Skip to main content

Serniczki truskawkowe // Strawberry cheesecakes

* * *

 Maj to dla mnie najpiękniejszy miesiąc w roku! Pachnie bez, kwitną kasztany – wszystko na nowo odzyskuje swoją witalność. To również miesiąc w którym sporo mich bliskich ma swoje święto (począwszy od imienin mojego brata, urodzin i imienin moich bliskich przyjaciół oraz wyczekiwany Dzień Matki). Te dni staram się najczęściej uhonorować czymś słodkim. Dzisiejsza propozycja deseru nie wymaga specjalnych zdolności ani wysiłku, a jest idealna na tego typu przyjęcia, gdyż przed podaniem trzeba go tylko wyłożyć na talerz i udekorować. A tą przyjemność pozostawiam już Waszej fantazji!

Skład:

(przepis na 6 serniczków, pojemność kokilek ok. 180 ml)

400 g twarogu trzykrotnie zmielonego (użyłam w kostce)

6-8 pianek Ptasie Mleczko®  

250 ml mleka 3,2 %

150 ml śmietanki 36 %

1/2 szklanki cukru

4 łyżki żelatyny

400 g mrożonych truskawek (lub świeżych)

A oto jak to zrobić:

1. Mleko i śmietanę gotujemy z cukrem, dodajemy żelatynę, mieszamy i schładzamy. Zmielony twaróg łączymy ze zmiksowanymi truskawkami i dodajemy do schłodzonej mlecznej mieszanki. Całość mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę. Ptasie mleczko umieszczamy w kokilce / filiżance i zalewamy masą twarogową. Schładzamy w lodówce przez 4-5 godzin. Podajemy na zimno z owocami (np. ze świeżymi truskawkami lub granatem). 

* * *

Z okazji zbliżającego się Dnia Matki, mam dla Was propozycję :-) W tym szczególnym dniu możecie podarować swojej 
Mamie Ptasie Mleczko, którego opakowanie można osobiście spersonalizować, np. poprzez umieszczenie wspólnego zdjęcia – po szczegóły zapraszam tutaj
 

Po więcej przepisów i zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie

* * *

For me May is the most beautiful month of the year! It smells of lilac, chestnuts are blooming – everything around is regaining its vitality. It is also the month in which many of my relatives have special occasions (starting with my brother's name day, birthday and the name day of one of my closest friends as well as the much anticipated Mother's Day). I try to honor these special days with something sweet. Today's proposition does not require special baking abilities or effort, and is ideal for this type of festivities, as before serving all you have to do is place it on a plate and decorate.  I leave this particular pleasure to your own fantasies!

 

Ingredients:

(Recipe for 6 cheesecakes, capacity of each cocotte approx. 180 ml)

400 g of curd cheese ground three times (I used a brick)

6-8 pieces Ptasie Mleczko® (a very well-known Polish chocolate candy with a spongy marshmallow filling)

250 ml of 3.2% milk

150 ml of 36% cream

1/2 cup sugar

4 tablespoons gelatin

400 g frozen strawberries (or fresh)

 

Here's how to do it:

1. Boil the milk and cream with the sugar, add the gelatin, stir and chill. Add the milled curd to the blended strawberries and add them to the chilled milky mixture. Stir the mixture until unified. Place the Ptasie Mleczko in each cocotte / cup and pour in the cream cheese mixture. Chill in the refrigerator for 4-5 hours. Serve cold with fruits (eg. with fresh strawberries or pomegranate).

 

Due to Mother’s Day approaching, I have an idea that might interest you :-) On this special day, you can give your mom Ptasie Mleczko, which you can order in a custom made box, eg. by adding a photo of you together on the front – for more details visit here.

For more images and recipes visit my Instagram profile.

32 Odpowiedzi do “Serniczki truskawkowe // Strawberry cheesecakes”

  1. Wspaniałe serniczki, Zosiu:-) Dla mnie maj jest też bardzo ważny: urodziny Mamy i Dzień Matki oraz wszystkie te cudne, pachnące bzem weekendy:-)
    Pozdrawiam słonecznie z południa PL,
    Marta:-)

  2. Czekałam na ten przepis od chwili obejrzenia zdjęć na Instagramie! Mam do zagospodarowania mrożone truskawki, a ten przepis znakomicie nadaje się do tego celu:-) U nas królują szparagi, wszystkie przepisy od Ciebie, Zosiu: zupy, tarta, szparagi z jajkiem – polecam wszystkim gorąco!!!

    • Anito!!! nawet nie wiesz jak mi miło! Dziękuję Ci serdecznie za odwiedziny i wspólne gotowanie :) Pozdrowienia znad morza!

    • No właśnie, ja też się podłączam do pytania skąd takie cudo! Czy to porcelana biała maria?

  3. a u mnie w piątek ryba z cukinią w sosie pomidorowym, w niedzielę krem ze szparagów a dziś chyba serniczki z truskawkami ;-) Szkoda, że nie da się załączyć zdjęć ;-)

    ps. Zosiu a ile tego cukru trzeba dodać? Bo napisałaś, że śmietanę i mleko gotujemy z cukrem ale w składnikach go brakuje

  4. Ale masz wyobraźnie! Zosiu podziwiam Twoją inwencje – coś pięknego!

  5. Cześć Zosiu,
    bardzo ciekawy pomysł z tym ptasim mleczkiem:-) A czy twaróg można zastąpić serkiem Wielunia Mój Ulubiony albo mascarpone?

  6. Zosiu mam pytanie- czy te filiżanki trzeba czymś nasmarować, aby później deser bez problemu z nich wyjąć na talerz? Pozdrawiam Cię serdecznie :*

  7. Cudnie Zosiu! Na pewno skorzystam, małym kosztem możemy uszczęśliwić drugą osobę. Deser na pewno przepyszny. Wydam znać w niedalekiej przyszłości opinie o nim;) Zosiu Ty to potrafisz zrobić coś z niczego;) Jesteś inspiracją, jak być poukładaną mamą, przykładną żoną i kobietą sukcesu jednocześnie! Nic tylko czerpać od Ciebie dobrą energię!
    Pozdrawiam serdecznie Ciebie i Twoją rodzinę,

    • W tej kwestii nieoceniona jest Marta z Jadłonomii- polecam podpytać :-) Pozdrawiam ciepło!

  8. Piękne serniczki :-) Muszę je zrobić!
    Czy zamiast żelatyny można dodać Agar Agar? Jeżeli tak to w jakich proporcjach?

  9. Zosiu! Jak zwykle pysznie to wszystko wygląda i jak zwykle będę testować u siebie;) Pomysł Wedla na spersonalizowanie opakowania “Ptasiego Mleczka” jest super, dzięki za link, bo już mam co najmniej trzech wedlowskich łasuchów do obdarowania;))
    Pozdrawiam serdecznie!

  10. Wow taki łatwy przepis a tak ślicznie się prezentuje i wierzę że pysznie smakuje :)
    Na pewno na dniach zrobię :)
    Zdjęcia są prześliczne i nie mogę się na nie napatrzeć :)

  11. Zosiu szukam podobnego stolika na balkon, zcy moglabys zdradzic gdzie go kupilas? bede bardzo wdieczna

    • Ten stoliczek znalazłam na olx.pl (dawna Tablica) – właścicielka przywiozła go z Paryża, ale czekała ją przeprowadzka i wystawiła na sprzedaż :)

  12. Serniczki skradły moje podniebienie !! Nie mam pojęcia skąd takie genialne pomysły na przepisy się pojawiają w Twojej głowie – a potem na blogu , ale czekam zawsze z niecierpliwością na kolejne.

    Jesteś niesamowita !!
    Brawo :)

    • :-) Dziękuję serdecznie za wiadomość i odwiedziny! To dla mnie niezwykła przyjemność :* Pozdrawiam ciepłO!

  13. Zosiu, z przyjemnoscia zabrałam sie za wypróbowanie tego przepisu- kocham truskawki:)juz prawie koncząc deser, zorientowalam sie, ze nie dodalam smietanki, no nic, mówie trudno nie będę robic od nowa i dodałam na koniec zimna i wymieszalam, plus troszke cukru pudru bo jak dla mnie troszke za mało słodkie. Wstawiłam do lodówki i pomysłałam, ze jeszcze dodam truskawki i zaleje galaretka…Zaprosiłam rodziców. Wyglad przepiekny a smak…cudny:)

    • Cudo! Bardzo się cieszę! :*** p.s. A przepis można śmiało modyfikować :) Sezon na owoce dopiero się zaczyna! Uściski!

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.