Skip to main content

Babka bananowa

IMG_5792

Babka jogurtowo-cytrynowa czy dzisiejsza bananowa? A może czekoladowa?

Ciekawa jestem czy któraś z nich wpadnie Wam w oko? Ja z kolei poszukuję dobrego przepisu na tradycyjną babkę drożdżową :-) Polecicie coś?

IMG_5844

Skład:

(średnica formy: 18 cm)

300 g mąki

3 banany

100 g masła

4 jajka

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

4 łyżki jogurtu naturalnego

1/2 szklanki brązowego cukru

otarta skórka z 2 pomarańczy

1 łyżeczka gałki muszkatołowej

IMG_5803

A oto jak to zrobić:

  1. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą pianę.
  2. W oddzielnej misce ucieramy blenderem na gładką masę: banany, jogurt, masło, otartą skórkę pomarańczową i gałkę muszkatołową. Do masy jajecznej stopniowo dodajemy masę bananową a następnie przesianą mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. Całość mieszamy do połączenia się składników. Formę do babki smarujemy tłuszczem i posypujemy delikatnie mąką. Ciasto przelewamy do formy i umieszczamy w rozgrzanym piekarniku w 170 stopniach C. Pieczemy przez 1 godzinę lub do tzw. suchego patyczka.
  3. Po upieczeniu czekamy aż ciasto ostygnie i dopiero wtedy możemy posypać cukrem pudrem. Babka najlepsza jest jednak na ciepło!

IMG_5825 IMG_5830 IMG_5849 IMG_5858

IMG_5773

Czekam i czekam …

IMG_5867

Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie

36 Odpowiedzi do “Babka bananowa”

  1. Ale ja lubię tu zaglądać. Czekam na każdy wpis z wielką przyjemnością :)

  2. Z przyjemnoscią sprobuje w swieta:) poszukuje za to przepisu na piers z gesi albo z kaczki:)

  3. A ja Zosiu uwielbiam Twój przepis na mazurek kajmakowo-czekoladowy. Jest najlepszy na świecie i już! Po prostu musi być na Wielkanoc. Także bardzo Ci za ten przepis dziękuję.:) I pozdrawiam serdecznie.:)

  4. Przepis świetny, na pewno kiedyś wypróbuję. A na Wielkanoc planuję zainspirować się twoim ciastem francuskim z migdałami, ale zrobię farsz jabłkowo-cynamonowy, a na wierzchu spróbuję wyciąć kształtne pisanki.
    Zobaczymy, na pewno pochwalę się na Instagramie – swoją drogą często zdarza mi się korzystać z Twoich przepisów albo inspirować się nimi i nieco je modyfikować – wszystko zawsze wychodzi! Może zrobię jeszcze czekoladowe brownie albo proste ciasto ucierane z owocami (to drugie już wiele razy robiłam, najlepiej smakowało z czarną porzeczką, ale kombinacje tworzyłam przeróżne).
    Pozdrawiam :))

    • Hmm z czarną porzeczką pycha! A farsz cynamonowo – jabłkowy to rzeczywiście dobry pomysł. Pamiętaj tylko, żeby wybrać jabłka, które nie puszczają zbyt wiele soku.. ewentualnie polecam na wierzch ciasta francuskiego posypać bułką tartą i dopiero wtedy nałożyć farsz z jabłek :-) Pozdrawiam ciepło i miłego pieczenia!

  5. Zosiu! Bardzo proszę, przepis na cudowną, mięciutką i puszystą babkę drożdżową z mojego domu :-)
    *3 szklanki mąki
    *6 żółtek
    *150 g cukru
    *100 g masła
    *3/4 szklanki mleka
    *wanilia
    *50g drożdzy
    *2 łyżki oliwy z oliwek
    *opcjonalnie rodzynki i 1 łyżka rumu lub spirytusu

    Z droższy i ciepłego mleka robimy zaczyn. W międzyczasie ubijamy żółtka z cukrem. Do ubitej masy dorzucamy oliwę i spirytus i miksujemy jeszcze chwilkę. Do dobrze ubitej masy dodajemy przesianą mąkę, ziarna wanilii i wyrabiamy ręcznie ciasto. Kiedy już ładnie wyrobimy, dolewamy roztopione (ale nie gorące) masło. Ponownie wyrabiamy, aż ciasto wchłonie tłuszcz i będzie miało ładną zbitą konsystencję, którą swobodnie można uformować w kulę. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. godzinę do wyrośnięcia. Ponownie wyrabiamy. W tym momencie możemy dodać namoczone rodzynki. Po wyrobieniu odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. I wreszcie pieczenie :-) ciasto umieszczamy w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia. 180 stopni, 45 minut. Pracy sporo, ale efekt wart zachodu. Szczerze polecam :)))

    • O ja gapa! Zapomniałam napisać kiedy dodajemy zaczyn drożdżowy. Oczywiście wtedy kiedy mąkę, do ubitych jajek z cukrem :-) pozdrawiam!

  6. Zosiu,

    Przepiękne zdjęcia, wprowadzają dużo wiosny w życie! Jestem totalnym beztalenciem kulinarnym i tylko perspektywa stworzenia czegoś tak pięknego, nie tylko w smaku ale głównie pięknego wizualnie, dzięki dekoracjom kwiatowym kolorystycznym, które są zawsze dopracowane do perfekcji, motywuje mnie do sięgnięcia po przepis i wypróbowania swych wątłych sił ;)

  7. Witaj Zosiu, bardzo często odwiedzam Twojego bloga i często korzystam z przepisów. Moj faworyt to ubiegłoroczny mazurek migdałowy, piekę go często, bo jest przepyszny! Na Wielkanoc tamtego roku jak go upiekłam, rodzina była zachwycona – niemal wszystkim podałam link do Twojej strony :) W te Święta tez będę go piec i dodatkowo przygotują tą babkę! Wyglada prześlicznie, szczególnie w tym kwiatowym “ubranku” i wierzę, że smakuje równie dobrze :)) Pozdrawiam serdecznie i życzę Spokojnych Świąt Wielkanocnych! :)

    • Sylwio ale mi miło! Dziękuję z całego serca – nawet nie wiesz jak takie wiadomości motywują :-****

  8. Zosiu, przesyłam ci przepis na przepyszna, wilgotną babkę wielkanocną mojej mamy :)

    7 żółtek
    0,25 szklanki mleka
    3 dag drożdży
    2,5 szklanki mąki
    5 dag masła
    12 dag cukru
    otarta skórka z 1 cytryny
    szczypta soli

    1. Do drożdży dodać odrobinę cukru i mleko. Wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.
    2. Masło roztopić z cukrem.
    3. Wymieszać mąkę z roztopionym masłem, żółtkami i szczyptą soli. Dodać wyrośnięte drożdże i ponownie wymieszać. Wyrobione ciasto pozostawić do wyrośnięcia.
    4. Wyłożyć ciasto do formy i ponownie zostawić do wyrośnięcia.
    5. Piec 45 minut w temperaturze 175-180 stopni C
    6. Udekorować według uznania. :)

    Osobiście polecam polukrować babkę lub zostawić ją bez dodatków i podawać z masłem i szklanką mleka. Gwarantuję, że babka zniknie w mgnieniu oka ;) Smacznego. I oczywiście wesołych i rodzinnych świąt :*

  9. Bardzo bardzo fajny ten Twój blog,ja polecam babkę drożdżową zaparzaną,świetna jest na blogu Kuchnia nad Atlantykiem

  10. Zosiu, i znowu cudne piekne zdjecia; subtelne, jasne z klimatem wiosenno- swiatecznym :) bardzo bardzo stylowe…..

  11. Babka wygląda i z pewnością smakuje fantastycznie :) Piękne zdjęcia :) Czy ta patera jest z HM Home?

  12. Powtarzam się, wiem! Ale Zosiu wspaniałe zdjęcia :) Nawet jeśli nie zawsze korzystam z Twoich przepisów zaglądam tu regularnie włąśnie dla pięknych zdjęć. Jest w nich spokój, nastrój i coś, co sprawia, że chcę się uśmiechąć.
    Ściskam,
    Ania

  13. Zrobiłam babkę na Niedzielę Wielkanocną. Próbowałam zaraz po upieczeniu, na ciepło i jakoś mi średnio smakowała… Trochę się zniecheciłam… Ale zjadłam ją też dziś na śniadanie i… ona dopiero dziś była rewelacyjna!

  14. Zosiu wlasnie wyciagnelam banonowa babe z piekarnika. wyszla pyszna. dzieki.Twoje przepisy zawsze mi sie udaja:)

    • :* ale się cieszę! Dziękuję serdecznie za wiadomość i wypróbowanie przepisu!

  15. Jakie kwiaty posłużyły za dekorację? (gipsówkę rozpoznaję ;)
    P.S. Dziękuję za wiele inspiracji, nie tylko kulinarnych :)))
    Pozdrawiam

  16. Właśnie zrobiłam ta babkę. Niestety nie przeanalizowalam ostatniego zdjęcia pod przepisem. Moja wyglada dokładnie tak samo w środku i wg mnie oraz moich gości jest to po prostu zakalec.

  17. Piekę tę babkę już 4 raz w przeciągu miesiąca. Rodzina ją uwielbia. Świetny przepis, jak zawsze. Dziękuję ślicznie!

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.