (approx. 250 g, it may be more)

1 bunch of fresh spinach

4-5 cloves of garlic

2-3 tablespoons butter

6-8 peppercorns + a pinch of nutmeg

sea ​​salt

Béchamel:

50 g butter (preferably salted)

50 g grated cheese

juice from 1/2 a lemon

4 tablespoons flour

sea ​​salt

approx. 0.5 litres of milk (best to have a bit more up your sleeve just in case)

 

Here's how to do it:

1. Thoroughly mix the eggs with the flour, milk and pinch of salt. Add the water and blend till smooth. Heat up the pan and grease it. Fry the pancakes for 1.5 minutes on each side. Put aside the fried pancakes to cool.

2. Sift through the spinach leaves thoroughly – remove all hard stems. Rinse thoroughly, then blanche. Fry the garlic slightly until brown, reduce the flame and add the curd cheese. Fry the mixture (after a few minutes the cheese will start losing its water, and will slowly start to melt, but that’s supposed to happen). When the mixture turns liquid, add the chopped spinach and herbs grated in a mortar. Simmer the entirety over low heat for 8-10 minutes.

3. Béchamel sauce: Melt the butter in a saucepan and add flour. Once the flour turns golden brown, while constantly stirring, add the milk in batches. Add as much milk as is necessary for the proper consistency (Béchamel sauce should not be too thick, you will be the best judge). Take everything off the stove, add the grated cheese and stir. Season with lemon juice, nutmeg and salt.

4. Fill the pancakes with the stuffing from curd cheese and spinach, wrap into rolls and place in a casserole dish. Pour the Béchamel sauce on top and place into a preheated oven at 180 degrees C. Bake for 10-12 minutes.

Comment: The Béchamel sauce recipe can be freely modified – instead of grated hard cheese I recommend adding a few pieces of gorgonzola or any other blue cheese. Sometimes I also add 1-2 bay leaves, chili powder or a few drops of dense balsamic vinegar.

For more images and recipes visit my Instagram profile.