*  *  *

O tej porze roku chętnie przygotowuję tarty na słono. Możemy upiec ją dzień wcześniej, zapakować do piknikowego kosza i poczęstować najbliższych, siedząc na łące. Myślę, że to mógł by być jeden ze sposobów na odpoczynek!

Skład:

dowolna forma np. o średnicy 26 cm lub podłużna

kruche ciasto:

175 g mąki pszennej

125 g masła

1 łyżka wody

2 łyżki suszonego tymianku (może być również suszona bazylia, oregano, chili)

garść tartego parmezanu (opcjonalnie)

szczypta soli

farsz: 

2 jajka

500 ml jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany (np. 12 %)

1 por

2 łyżki masła

6-8 plastrów wędzonego łososia

garść świeżego tymianku (może być suszony)

dużą garść tartego parmezanu

sól morska i świeżo zmielony pieprz

A oto jak to zrobić:

1.     Mąkę z solą przesiewamy do miski, dodajemy masło, suszony tymianek, szczyptę soli i wodę (dolewamy tyle wody, aby mieszanina się połączyła) i tarty parmezan (opcjonalnie). Zagniatamy ciasto i odkładamy do zamrażalnika na 30 minut.

2.     Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy posiekany w talarki por. Doprawiamy świeżymi / suszonymi ziołami, pieprzem i solą.

3.     Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika, smarujemy formę tłuszczem, oprószamy mąką i wykładamy formę ciastem. Nakłuwamy całą powierzchnię widelcem. Wkładamy ciasto do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy ok. 25 minut – dopóki nabierze złocistej barwy.

4.     W średniej misce łączymy jajka i jogurt/śmietanę.  Całość mieszamy i przyprawiamy szczyptą soli i pieprzu.

5.     Ciasto ostrożnie wyjmujemy z piekarnika. Na dnie ciasta rozkładamy tarty parmezan, plastry wędzonego łososia i podsmażone pory. Całość zalewamy mieszanką jogurtowo-jajeczną i posypujemy parmezanem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni C na 25 minut (aż farsz się zetnie i będzie złocisty). Możemy podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.

Na upieczonym spodzie ciasta rozkładamy tarty parmezan, plastry wędzonego łososia i podsmażone pory.

Całość zalewamy mieszanką jogurtowo-jajeczną i posypujemy tartym parmezanem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni C na 25 minut (aż farsz się zetnie i będzie złocisty).

Tartę możemy podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.

skórzana torba – MISOUI  // podłużna forma do pieczenia tarty – garneczki.pl

*  *  *

Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie

Kategorie:

37 odpowiedzi na “Krucha tarta zapiekana w sosie serowym z łososiem i porem”

  1. Zapowiada się wyśmienicie. Wypróbuję jeszcze w tym tygodniu. Moja córka ostatnio zaakceptowała tarty na słono, więc wreszcie mam z kim testować kolejne ciekawe receptury.

  2. takie zdjęcia to jakiś obłęd ☺

  3. A ze swiezym lososiem by wyszlo Zosiu? Tylko czy mozna dac takiego surowego czy lepiej podsmazyc/podpiec go wczesniej?

    • Zosia

      Może być zarówno wędzony jak i świeży – i tak później całą tartę pieczemy :-)

  4. Zrobię na pewno:-) Czekam jeszcze Zosiu na jakiś przepis ze szparagami:-)pozdrawiam ciepło!

    • Zosia

      Olu będą na pewno! Przy okazji polecam w tym przepisie zamienić por na zielone szparagi (wcześniej warto je troszkę podgotować). Pozdrawiam ciepło!

  5. Zosiu a skąd ta piękna torebka? Pozdrawiam serdecznie.

  6. Zosiu, a co zamiast lososia?

    • Zosia

      A może wędzony boczek i szparagi zielone? Zaraz rozpocznie się na nie sezon :-)

  7. Nigdy nie robiłam tart na słono ale chętnie wypróbuję ten przepis. Zastanawiałam się przed chwilą co by tu jutro zrobić do jedzenia 😀 już wiem, dziękuję 😀😀 pozdrawiam

    • Zosia

      Jolu wypróbuj koniecznie!

    • Chciałam potwierdzić że tartę zrobiłam i była pyszna 😀 jedliśmy na gorąco a co zostało to na zimno 😉 myślę że jeszcze nie raz wrócę do tego przepisu 😀 pozdrawiam

    • Zosia

      Baaardzo się cieszę❤️❤️❤️

  8. Boska!

  9. genialna!

  10. Przepis jak zawsze w punkt B-) a zaglądanie tu to mój rytuał. Mam też pytanie gdzie został kupiony czerwony sweterek, w który jesteś ubrana na zdjęciach?

  11. Zosiu,
    Wlasnie robię to cudo, a zamiast łososia szynka:)
    Jesteś moją inspiracją Zosiu:)

  12. Melduję, że tarta właśnie wjechała do piekarnika :).

  13. Zrobiłam ją wczoraj na niedzielny obiad, była przeeepyyyszna:) Goście byli zachwyceni:) dzięki Zosia za super pomysł:)

  14. Tarta wyszła fantastycznie. Dziękuję za przepis! Dodałam jeszcze cebulę i ser brie. Na pewno upiękę ją ponownie.

  15. Zosiu, czy zamiast parmezanu można dodać cheddar? Albo jaki inny ser?

  16. U mnie łosoś został zamieniony na kurczaka i kilka plastrów szynki , wyszło pysznie :) Dzięki Zosiu za świetny przepis! :)

  17. Czy to jest foremka bez wyjmowanego dna? Jakie ma wymiary?
    Z góry bardzo dziękuje :)
    Pozdrawiam
    Gosia

  18. Niesmakuje mi

  19. Zosiu, gdzie mogę kupić tsk piękną prostokątną foremkę.

Dodaj komentarz