Majówka minęła nam wyjątkowo rodzinnie. Wspólne śniadania, obiady i przeciągające się do późnego popołudnia desery to dla mnie najmilszy czas. To odskocznia od zabieganej codzienności. Czas na rozmowy, leżenie na trawie, puszczanie latawca czy gra w zapomnianego na chwilę badmintona. Te kilka dni w gronie najbliższych to duża wartość, która daje siłę do dalszych projektów :-)

 

Skład:

1 pęczek świeżych zielonych szparagów

2-3 ząbki czosnku

4-5 szalotki (opcjonalnie 1 duża czerwona cebula)

2 gałązki selera naciowego

2-3 plastry wędzonego boczku

gałązki świeżego tymianku

szczypta gałki muszkatołowej

ok. 120 ml śmietanki kremówki

2 liście laurowe

2 łyżki masła

sól i świeżo zmielony pieprz

do podania: świeży parmezan

A oto jak to zrobić:

1. W średnim garnku zalewamy zimną wodą pokrojone szparagi (wody nalewamy jedynie do przykrycia szparagów), dodajemy szczyptę soli, liście laurowe i gotujemy ok. 10-12 minut, do chwili gdy zmiękną. Masło rozgrzewamy na patelni o grubym dnie. Dodajemy posiekaną szalotkę, świeży tymianek, czosnek, seler naciowy i plastry boczku. Smażymy do momentu gdy całość się zeszkli, a następnie dorzucamy do szparagów. Gotujemy kolejne 6-8 minut. Garnek odstawiamy z ognia, by zupa odrobinę ostygła.

2. Partiami miksujemy zupę (jeżeli nadal czujemy włókna, to warto przetrzeć przez sito). Dodajemy śmietankę kremówkę i doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podajemy z tartym parmezanem.

Komentarz: Tę wersję modyfikuję również w oparciu o białe wino – w trakcie łączenia smażonych warzyw ze szparagami, możemy dodać 2-3 łyżki białego wina (pół wytrawne). Do kremu świetnie pasują domowe grzanki z kroplą maggi.

Follow my blog with bloglovin!

Follow my Instagram

Kategorie:

46 odpowiedzi na “Krem ze szparagów z tartym parmezanem”

  1. Zosiu, a dlaczego nie dodałaś do zupy samych „łebków” szparagów?

  2. Zosiu!

    Przepysznie :) Kilka dni temu zastanawiałam się, jak tu zabrać się za szparagi w tym roku. I teraz już wiem :) Uwielbiam wszelkiej maści kremy, więc trafiłaś z przepisem bardzo! :) Jak zawsze :)

    P.S. Nie wiem czy pamiętasz, ale kiedyś podpytywałam Cię o blender KitchenAid. Jest już w moim posiadaniu i jejku, jaka jestem zadowolona! Miałaś rację – nadaje się do wszystkiego i pracuje nieziemsko :) Jest moc :) Skusiłam się na kolor kremowy i jest piękny! :) Teraz kolej na mikser :D a co! :D

    Ściskam ciepło,
    Kinga

    • Zosia

      wow! To super! Zobaczysz będzie Ci służył na wiele lat ;-)

      Pozdrawiam serdecznie!

      Zosia

  3. Cześć Zosiu.
    Dowiem się, ile masz wzrostu i jakiego używasz szamponu?:) Nie odpisałaś mi ostatnio, jak pytałam o to :(
    Może tym razem uda się?
    E.

  4. Zapachniało… :)

  5. Zosiu a czy zielone szparagi można zastąpić białymi?

  6. Chciałabym taką przyjaciółkę :)) która tak pysznie gotuje:))
    pozdrawiam i zapraszam na Candy http://blogdreamhome.blogspot.com/2014/04/candy-2014.html

  7. ja za to dziś robiłam spaghetti z pesto pietruszkowo-rukolowo-oreganowym xd wyszło nawet spoko.
    _
    http://dropofmusic.blogspot.com/

  8. Akurat kupiłam szparagi…. i zastanawiałam się co z nimi zrobić! :-) co za zbieg okoliczności! :P

  9. Ostatnio oglądałam Top Chefa i tam robili różne rzeczy ze szparagów i tak pomyślałam o zupie, bo nigdy nie jadłam. Tylko nie przepadam za kremem, da się zrobić fajną zupę szparagową – nie krem?:)

  10. Zosiu czy boczek jest konieczny? Mozna go czyms zastapic?

  11. Cześć Zosiu, u mnie weekendu długiego nie było, byłam w pracy, ale pół soboty i niedzielę udało się spędzić na luzie. Kiedyś nie brałam wcale pod uwagę szparagów, bo spróbowałam białe i po prostu dla mnie były okropne. Rok temu, dzięki Twojemu blogowi, postanowiłam dać im jeszcze jedną szansę, tylko zielonym i niestety żałowałam, że tak późno, bo już się kończył sezon na nie. Do zup kremów nie mam przekonania, ale to Twój przepis i podobają mi się dodatki i ta gałka muszkatołowa i śmietanka, więc czuję się zmobilizowana.
    Pozdrawiam wiosennie.

  12. Dziękuję za odpowiedź, to miło z Twojej strony, że pofatygowałaś się odpowiedzieć.
    E.

  13. Świetny przepis- na pewno z niego skorzystam :)

    wenus-lifestyle

  14. A ja skusiłam sie na wypróbowanie w ubieglym tygodniu dwóch Twoich przepisów :) Po pierwsze przepyszne pierogi z kaszą ( nie spodziewałam się, że wyjdzie aż tak duża porcja! Jednak ma to swoje plusy- znajomi byli zachwyceni;)). Skorzystalam tez z przepisu na tartę ze szpinakiem0 faktycznie ciut za duzo soli- ale sam farsz obłędny! :)
    Dziękuję za wspaniałe inspiracje! :)

    • Zosia

      Super! Bardzo mi miło, że skorzystałaś z moich przepisów i dziękuję za wiadomość :-)

      Pozdrawiam gorąco,

      Zosia

  15. A właśnie szukałam dobrego przepisu na szparagi, takiej zupy nie jadłam, więc na pewno skorzystam z niego :)

  16. Zosiu, na ile porcji jest ten przepis?

  17. ale apetycznie wygląda! pozdrawiam!

  18. Chyba niedługo wypróbuję :)

  19. Ja często zaglądam na twojego bloga bo świeże przepisy przyznaje się że często z nich korzystam i zawsze wszyscy są zachwyceni daną potrawą, zupka z parmezanem też wygląda pysznie.

  20. Zosiu, dlaczego zielone? teraz jest najlepsza pora na biale szparagi!

  21. W miniony weekend przeszukiwałam internet w celu znalezienia dobrego przepisu na krem ze szparagów. Ostatecznie „coś tam” wybrałam i zrobiłam. Smak nie był najgorszy, ale też nie zachwycał ;)
    Teraz już wiem, co następnym razem zmienić. Dziękuję! :)

  22. Dawno nic nie komentowałam :) muszę powiedzieć ze Zosiu przez Twoje przepisy często pojawiasz się w moim domu!!!! :) dziękuje za kolejną inspirację mini burrgery w sobotę będą robione na grilowaniu !!!! Pozdrawiam serdecznie i buziaki dla Córeczki!!!! :)

    • Zosia

      Ale się cieszę :-) Dziękuję serdecznie za komentarz i próbowanie przepisów :) Może jakieś sugestie?

    • Uwielbiamy tarte z Twojego przepisu a próbowałaś robić domowy ketchup?? Ja właśnie jutro zrobię domowy ketchup :)

  23. Zosiu, jak to robisz, że masz takie piękne skórki przy paznokciach? Stosujesz coś na nie, że nie są suche i nie zadzierają się? Pozdrawiam!:)

  24. Uwielbiam zupy krem! Na szczęście nadszedł sezon szparagów :). Pomysł na jutrzejszy obiad już jest :).

  25. Pamiętam jak pierwszy raz gotowałam szparagi i pilnowałam by główki sie nie skąpały w wodzie :) Chetnie skorzystam z przepisu na zupę! :) Może i reszta rodziny sie przekona do szparagów :)

    A dla tych, którzy są tradycjonalistami zapraszam na kotlet schabowy, wzięty pod osąd, czy aby naprawdę zdrowy ten nasz Mr Schaboffy :)

    Serdeczności!

  26. Zosiu moja cała rodzina dziękuje Ci za przepis na pyszną pizze, którą przygotowałam dla nich w niedzielę! Podobno tak dobrej dawno nie jedli :) Jesteś najlepsza!
    Pozdrawiam i życzę miłego weekendu.

    • Zosia

      O rany!!! Ale mi miło! To chyba również przygotuję ją moim domownikom ;-)

      Pozdrawiam gorąco i życzę udanego weekendu!

      Zosia

  27. Jadłam ostatnio w Charlotte krem ze szparagów z oliwą estragonową. Był pyszny :)

  28. Przepyszny krem! Pierwszy raz robiłam cokolwiek ze szparagów i jestem zachwycona :) Na pewno zagości jeszcze na moim stole, dopóki trwa sezon na szparagi :)

    • Zosia

      Droga Karolino! Bardzo Ci dziękuję za wiadomość! Cieszę się ogromnie, że krem smakował :)

      uściski znad morza,

      Zosia

  29. W smaku krem jest pyszny,ale te włókna…. Próbowałam przecedzić,ale wtedy zostaje sama woda. Nie mam pomysłu jak się ich pozbyć.

  30. W niedzielę zrobiłam rodzinny obiad z okazji urodzin mojego synka i były same dania z Makecookingeasier – krem szparagowy, zapiekanka z ziemniakami i mielonym mięsem i białe kiełbaski (które prezentoane były jako pomysł wielkanocny). Krem super smaczny, ale faktycznie włókna zostają – nie miałam czasu przecedzać przez sitko, rodzinie smakowało. Zapiekanka wyszła mi średnio przyznam szczerze, trochę za długo była w piekarniku i mięso się przypiekło, poza tym musiałabym ją bardziej przyprawić, trochę za mdła była. Kiełbaski to już moje danie popisowe, zamawiane prezez rodzinę na każdą okazję. Dziękuję Zosiu za pomysły i pozdrawiam.

  31. Kolejne pyszne danie. Dziękuje Ci za ten rewelacyjny przepis. Zdjęcia też są cudowne dzięki nim nawet krojenie zwykłego selera naciowego jest przyjemne:))

    Pozdrawiam

    • Zosia

      To ja Ci dziękuję za skorzystanie z przepisu :) Cieszę się niezmiernie, że smakowało:)

      Pozdrawiamciepło,

      Zosia

  32. Witaj Zosiu,

    Powiedz jaką śmietanę dodać? Taką z kartonika 30 %? Czy homogenizowana?

    Pozdrawiam, Ewelina

  33. Zosiu dziś przyrządziłam zupę krem. Nie miałam boczku zastąpiłam go szynką parmeńską. Danie bardzo smaczne ;)
    Smakowało nawet mojemu mężowi, który nie przepada za kremami ;)

    • Zosia

      :**** wspaniale, dziękuję bardzo za wiadomość i wypróbowanie przepisu :)

  34. Spróbowałam i ja :-) Pycha ;-)

  35. Zosiu, czym moge zastapic seler naciowy w tym przepisie ? Pozdrawiam!

Dodaj komentarz