IMG_5931

Żeby przełamać szare przedwiośnie w dzisiejszym wpisie z przyjemnością zagrałam kolorami. Gałązki brzozy i wianek z mchu na wprowadzenie w nastrój wielkanocny, a olej z awokado i pozostałe pyszności – na zdrowie! Może w drugi Dzień Świąt zapragniecie odmiany?

IMG_5932

Skład:

(dla 2 osób)

1 awokado

2 jajka

garść świeżego szczypiorku

2-3 łyżki oleju z awokado Oleofarm (dostępny tutaj)

80 g świeżego łososia

1 limonka lub cytryna

świeżo zmielony pieprz i sól morska

warzywa:

1 łyżeczka mielonego za’ataru *

1 średnia cukinia

2 pomidory

2 ząbki czosnku

IMG_5880

A oto jak to zrobić:

  1. Świeżego łososia dokładnie myjemy i usuwamy ewentualne ości. Kroimy na małe kawałki, skrapiamy oliwą z awokado, sokiem z limonki. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i solą. Odstawiamy na 30 minut.
  2. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C (opcja: góra-dół). Awokado dokładnie myjemy i przecinamy na pół. Pestkę wyjmujemy (proponuję wkopać do doniczki :-)). Do wgłębienia umieszczamy kawałki łososia w zalewie i wbijamy jajko – większość białka nam się nie zmieści – ważne żeby było całe żółtko. Całość posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i posiekanym szczypiorkiem. Tak przygotowane awokado układamy w żaroodpornym naczyniu  i pieczemy przez 12 minut. Najlepiej smakuje jeśli żółtko pozostaje płynne.
  3. Aby przygotować warzywa: na rozgrzanej patelni podsmażamy czosnek, dodajemy pokrojoną w kawałki cukinię i ćwiartki pomidorów. Doprawiamy przyprawami i podajemy z zapiekanymi jajkami w awokado.

* Za’atar (arabska mieszanka przypraw na bazie majeranku, tymianku, oregano, prażonego sezamu i sumaku). W tym przepisie możemy zastąpić innymi przyprawami: np. suszonym tymiankiem lub oregano.

IMG_5884Świeżego łososia dokładnie myjemy i usuwamy ewentualne ości. Kroimy na małe kawałki, skrapiamy oliwą z awokado, sokiem z limonki. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i solą.

IMG_5892

IMG_5909

Do wgłębienia umieszczamy kawałki łososia w zalewie i wbijamy jajko – większość białka nam się nie zmieści – ważne żeby było całe żółtko. Całość posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i posiekanym szczypiorkiem. Tak przygotowane awokado układamy w żaroodpornym naczyniu  i pieczemy przez 12 minut w 200 stopniach C (opcja: góra-dół)

IMG_5950

Danie najlepiej smakuje jeśli żółtko pozostaje płynne.

* * *

Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie

Kategorie:

27 odpowiedzi na “Jajko zapiekane w awokado z łososiem podane z warzywami z za’atarem”

  1. Wspaniałe kolory – uwielbiam tu zaglądać po Twoją energię :*

  2. Zosiu ja też przygotowuję zapiekane awokado z tym, że dodaję pomiodrki koktajlowe i szynkę parmeńską. Przed podaniem posypuję tarty parmezenem. Spórbuj koniecznie!

    • Zosia

      Znam! Tarty parmezan doskonale pasuje do tej kombinacji :-) Dzięki za wiadomość!

  3. Zosiu! Planuję w najbliższym czasie ślub i szukam jakich garnków sobie zażyczyć – poradzisz?

  4. I patelnie też ;)

  5. Takie proste, a jakie eleganckie danie:)

  6. Piękne zdjęcia! Chodziłaś na jakieś kursy albo czytałaś jakieś poradniki czy wszystko to kwestia praktyki? :)

    • Zosia

      Aniu dzięki za wiadomość – cieszę się, że zdjęcia się podobają. Niestety nie uczęszczałam na żadne kursy… wszystko metodą prób i błędów. Uściski :**

  7. Jeszcze nigdy nie próbowałam oliwy – jakie to musi być zdrowie :) mniamnku :P

  8. Zosieńko wypróbuje już jutro na mężu :DD hehehe ciekawe czy mu zasmakuje.

    Pozdrawiam Cię Zosiu – widziałam na FB Twje zdjęcie, a raczej rower na tle morza – jak ja Ci zazdroszczę. Jeszcze miesiąc i też tam będę :)))

  9. Zosiu, czy mogę zamiast tego oleju użyć zwykłą oliwę z oliwek?

  10. Zosiu, kiedy przepis na jakas wegetarianska salatke? Pozdrawiam☺️

  11. Awokado i jajko to dla mnie połączenie idealne:-) Stosuję często;-)
    Dziękuję bardzo za kolejną inspirację!
    Pozdrawiam wiosennie z południa PL,
    Marta:-)

  12. Zosiu, zaciekawiła mnie ta pestka avocado zakopana w doniczce-co to daje??? :D Przepis super! Wszystko co kocham….. Avocado, łosoś, jajko, cukinia, pomidory…… Trafiłaś w 10!

  13. Zosiu! W wielu Twoich przepisach pojawia się rewelacyjny krem z mascarpone, śmietanki i białej czekolady. Niestety, udało mi się go zrobić tylko raz, w kilku kolejnych przypadkach się zwarzył. Czy mogłabyś mi powiedzieć, w jakiej kolejności należy łączyć ze sobą te składniki? Jaką mają mieć temperaturę? Jak szybko mieszać? Mikser/łyżka? Proszę o pomoc! Krem jest absolutnie genialny i bardzo chciałabym go znów skutecznie wykonać, ale już chyba nie mam pomysłu, co robię źle.
    Z góry bardzo dziękuję!

  14. Witam Zosiu,
    Wlasnei jestem w trakcie pieczenia awokado z jajkiem i łososiem…
    Jak to zrobiłaś że po upieczeniu awokado było nadal zielone ? Ja już je trzymam ok 9 min w piekarniku i już robi się ciemne. Żółtko jeszcze jest surowe…łosoś jeszcze napewno też. Myśle że 12 min to zdecydowanie za krótko.
    Powiększałaś dziurkę w awokado?

  15. Hej Zosiu, śledzę Twojego bloga od początku. Przyznam, że początkowo bardziej od przepisów ciekawiły mnie piękne zdjęcia. Na początku przepisy były mało wymagające, albo wręcz czasami nudne. Natomiast bardzo wielkie gratulacje, z miesiąca na miesiąc poszerzasz w fajny sposób przepisy, sa coraz bardziej ciekawe i pomysłowe. no i jak zawze kolorowe! Zaczynam częściej z tobą gotować! Pozdrawiam

  16. Czy 12 min w piekarniku to nie za mało dla łososia?W folii pięke go zazwyczaj 40min i wtedy nie jest surowy stąd to moje pytanie.

    • Zosia

      Łosoś jest wcześniej zamarynowany w soku z cytryny (30 minut), więc nie trzeba go już tak długo zapiekać. Pozdrawiam ciepło!

  17. Zdecydowanie moje smaki! Kiedyś przez przypadek połączyłam awokado z jajkiem (nie miałam nic innego w lodówce) i jest to pyszne połączenie.

  18. Prawdziwe zeliwne garnki sa doskonale na plyty z indukcji. Tak jak i stalowe patelnie od de Buyer.

Dodaj komentarz